La rece, despre situația Grădinii Zoologice din Piatra-Neamț

1

Am urmărit cu atenție dezbaterile din spațiul public privitoare la inițiativa primarului Andrei Carabelea de a propune, după o consultare prin intermediul unui sondaj, închiderea Grădinii Zoologice din Piatra-Neamț și transformarea ei într-un fel de parc. (click aici și aici) La acest formular (click aici) au răspuns, conform primarului aproximativ „3600 de pietreni”. Având în vedere că avem ceva experiență cu acest tip de sondaje, sunt șanse mari ca aceeași persoană să poată să fi răspuns de mai multe ori sau o parte dintre persoanele care au răspuns să nu fie din Piatra-Neamț. Deși agreăm sondajele efectuate cu costuri minime sau zero, nu există o garanție asupra acurateței datelor din acest sondaj tocmai pentru că nu s-au impus niște criterii specifice de filtrare a respondenților.

Începem prin a spune foarte clar că de foarte mult timp și prin foarte multe articole, dar și prin colaborări cu ONG-uri de protecția animalelor, susținem orice demers care poate face viața mai bună animalelor domestice și sălbatice. Așadar, poziția noastră este una cât se poate de clară: dacă municipalitatea nu are resurse să mărească spațiile destinate animalelor sălbatice, să aibă cel puțin un veterinar cunoscător al speciilor deținute, îngrijitori specializați și să le ofere un mediu cât mai apropiat de cel natural după modelul sanctuarelor/rezervațiilor, atunci animalele vor trebui relocate în sanctuare deja existente care să le ofere o viață mai bună. Această relocare trebuie făcută cu cap, cu multă responsabilitate și cu o colaborare cu ONG-uri sau specialiști în acest domeniu, nu după ureche. Închiderea unei Grădini Zoologice înseamnă o asumare până la capăt că acele animale vor avea obligatoriu o viață mai bună.

Am fi aplaudat din toată inima acest demers și am fi fost primii care să îl susținem pe Andrei Carabelea în ceea ce dorește să facă, dacă nu am fi sesizat o dublă măsură în ceea ce privește calitatea domniei sale de iubitor de animale. Cu alte cuvinte, pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

Ne-am aplecat asupra problemelor din Grădina Zoologică și am fost cu toată inima alături de cei de la Zărnești când au venit să o ia pe ursoaica Anca și să îi ofere o viață mai bună la Sanctuar. Și atunci au fost voci care spuneau că ar fi bine să fie un urs la Grădina Zoologică, dar într-un final s-a înțeles, poate cam târziu, că traumele acestor animale ținute captive în cuști nu se vindecă niciodată.

relocare Anca

Domnul Andrei Carabelea este acum primar și probabil are acces brusc la mai multe informații. Însă este și pietrean, autodeclarat iubitor de animale și de natură prin ONG-ul în care a activat, și ne întrebăm unde era când se făceau demersuri disperate pentru a convinge municipalitatea că locul Ancăi nu este la Zoo Piatra-Neamț. Noi nu l-am văzut în acele momente să dea dovadă de sens civic. Poate totuși a semnat măcar și domnia sa petiția de relocare a Ancăi la acel moment. Poate.

Dacă acesta s-a declarat impresionat de imaginile cu sora Ancăi, Ina, cea care și după relocarea la Zărnești trăiește într-o cușcă imaginară și se învârte în cerc, nu la fel de impresionat a fost după vizita în adăpostul de câini din Piatra-Neamț. Domnia sa a declarat: „Ca urmare a sesizărilor făcute de iubitorii de animale, am făcut acum două zile o vizită neanunțată la adăpostul de câini. Adevărul este că imaginea pe care o aveam în minte ca urmare a sesizărilor era mult mai urâtă decât realitatea. Invit orice pietrean și nu numai să viziteze adăpostul și poate chiar să adopte un cățel. Sunt conștient că putem face mai mult și mai bine pentru cele 210 suflete din adăpost. În acest an (n.r.2020), pentru serviciul de ecarisaj și adăpostul de câini municipiul a investit lunar aproximativ 70 de mii de lei. Am vorbit cu conducerea societății Salubritas pentru mai multă eficiență și condiții mai bune pentru căței. Ținta mea este: de două ori mai economic și de două ori mai bine. Cumulat. Să îmi zică cineva că nu se poate. E ușor și previzibil. Facem un pariu că #SePoate?! ”. Noi zicem că nu prea se poate.

Foto: Ham Piatra Neamt / adapostul de caini Piatra Neamt

Așadar, probabil domnul primar va avea nevoie de o filmare la fel de impresionantă ca cea a ursoaice Ina cu un câine care moare de parvoviroză, coronaviroză sau jigodie după ce este scos din adăpostul de câini ca să spună că #așaNUsemaipoate.  Pentru că, până atunci, iubitorii de animale exagerează și, de fapt, lucrurile sunt în regulă la adăpostul de câini. Reluăm citatul: „Adevărul este că imaginea pe care o aveam în minte ca urmare a sesizărilor era mult mai urâtă decât realitatea.” Ba chiar vrea să mai taie și din buget, deoarece câinii sunt cam grași. Și dorește să cultive puțin optimism. Acolo nu trebuie să se închidă nimic pentru că domnia sa în vizita din adăpost nu a văzut câini sfâșiindu-se, nici învârtindu-se în cerc în timp ce își rod coada până la os. Să știți că nici virușii și paraziții nu se văd. Aici vă înțelegem, domnule primar. Poate totuși, dacă înjumătățiți bugetul pentru câini, jumătatea economisită o redirecționați spre sterilizări gratuite pentru cei care nu își permit. Ca să nu se mai înmulțească animalele prin case, curți și pe străzi și să intrăm în rând cu lumea la respectarea legii. Bună sugestia, nu?

Am dorit doar să arătăm, în câteva cuvinte, o dublă măsură și de ce avem rețineri în a crede că demersul închiderii grădine zoologice vine cu adevărat din inimă și cu scopul prioritar de a salva acele suflete. Pare mai mult praf în ochi izvorât dintr-o exploatare a emoției colective bazată pe drama indiscutabilă a unor animale chinuite.

În ceea ce privește dezbaterea pe tema destinației spațiului pe care se află acum Grădina Zoologică, am solicitat primăriei să ne pună la dispoziție documentele care atestă ce scrie în actul de donație pe care Nicu Albu l-a făcut municipiului la începutul secolului XX. Până vom primi acel document, nu putem decât să spunem că, după o analiză a „izvoarelor” din acele vremuri, destinația pare să fi fost, într-adevăr, una de parc de recreere. A existat în acele vremuri o grotă a urșilor și un urs Vasile, însă, din ceea ce spun iubitorii de istorie a locurilor, decizia de transformare în grădină zoologică propriu-zisă a apărut mai târziu, în perioada comunismului. O decizie, evident, neinspirată dar care poate fi corectată acum. Pe tema destinației spațiului, a aspectelor juridice, a istoriei locului și a contradicțiilor apărute pe acest subiect în ultimii ani, vom reveni cu un nou material.

Așadar, încheiem cu cele spuse de primarul Andrei Carabelea, pentru ca acest mesaj să rămână în posteritate: Subiectul gradinii zoo de la Piatra a creat o adevărată isterie în spațiul public. O isterie alimentată și întreținută prin atacurile unor animale politice periculoase. (…) Nu este vorba despre niciun tun imobiliar și nicio combinație! Nu voi dezonora nici ce am construit până acum și nici încrederea pietrenilor. Aici va rămâne un parc public ce va purta numele primarului Nicu Albu.”

Așa să ne ajute Dumnezeu.

P.S. Îi reamintim domnului primar că și domnia sa are un animal politic periculos drept coleg de partid, vicepreședinte la PNL Iași.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Samael spune

    Carabelea și Iliescu (cu al său “măi animalule”) nu suportă ca cineva să aibă altă opinie și să mai aducă și argumente. Ei bine, declarația asta cu “animale politice” ne arată exact care este nivelul acestui politruc. La mai multe, Carabeleo, să vadă toată lumea cât de mic ești! Asta de la unul care credea că mai mic decât Chitic pur și simplu nu se poate dar care, uite că recunosc, s-a înșelat amarnic! Peneleul se pare că are resurse nelimitate de astfel de exemplare 😉

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate