Prima farmacie din Piatra-Neamț

0

Municipiul Piatra-Neamț are în prezent o mulțime de farmacii și pietrenii au acces în aproape orice zonă din oraș și la orice oră, prin farmaciile de gardă, la medicamentele de care au nevoie. Deși despre domeniul Big Pharma se spune că aduce mai mult profit pentru unii, decât beneficiu în societate, e de notat faptul că prima farmacie din Piatra-Neamț a fost înființată în urmă cu doar 200 de ani. Mai exact, pe 26 mai 1825. Localnicii trebuiau să meargă zeci de kilometri pentru a obține medicamentele prescrise de doctor, motiv pentru care accesul la farmacie era, să-i spunem așa, un lux.

Hrisovul domnitorului Ioan Sturza care permitea deschiderea acestei „spițerii” în Târgul Pietrei în 1825 este prezentat în cartea dr. Nicolae Angelescu (Acte și documente din trecutul farmaciei în Țările Românești) cu o prefață semnată de Nicolae Iorga.

În hrisov se arată că prima farmacie de aici aparținea lui Iacob Garocinschi/Berojinschi. Spițerii erau bine văzuți în comunitate, chiar dacă unii nu aveau diplomă, și, se pare, erau scutiți de taxe și aveau monopol pe zona în care activau. Conform Societății Române de Istorie a Farmaciei, Anton Vorel a cumpărat ulterior farmacia din Piatra.

Manuscrisul lui Constantin Vorel, ultimul farmacist al familiei, fiul lui Lascar Vorel, cel care era, la rândul său fiul lui Anton, consemnează ca „Farmacia din Piatra Neamț a functionat pe baza a două hrisoave domnești: Hrisovul lui Ioan Sturza vodă” si „Hrisovul lui Mihai Surza vodă (1840  decembrie 17), prin care se întărește stăpânirea farmacistului Anton Vorel asupra farmaciei din Piatra”.

Ambele hrisoave sunt prezentate mai jos, conform cărții lui Nicolae Angelescu.

Conform scrierilor familiei Vorel, se pare că în 1847 farmacia a fost afectată complet de un incendiu în care s-a pierdut și arhiva de documente, motiv pentru care unele informații legate de începuturile farmaciilor Vorel sunt bazate doar pe amintiri. După moartea tatălui în 1860, Lascăr Vorel obține diploma de farmacist de la Viena și preia farmacia refăcută de Anton Vorel în perioada 1875-1902. Farmacia ajunge apoi la ultimul descendendent al familiei, Constantin Vorel, tot farmacist.

Familia Vorel este renumită pentru valorificarea plantelor medicinale în România. Constantin Vorel a preluat în 1910 conducerea Laboratorului Vorel, dezvoltând zestrea moștenită din domeniul farmaciei verzi. Potrivit site-ului Planta Vorel, în 1923, producția și cercetarea se extind, iar complexul format din farmacie și laborator este numit Laboratorul chimico-farmaceutic Piatra-Neamț. În 1948 activitatea „Laboratoarelor Vorel” a fost întreruptă brusc printr-un act de naționalizare, perioadă în care munca acestei familii a fost distrusă.

În 1983 s-au redeschis laboratoarele Vorel, continuând tradiția valorificării „aurului verde” prin înființarea laboratorului PLANTAVOREL care există și astăzi și comercializează produse din plante, respectând filosofia și viziunea întemeietorilor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate