Demersuri concrete pentru salvarea ursoaicei Anca din parcul zoo din Piatra-Neamț

6

În urma nenumăratelor sesizări primite de la turiștii români și străini care au trecut pragul celui mai mare sanctuar de urși din Europa, Libearty Zărnești, și care au vizitat și grădina zoologică Cozla Piatra Neamț, Asociația „Milioane de prieteni“ din Brașov a solicitat, oficial, Gărzii Naționale de Mediu Neamț să dispună urgent măsurile legale pentru respectarea normelor europene de bunăstare a animalelor.

Sanctuarul urșilor Libearty Zărnești este  administrat de Asociația Milioane de prieteni, care a cerut ajutorul Primăriei Piatra-Neamț în încercarea de a convinge autoritățile să elibereze într-un spațiu adecvat ursul găzduit acum la parcul zoo Cozla sau să transforme spațiul existent, în conformitate cu Ordinul 742/2004 referitor la amenajările grădinilor zoologice și cu normele europene de bunăstare a animalelor.

Mai jos sunt fotografii cu ursoaica Anca din grădina zoologică Cozla din Piatra-Neamț. Puteți citi povestea ei aici – Ursul trist de la Zoo e de fapt ursoaică și se numește Anca.

Iar mai jos sunt fotografii cu sora Ancăi, Ina, salvată de Asociația Milioane de prieteni. Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori. După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.

Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina iar în octombrie 2014, Asociația Milioane de Prieteni a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.

Ziarpiatraneamt.ro susține demersul ONG-urilor pentru eliberarea usoaicei Anca și ducerea ei în Sanctuarul urșilor din Zărnești pentru a fi împreună cu sora ei, Ina, și solicită autorităților locale luarea măsurilor legale în acest sens.

Prezentăm mai jos cea mai recentă sesizare transmisă Gărzii Naționale de Mediu și ultima sesizare primită la sediul Asociației „Milioane de prieteni“.

Sesizare GNM Neamt urs zooSesizare zoo Cozla

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. Alina Moscovici spune

  acest parc ar trebui desfiintat; noua generatie de copii empatici vor desfiinta cu siguranta acest loc de umilinta si suferinta

 2. mihaela spune

  Problema este ca deranjeaza o persoana, care are casa la 1 m de acel parc zoo. Despre cine este vorba ? Despre boss-ul de la Kober, care din ce am auzit eu, il irita mirosul animalelor. De foarte multi ani, doreste mutarea parcului, ca sa isi intinda, poate, omul rufele in liniste .

 3. Monica spune

  Sa se desfiinteze acest parc zoologic. Nu aduce decat suferinta animalelor si mirosuri neplacute de la dejectiile animalelor.
  Sa se amenajeze un loc de promenada, cu flori multe, fanfara in foisor care sa cante sambata si duminica, locuri de joaca pentru copii.
  Orice primar european tine cont de solutiile decente date de locuitorii unei comunitati la problemele care apar.

 4. Raluca spune

  Parcul zoologic din Piatra Neamt ar trebui desfiintat si inlocuit cu o mini gradina botanica, eventual cu o zona amenajata cu broscute testoase sau ratuste, pentru amuzamentul copiilor. Ursii, lupii, leii, cerbii si restul mamiferelor mari nu au ce cauta intr-un spatiu atat de mic. Este o bataie de joc acest parc zoologic.

 5. Lucica Stroici spune

  bine ar fi ca parcul zoo din Piatra Neamț să fie transformat în parc de distracții pentru copii și nu în pușcărie pentru animale!

 6. Petre Cojoc spune

  Sunt de părere ca simulacrul ăsta de „parc zoologic” să fie desființat. Ideile din 1900 nu mai corespund celor din 2016!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate