Ultima zi a ursoaicei Anca la Zoo Piatra-Neamț. Astăzi a fost transferată la sanctuarul din Zărnești

6

Primarul Dragoș Chitic, cu acceptul administratorului parcului zoo din Piatra-Neamț, a semnat documentele care atestă transferul ursoaicei Anca la Sanctuarul de urși Libearty Zărnești, unde, de altfel, se află relocată și sora ei, Ina (click aici pentru povestea Inei).

Astăzi, la primele ore ale dimineții, reprezentanții sanctuarului din Zărnești au ajuns la Piatra-Neamț unde au realizat procedura de tranchilizare și preluare a ursoaicei. Anca va fi cel de-al 98-lea urs al rezervației.

Acest eveniment este finalitatea unui demers care s-a extins pe o perioadă de câțiva ani, timp în care mai multe persoane care activează în domeniul protecției animalelor au aflat de povestea Ancăi și au încercat să îi schimbe destinul. După petiții, insistențe la autorități, demersuri în presă, un om cheie a reușit ceea ce alții au încercat să facă în toți acești ani. Este vorba despre belgianul Antoine Dussenne, stabilit în România de peste 20 de ani, care a aflat abia în urmă cu două luni despre situația ursoaicei din parcul zoo. Motivat de demersul deja existent, a luat legătura cu cei de la Zărnești, apoi cu primarul Dragoș Chitic și în câteva zile s-a primit acceptul transferului Ancăi la sanctuarul din Brașov.

„Sunt belgian și trăiesc de 28 ani în Piatra-Neamț, mă consider un cetățean cu drepturi și obligații. Zilele trecute m-a întrebat cineva de ce nu am acționat mai devreme pentru a sprijini eliberarea ursoaicei Anca. Într-adevăr, m-am implicat târziu, după ce am luat cunoștință de o altă postare care era ilustrată de o poză ce nu era din parcul zoo de la Piatra-Neamț. Nu există fum fără foc, am constatat că există o petiție lansată de mai bine de 2 ani fără rezultate, am contactat-o pe inițiatoarea Theya Golea și am decis să intervin și să fac lobby puternic, să fac să se miște lucrurile. Am sunat și am apelat la toți cei pe care îi știam că pot să facă ceva dacă vor. Așadar, au lăsat disputele politice deoparte și au înțeles. Lupta abia începe, mai este ursul de la Vînători în Neamț, pe lângă toți cei din țară care trăiesc tot așa mizerabil. Mi-am propus să ajut în continuare la eliberarea animalelor mari care nu au locul lor în gr[dinile zoologice mici.”,  a declarat pentru ziarpiatraneamt.ro Antoine Dussenne, omul cheie care a aprins scânteia și a contribuit enorm la relocarea Ancăi.

„După 20 de ani de captivitate, Anca ajunge într-un final în sanctuar – unde va duce o viață liberă și liniștită de urs. Mii de mulțumiri tuturor tuturor celor peste 19.000 de semnatari ai petiției, mulțumesc Raluca, Luminița, Olga & declic team. Dussenne Tony, mulțumesc că i-ați dat Ancăi o voce. Libearty Zărnești sunteți fantastici! Hai că mai are și comunitatea ceva de zis în fața injustiției. ”, a declarat Theya Golea, inițioatoarea petiției pentru salvarea Ancăi care a adunat în decurs de 2 ani peste 19.000 de semnături. Vezi petiția aici.

Mai multe detalii în materialul video. Despre sanctuarul de urși din Zărnești găsiți informații aici.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. Baciu Maria-Gabi spune

  Cum se va descurca in libertate?? Aici primea hrana, apa,…asa este oisnuita, de atata vreme!!! Sper din suflet sa nu fie prea tarziu sa se adapteze la viata in salbaticie!

  1. Ioana spune

   E rezervatie, nu e salbaticie. In rezervatie sunt monitorizate animalele si primesc ajutor medical sau mancare. Seamana cu natura, au ideea de libertate, dar avand in vedere ca nu stiu sa se descurtce in salbaticie, sunt duse in rezervatii, unde e mult mai bine. Au spqatiu mult, natura, etc, dar au si oameni care se ocupa sa le lase hrana, sa vada daca sunt ok sau nu. chiar daca e spatiul ala mare, au posibilitatea de a vedea ce se intampla, fara sa intervina peste necesar, sa ajute.

 2. FLORIN spune

  Un stegosaurus, probabil, ca să-i țină de urât celuilalt exponat minunat.

 3. mickey999 spune

  Vai de mine, ma, voi ati impuscat-o pe Ancutza!!
  Nu mai mishca ursuletzu’ !

  Cum stim noi ca ursuletzu’ e la Zanesti acum in noul domiciliu??
  Lasind gluma, buna miscare!

  Apropo, in cusca ramasa acum goala ce o sa bagati?
  Daca va ginditi la niste pinguini … cunosc eu o foca in Alaska …

  🙂 🙂 🙂

  1. Iosif spune

   Eu cunosc niște mistreți la Palatul Parlamentului, Senatul României și câțiva pe ici pe colo. Cam câți încap în locul Ancăi?

   1. Carmen spune

    Cam puțini, că sunt grași de pleznesc. Dar cred ca se pot folosi și celelalte cuști rămase goale, în grădinile zoologice din țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate