De ce s-au decalat lucrările la culoarele de mobilitate din Piatra-Neamț

0

Se tot străduiesc unii să explice cum ziarpiatraneamt.ro a încurcat proiectele primăriei și le mulțumim pentru că ne recunosc meritele. Cineva trebuia să-i oprească măcar o dată și pe cei care își bat joc de banii publici.

Una dintre cele mai mari întârzieri ale terminării culoarului principal de mobilitate ne-o asumăm noi, cu multă mândrie. Această întârziere este urmare a demersurilor și presiunilor exercitate de publicația noastra asupra primăriei Piatra-Neamț care făcuse toate licitațiile și voia să se apuce de culoarele de mobilitate fără să schimbe conductele expirate, în special magistrala de apă care s-a înlocuit între timp și cu care se laudă acum de mama focului primarul Andrei Carabelea.

Să facem o recapitulare scurtă.

Pe 4 ianuarie 2021 am țipat la primărie prin articolul ”OPRIȚI asfaltările făcute doar pentru a cheltui banii publici! Primăria se apucă de asfaltat ca apoi să spargă asfaltul”. Atunci le spuneam că ”Este o mare bătaie de joc să asfaltezi o stradă sub care știi că ai o conductă de apă depășită ca termen de viața și la care va trebui să intervii spărgând asfaltul ce tocmai l-ai turnat. Aceste asfaltări trebuie să se oprească.”, și chiar am făcut toate demersurile și presiunile să oprim aceste asfaltari. Ele s-au oprit pentru că aveam dreptate.

Pe 28 ianuarie 2021, în cadrul articolului ”Nu mai păcăliți lumea, domnule primar! – Primăria trebuie să schimbe țevile expirate din oraș!”, am publicat avizul companiei de apă care condiționa asfaltarea de schimbarea țevilor expirate și am spulberat orice speranță a cuiva de asfalta fără să schimbe magistrala de apă. Spuneam în acel articol că ”Exagerările primarului cu armonizarea vieții și așa mai departe sunt doar păcăleli. Avizul dat de ApaServ pentru acest proiect este unul clar și condiționat de schimbarea conductelor. Adică nu se reabilitează străzile fără să se schimbe țevile.

Pe 22 februarie 2021, prin articolul ”Consilierii locali vor trebui să voteze pentru paradirea și falimentarea orașului”, atrăgeam atenția și Consiliului Local despre aceeași problemă pe care primaria nu voia să o rezolve, spunând că banii pentru schimbarea magistralei trebuie să vină în special de la Consiliul Județean sau ApaServ. Transmiteam atunci consilierilor locali: ”Domnilor consilieri locali, nu fiți părtași la nenorocirea orașului. Nu aprobați un proiect de reabilitare și reorganizare a străzilor până ce nu vedeți dacă țevile sunt schimbate sau măcar că sunt alocați banii pentru schimbarea țevilor depășite ca termen de viață de sub aceste străzi. Decât să votezi în calitate de consilier local reabilitarea unor străzi sub care rețelele de utilități sunt depășite ca termen de viață, mai bine demisionezi, pentru că riscul să răspunzi pentru un asemenea vot este foarte mare!”.

Pe 27 februarie 2021 primăria Piatra-Neamț dădea primele semne că cedează și că înțelege necesitatea schimbării conductei magistrale, dar habar nu avea cum o să o facă sau din ce bani. Încă sperau să asfalteze așa, peste conducta depășită ca termen de viață, ca mai apoi, cândva, vreodată să vină cu o altă țeavă care să fie băgată prin țeava veche și alte povești fantastice. Situația a fost descrisă pe larg în articolul ”Primăria vrea să reabiliteze străzile, dar nu știe cum va schimba conductele expirate de sub acestea”.

Pe 9 aprilie 2021, din păcate, primarul Carabelea a dovedit că încă încearcă să găsească soluții să fenteze înlocuirea magistralei de apă, nealocând bani în buget pentru această lucrare. Situație descrisă în articolul ”În bugetul municipiului Piatra-Neamț nu sunt alocați ”încă” bani pentru schimbarea țevilor de apă cu durata de viață depășită”.

În data de 23 iulie a ieșit și directorul companiei de apă care a explicat foarte clar că ”pe tronsoanele de drum modernizate, primăria va trebui să găsească resurse pentru a înlocui rețelele afectate.”. Toată situația a fost descrisă pe larg în articolul ”În al 13-lea ceas. Conductele de apă expirate de sub drumurile care vor fi modernizate în Piatra-Neamț vor fi înlocuite”.

După un an 2021 în care am făcut, fără mare succes, toate presiunile posibile să oprim asfaltarea fără schimbarea conductelor expirate ca termen de viață, în 2022 am luat-o de la capăt și am avut un prim rezultat.

Pe 19 ianuarie 2022 anunțam că ”Primăria Piatra-Neamț este forțată să schimbe unele țevi de apă din Piatra-Neamț”, amintind că ”De ani de zile spunem cum primăria, în calitate de proprietar, dar mai ales de beneficiar al țevilor de apă expirate, are obligația să le schimbe. Tot de ani de zile, în cel mai josnic mod, ni s-a dat peste nas de către primărie și de o serie de politicieni și jurnaliști care au explicat că ziarpiatraneamt.ro minte și că de fapt ApaServ ar trebui să schimbe conductele și așa mai departe… cunoscuta placă cu ApaServ a lui Arsene, PSD, m**e PSD.
Iată că proiectele europene au venit peste echipa de zgomot a administrației locale și sunt forțați să aloce peste 17.000.000 lei din bugetul municipiului Piatra-Neamț ca să schimbe acele conducte despre care ziceau că nu e obligația lor să le schimbe. Deci, când ajunge funia la par și apare cuvântul obligatoriu, se vede clar și cine avea obligația.

Pe 9 aprilie 2022, în articolul ”Unde nu-i cap… Asfaltările din Piatra Neamț, ILEGALE” explicam îmreună cu directorul companiei de apă că ar fi ilegal să se asfalteze peste conductele expirate pentru care primăria încă mai căuta soluții să nu le înlocuiască, cheltuiala fiind foarte mare și lucrările ducând la o prelungire a șantierelor, ceea ce nu dădea bine la imagine.

Pe 22 iulie 2022, în articolul ”Trebuie oprită construcția culoarelor de mobilitate din Piatra-Neamț. Ea trebuie realizată cu respectarea legii, nu în bătaia de joc a lui Carabelea și a PNL” încă țipam la primarul Carabelea care zice acum că magistrala de apă e marea lui realizare, spunând că ”Este intolerabil ca un proiect de milioane de euro pentru construcția culoarelor de mobilitate urbană să fie demarat cu încălcarea legii, fără schimbarea țevilor expirate ca termen de viață de sub drumurile ce vor fi reabilitate, invocându-se, în bătaie de joc, un așa-zis caracter de urgență al lucrărilor.” 

Și presiunile din partea publicației noastre au continuat indiferent de acuzațiile care ni se aduceau, de injurii și presiuni.

Pe 12 ianuarie 2023, după aproape doi ani de presiuni, a venit și anunțul mult așteptat ”Încep lucrările majore de înlocuire a țevilor vechi de apă și canalizare din Piatra-Neamț” și odată cu acest anunț a început și primarul Carabelea să se împăuneze cu faptul că va schimba magistrala de apă anunțând cum ”conducta de aducțiune de 3800 metri va fi realizată din oțel, cu protecție interioară și exterioară și un diametru DN 600. Finanțarea acestui proiect se realizează prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și are o valoare de 12.250.485,65 lei (fără TVA). Lucrările vor presupune un anumit disconfort, însă această investiție va rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat în Piatra-Neamț. Lucrările vor fi corelate cu cele de pe coridorul de mobilitate Decebal – Traian.

Din acest moment încolo circul cu primarul care investește ce nu s-a investit în 30 de ani a luat locul acuzațiilor că ApaServ, CJ Neamț și PSD nu schimbă magistrala de apă, iar poveștile primarului cu montarea magistralei după asfaltare cu tot felul de tehnologii cu țevi prin țevi au fost înlocuite cu poze cu cască și vestuță pe la șanțurile în care se monta conducta.

  • A blocat ziarpiatraneamt.ro asfaltarea culoarului de mobilitate înainte de a se schimba magistrala de apă? Desigur că DA!
  • A făcut ziarpiatraneamt.ro presiuni pe primărie, politicieni, constructori și instituții pentru schimbarea acestei magistrale de apă înainte de a se asfalta? Desigur că DA!
  • Au durat mai mult cu 2 ani lucrările la culoarul principal de mobilitate și din cauza demersurilor și presiunilor ziarpiatraneamt.ro? Desigur că DA!
  • Trebuia ziarpiatraneamt.ro să facă toate aceste demersuri și presiuni mediatice pentru a împiedica primăria să asfalteze fără să schimbe magistrala de apă? Desigur că da! Păi dacă nu le făceam, cum se mai lăuda primarul Carabelea că schimbă rețele de apă pe care nu le-au schimbat primarii dinaintea lui timp de 30 de ani?

Din păcate, în afară de demersurile noastre extrem de asumate și publice și dincolo de presiunile noastre mediatice la fel de asumate si de publice, domnului primar Carabelea îi place foarte mult să se plângă, apelând la tot felul de minciuni din care să reiasă că e victima oamenilor care-i blochează lui lucrările și mai are și vreo doi jurnaliști de companie care îi tot amplifică „bocetele”.
Un exemplu elocvent este acela în care se plângea, de fapt mințea, primarul Carabelea povestind cum nu știu cine ar fi reclamat la CNAIR lucrările de la podul de la Orion ca să le blocheze. Informația a fost amplificată și de un ziarist apropiat primarului și chiar devenisem îngrijorați ca nu cumva cineva să facă plângeri aiurea în numele nostru. Totul s-a lămurit după ce am purtat o corespondență cu CNAIR care nu doar că nu primise nicio sesizare și Carabelea împreună cu jurnalistul lui mințeau cu nerușinare, dar CNAIR nu avea nicio treabă cu acel pod. Mai multe detalii în articolul ”Primarul să ia notițe! Nu sabotează nimeni, de la niciun partid, niciun culoar de mobilitate”.

Mai departe, despre alte presiuni și blocaje pe care le-ar face cineva cu rea intenție primarului, îl anunțăm că astfel de sabotaje despre care credem că sunt doar în capul său, au caracter penal și dacă are date concrete sau dovezi ar trebui să meargă cu ele la organele de cercetare penală, nu să se plângă pe rețelele de socializare.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate