Curiozități istorice despre municipiul Piatra-Neamț

1
  • Cele mai vechi urme de locuire umană — ce datează din Preistorie — se regăsesc pe teritoriul actual al orașului în așezarea de la Poiana Cireșului (pe culmea Cernegura – spre gura de vărsare a pârâului Bâtca Doamnei). Conform CIMEC, Poiana Cireşului-Piatra Neamţ este singurul sit paleolitic din estul României care a furnizat cel mai mare ansamblu faunistic dintre siturile gravetiene de la noi, o colecţie impresionantă de materiale dure animale, precum şi majoritatea obiectelor de artă descoperite în paleoliticul din România. Industria pe materii dure animale este destul de bogată şi diversă, fiind reprezentată prin patru unelte din fildeş, vârfuri din corn de ren, precum şi numeroase unelte din coarne de ren şi cerb. La toate acestea se adaugă o extrem de bogată colecţie de material litic, vetre, strate ocrate, structuri de locuire etc. 
  • Urme aparținând civilizației Cucuteni și epocii bronzului au fost descoperite în Ciritei, Lutărie, Văleni – zona Bolovoaia. La Bâtca Doamnei, Cozla și Dărmănești s-au evidențiat elemente aparținând civilizației geto-dacice, căreia îi aparține un segment semnificativ al istoriei locale. Așezările fortificate de la Bâtca Doamnei și Cozla sunt marca existenței unui centru politic, economic și spiritual, cetatea Petrodava fiind menționată în Geographica lui Ptolemeu.
  • După anul 106 d.H., trupele romane trec la est de Carpaţi şi distrug fortificaţiile din zona actualei localităţi Piatra-Neamţ.
  • În zona Bâtca Doamnei – Piatra-Neamţ, unde, peste antica Petrodava, s-a ridicat o fortificaţie feudală, în secolul al XIII-lea exista o comunitate de agricultori şi meşteşugari.
  • Primele mențiuni scrise despre Piatra-Neamț se întâlnesc în Cronica rusească (cca. 1387-1392) sub numele de Kamena (Piatra) – în Lista orașelor valahe de la Dunare și în documentele asociate cu expediția regelui maghiar Sigismund de Luxemburg în Moldova în anul 1395, când apare prima mențiune maghiară a localității: Karácsonkő: „in terra nostra Molduana ante villam Karácsonkő”.
  • În actul din 31 iulie 1431 prin care Alexandru cel Bun a dat Mănăstirii Bistrița două prisăci, este menționată și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.
  • Cu timpul Târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici în secolul al XV-lea a unei Curți Domnești, de către Ștefan cel Mare. Curtea Domneasca din Piatra-Neamț este menționat pentru prima dată într-un document datat 20 aprilie 1491.
  • Prima farmacie din Piatra-Neamț a fost înființată în urmă cu doar 200 de ani. Mai exact, pe 26 mai 1825.
  • În anul 1841, cărturarul Gheorghe Asachi înfiinţează prima „moară mecanică” de hârtie din Moldova la Piatra Neamţ.
  • Din 1852 aici a funcționat fabrica de postav și sumane Grulich. 
  • În 1864, pentru a evita confuzia cu Piatra Olt, Pietrei i se schimbã denumirea în Piatra-Neamt.
  • La sfârșitul secolului al XIX-lea este dată în exploatare linia ferată Bacău – Piatra Neamţ.
  • Localitatea era frecvent afectată de calamități — inundații și, mai ales, incendii. În anul 1897 o porțiune din dealul Cozla alunecă. În 1901 se începe consolidarea și amenajarea terenului alunecat, se plantează arbori și se construiesc alei, luând astfel naștere „Parcul Cozla”, iar în 1904 se deschide Parcul zoologic.
  • La începutul secolului XX, Gustav Eichler înfiinţează fabrica de hârtie şi mucava din Piatra Neamţ.
  • Asteroidul (100897) Piatra Neamț a fost descoperit în 1998 la San Marcello, Italia de către Alfredo Caronia. Numele a fost propus chiar de către el în cinstea orașului.

Mai jos găsiți o colecție cu articole care cuprind o parte a istoriei orașului:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Velisar Iancu spune

    Foarte interesant! Bravo!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate