Fabrica de Hârtie şi Mucava din Piatra-Neamţ

3

La începutul secolului al XX-lea, în judeţul Neamţ, din punct de vedere al industriei, pe primul loc se situa industria lemnului, urmată de industria textilă, alimentară, de cea a hârtiei şi a materialului de construcţie.

 În anul 1908, la Piatra-Neamț, societatea în nume colectiv „Gustav Eicler” înființa Fabrica de Hârtie şi Mucava, se precizează în Raport asupra stării economice din județul Neamț și dare de seamă pe anul 1937.

Fabrica de Hârtie şi Mucava S.A. /FOTO: Adolphe A. Chevallier

Fabrica a funcţionat cu întreruperi între anii 1908-1912 şi 1916-1920. La 1 iulie 1921 este cumpărată de bancherul Aristide Blank, dată de la care fabrica va funcționa fără întrerupere.

Capitalul în anul 1921 a fost de 8.000.000 lei; în cursul anilor a fost majorat mereu, iar astăzi capitalul social este de 90.000.000 lei și cel de investiție și rulment este 250.000.000 lei. Instalaţiunile au fost continuu perfecţionate în raport cu ameliorările pe cari ultimele invenţii le-au adus tehnicei. Forța motrică este produsă de 3 motoare Diesel și o turbină cu aburi cu o putere 3.300 H.P”, se precizează în Raportul pe anul 1937.

Materialele prime folosite în fabrică proveneau din țară, dar și din străinătate:

 • din ţară: lemn pentru pastă, maculatură, cârpe, caolină indigenă, talcum, celuloza, şoda_ calcinata, sulfat, casemă, amidon, negru de fum, var, silicat de sodiu, lacuri diferite, spirt denaturat
 •  din străinătate: caolină, colofoniu, swalith, culori de anilină, bitum

 Fabrica producea următoarele sortimente: hârtie de scris pentru cărţi şcolare şi ediţii pentru tipar plan şi rotativ, hârtie colorată, albă şi brună, hârtie de împachetat, carton alb, brun, gri şi colorat, simplex, duplex şi triplex.

Combustibilul întrebuinţat în fabrică consta în motorină şi păcură, deşeuri de brad, şipci şi cioate, rumeguş, fag şi plop …„Este singura industrie de acest fel care produce mecanic diverse cartoane”. Numărul lucrătorilor specializaţi şi salahori era de cca. 300 în 1937.

„Desfacerea produselor în anul 1937 a fost satisfăcătoare. La începutul anului 1938, se observă o scădere la vânzarea cartonului cu circa 400 de tone mai puţin faţă de acelaş timp în anul 1937. Fabrica lucrează astăzi cu mijloace mai reduse din cauza preţului ridicat la materiile prime, a combustibilului şi scumpirii cu 15% a cheltuelilor de transport. Se înregistrează de asemenea o criză de consum la cartoanele dure pentru care s a construit o secţie specială, spre a nu se mai importa ca până în anul 1935. Nu se exportă nimic, întreaga producţie deservind necesităţile interne. Producţia în anul 1936 a fost de 7.201.210 kgr., reprezentând o valoare de circa 124.000.000 lei, iar în anul 1937 a fost de 8.508.000 kgr,  în valoare de 139.796.000 lei.”, se mai menționează în respectivul Raport .

După anul 1948, fabrica a fost cunoscută sub numele Fabrica de hârtie şi cartoane „Comuna din Paris” Piatra-Neamţ, iar după anul 1990 își schimbă numele în SC. Petrocard SA Piatra-Neamţ

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. Trufas Lucica spune

  Sunt încântată să aflu că această fabrică nu s a desființat, de ea ma leagă multe amintiri deoarece aici am avut primul meu loc de muncă după terminarea liceului.

 2. UnudinPiatra spune

  Actualmente Petrocart-ul e scos la mezat prin procedura insolventei/falimentului prin licitatie publica. La exact 110 ani fabrica a fost pusa pe chituci gratie unui management „performant”. De la LUMINA S-A AJUNS IAR LA.. TALPINA!

 3. Stelian Aldea spune

  Felicitari pentru aducerea in actualitate a istoriei !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate