Povestea lor este și povestea noastră – Rușii lipoveni de la Piatra Neamț (FOTO)

0
sursa foto: oldbelievers.wordpress.com

Rușii lipoveni, numiți și ”staroveri”, au părăsit țara de origine în 1740, căutându-și refugiu în colțuri îndepărtate ale lumii, după ce au fost persecutați pentru că au refuzat să accepte noua orânduire a Bisericii Ortodoxe, impusă de patriarhul rus Nikon. Unii și-au găsit liniștea pe meleag românesc, mai cu seamă în Dobrogea, dar nici mahalaua lipovenească de la Piatra Neamț nu a trecut neobservată.

În Piatra Neamț, ca și prin alte locuri, numărul lipovenilor este în continuă scădere. Cei mai mulți s-au așezat în zona bisericii tradiționale, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

La început, cele peste 300 de familii formau ”mahalaua lipovenească”, așa-zisul cartier al staroverilor. Era un grup sudat atât prin obiceiuri și ocupații, dar mai cu seamă prin credință. Faptul că n-au avut școală și că nu știau decât limba rusă nu a fost un impediment pentru ei se integreze. Au fost acceptați fără prea multă greutate, făcând dovada unor oameni gospodari, muncitori ai pământului, oameni la locul lor.

Aici și-au construit case, și-au făcut grădini pe care le-au lucrat, din ele ducându-și practic existența. Comuniștii au dărâmat comunitatea, confiscându-le oamenilor casele și grădinile și răpindu-le ceea ce aveau mai de preț: unitatea.

Lucruri pe care (poate) nu le știați despre lipoveni:

 * În spațiul românesc, lipovenii s-au așezat cu precădere în Dobrogea și Bucovina, prima atestare documentară a lor fiind din 1762, când le este amintită prezența la Sarichioi, în Deltă.

 * În cele peste cinci secole în care Dobrogea a aparținut Imperiului Otoman, rușilor lipoveni le-a fost recunoscută oficial biserica și nu au fost supuși politicilor de islamizare. După revenirea Dobrogei la România, în urma Tratatului de la Berlin (1878), a existat o politică de încurajare a stabilirii în zonă a românilor din regat, tocmai pentru a compensa unele goluri demografice ce s-au creat prin plecarea neamurilor turcice.

 * Cea mai mare importanță în păstrarea identității proprii a rușilor lipoveni a avut-o biserica. Slujbele religioase se țin și astăzi în limba slavonă, scrierea se face cu caractere slavone, se folosește calendarul iulian (13 zile după calendarul gregorian).

* Localități reprezentative în care locuiesc rușii lipoveni sunt: Tulcea (în întreg județul), Brăila, Constanța, Galați, București, Suceava, Iași, Botoșani, Rădăuți, Vaslui, Piatra-Neamț, Roman.

 * Existența comunității rușilor lipoveni a fost recunoscută oficial abia la 14 ianuarie 1990, când s-a înființat, ca persoană juridică, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Romania (CRLR), organizație care își propune să păstreze identitatea etnică.

 * Comunitatea lipovenilor din România numără oficial aproximativ 38.000 de oameni, într-o țară cu peste 18 milioane, dar numărul lor real este de vreo 100.000, potrivit istoricilor și bisericii. După căderea regimului comunist, în 1989, a devenit mult mai ușor pentru lipoveni să plece în străinătate, la studii sau la muncă, iar asta le-a adus noi oportunități, dar și noi provocări, relatează Old Believers.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate