DIMITRIE LALU – MARE COMERCIANT ȘI INDUSTRIAȘ DE NEAMȚ

1

A rămas în conștiința locuitorilor meleagurilor nemțene ca ”una dintre cele mai cunoscute figuri ale orașului nostru… mare comerciant și industriaș, care timp de peste 40 de ani a activat în domeniul economic al Pietrei și al județului Neamț”.

Venind de tânăr din Grecia se va stabili la Piatra-Neamț făcând comerț cu lemne, prin asociere și mai apoi pe cont propriu. Nu era înzestrat cu ”o cultură mai superioară” dar ”înzestrat cu o vie inteligență și vocație pentru comerț”, ajungând nu peste multă vreme unul din cei mai mari comercianți și industriași din județ și din țară, așa cum s-a consemnat în publicistica și documentele timpului.

La ville de Piatra Neamtz

Peste două decenii a fost exploatatorul pădurilor de pe domeniul Broșteni al Regelui Carol I și al multor alte păduri de pe Valea Bistriței, care gemea de schelele și plutele lui, pe tot cursul acestei  ape. Rămâne în istoria economică a locului ca fondatorul Societății ”MOLDOVA” (una dintre cele mai mari fabrici de cherestea din Piatra acelei vremi, vis-a-vis de Gară, fosta Bistrița n.n.); a Morii ”Doamna” cu uzina ei electrică, care mulți ani a servit la iluminatul public și particular; Fabrica de Tricotaje ”Doamna” (fostă 8 Martie și apoi EMA n.n.); Fabrica de cherestea de la Cozmești pe Siret, lângă Mărășești etc.

Investițiile făcute de către acesta în amintitele întreprinderi, exploatarea pădurilor, comerț și plutărit au reprezentat pentru muncitorii localnici și din împrejurimi siguranța locului de muncă și a traiului familiilor lor. Considerat ca fiind cel mai de seamă factor al economiei orașului și județului nostru, la începutul deceniului al patrulea din veacul trecut, pentru a-i eterniza memoria administrația urbei Piatra a decis ca fosta stradă a Industriei din preajma fabricilor amintite să poarte numele de strada ”Dimitrie Lalu”. Urmare a acestui gest local, frumos și bine cugetat, a făcut ca și ”Corpurile Legiuitoare” să-i acorde cetățenia română, cu dispensa de stagiu.

Rămas în memoria pietrenilor ca mare filantrop amintim că a ajutat multe familii nevoiașe și gata oricând să contribuie la orice operă de binefacere. Casa acestuia așa cum era cea a Luciei Bogdan, era ospitalieră și deschisă tuturor. Informațiile din epocă consemnează și deosebita cinste ca în două rânduri să primească și să găzduiască cu ocazia venirii sale aici, pe neuitatul Rege Carol I, care l-a distins, apreciat și considerat drept ”un bun și sfătuitor prieten”. Aceleași consemnări ne spun că de câte ori Lalu se ducea la București, ori la Sinaia și voia să-l vadă pe Rege, era primit îndată, fără a mai cere protocolara audiență. Se mai amintea că petrecerile verii de la conacul moșiei sale de la Dănești se făceau cu mult fast, la loc de frunte fiind măiestria lui în ”pregătirea artei culinare”.

”Părintele ideal” pentru copiii pe care i-a adorat și crescut și ”neasemuitul ocrotitor” pentru numeroasele lui rude mai sărace, își va da obștescul sfârșit în anii Primului Război Mondial, mai precis în luna mai 1917, când ”bătrânul stâlp al orașului” cum  consemnau documentele, a trecut către cele sfinte la vârsta venerabilă de peste 80 de ani.

Nu putem încheia fără să amintim că frații dr. Socrat Lalu, George, Spiru și Petru Lalu, spre a eterniza memoria neuitatului dascăl, Manoil Halunga, au făcut o frumoasă și pilduitoare faptă, adică au donat Școlii nr. 1 de băieți ”Lascăr Catargiu” (azi localul Muzeului de Artă n.n.) suma de 100.000 lei din venitul căreia să se dea în fiecare an o bursă celui mai bun elev din clasa a III a, bursa purtând numele învățătorului de care am amintit.

Credem noi – e o simplă supoziție – că prin ceea ce a făcut Dimitrie Lalu din punct de vedere economic pentru așezarea de la poalele Pietricicăi, Cozlei și Cernegurii, a contribuit alături de cei dinaintea sa la caracterizarea pe care academicianul Ion Simionescu o realiza în 1925, respectiv că orașul Piatra-Neamț ”are îmbinat în el ceva din importanța economică a Ploieștilor!”

Prof. Gheorghe Radu

Câteva fotografii cu Piatra-Neamţ…..de altă dată.

sursa foto: Casa Bunicii

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Vali spune

    Bravo, domnule profesor ca ne mai amintiti si de vremuri mai bune pentu aceasta urbe.Felicitari !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate