Cimitirul evreiesc din Piatra Neamt e in ruina

4

Cele mai vechi comunitati de evrei din Romania sunt cele din  nordul Moldovei si anume:  Botoşani, Dorohoi, Neamţ, Câmpulung, Suceava, Iaşi, Bacău. Negustorii evrei utilizau din cele mai vechi timpuri „drumul Siretului” ce lega spaţiul polon şi rus de Imperiul Bizantin sau făceau comerţ cu locuitorii acestei regiuni.

In timpul razboaielor mondiale, economia nemteana a cunoscut amprenta comerciantilor evrei care au contribuit pozitiv si in alte domenii socio-comunitare nemtene.
In perioada comunistilor, comunitatea evreiasca nemteana a fost grav afectata de regimul politic, majoritatea evreilor alegand calea emigrarii.

La ora actuala, comunitatea evreiasca nemteana numara cateva sute de membri.
Desi membri comunitatii evreiesti sunt implicati in afaceri alaturi de autoritatile zonale, strabunii lor sunt dati uitarii printre balariile din spatele spitalului.

Nu vrem sa cautam vinovati, deoarece sigur comunitatea evreilor va da vina pe autoritati si autoritatile pe comunitate, noi doar atragem atentia ca cel mai vechi cimitir evreiesc din Piatra Neamt este parasit si profanat de nepasare. Pietrele funerare sunt cazute si totul arata ca intr-un veritabil film de groaza. Nu exista nicio cale de acces spre acest cimitir, desi se afla la o distanta de 3 metri de asfalt. Din ce am vazut noi, va putem spune ca atat evreii din Piatra Neamt, cat si autoritatile au uitat cu totul ca acolo sunt ingropati oameni care au trait in Piatra Neamt si au contribuit la construirea acestui oras. Acest cimitir este un punct negru pe harta moralitatii nemtene, iar daca nimeni nu va face nimic, el va disparea definitiv.

Nu ar fi rau ca cineva sa puna mana si sa faca ceva ca acel cimitir sa arate macar ca un cimitir parasit, nu ca unul distrus.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
 1. FISER PUIU spune

  daca se poate as vrea sa stiu care e situatia mormantului mamei mele si fotografia.din piatra neamt sa pierdut in 1949 cimitirul drum spre garcina daca nu gresesc. numele ei afost CERNA FISER cu mari multumiri FISER PUIU

  1. Cip spune

   Buna ziua, vizitez des cimitirul evreiesc, imi pare rau ca gasesc acest comentariu la 2 ani distanta. Voi cauta mormantul mamei dumneavoastra si aveti cuvantul meu ca voi aprinde o lumanare.

 2. Alexandra Doroftei spune

  As aprecia sa se contribuie la consolidarea artefactului. Este un punct important, atat turistic cat si local de vizitat, avand in vedere si faptul ca acei oameni chiar s-au implicat la promovarea orasului….candva….de mentionat ca evreii sunt cei mai inteligenti oameni…Moise, Iisus, Einstain, Freud.

 3. vasile spune

  Uite de asta nu pot pietrenii sa iasa din criza,din cauza ca nu au grija de cimitirele evreesti.Da au contribuit cu maghernitele pline de plsnite si cu mentinerea Moldovei ca cea mai saraca regiune a romaniei,ca in aceasta zona au fost cei mai multi evrei. Ar trebui facuta o colecta publica ptr intretinerea cimitirului ca evreii sant saraci lipiti pamantului si nu-si pot permite acest lucru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate