Ursul trist de la Zoo e de fapt ursoaică și se numește Anca

15

Anca

Fundația Speranța din București a distribuit pe pagina de Facebook o postare tulburătoare vis-a-vis de condițiile în care stau animalele la parcul zoo din Piatra Neamț. Și noi, la rândul nostru, am semnalat aceste lucruri în mai multe articole dintre care cel mai reprezentativ ar fi: Locul animalelor sălbatice nu e în circuri sau parcuri zoo!.

Redăm mai jos textul postării Fundației Speranța despre ursoaica din parcul zoo din Piatra-Neamț.

Faceți cunoștință cu Anca. Anca e un urs, dar ea nu știe asta. De fapt, nici măcar nu putem spune că e urs cu adevărat. Pentru că urșii sunt animale sălbatice, animale frumoase, animale inventive și fascinante, mai presus de toate, animale libere. Anca nu a fost liberă niciodată în peste 20 de de ani de viață. S-a născut în captivitate și, dacă nu facem ceva urgent, așa o să și moară.

Zoo Parc Cozla este grădina zoologică din Piatra Neamț, o închisoare cu condiții mizere pentru sute de animale nevinovate și necondamnate de nici un alt tribunal, în afară de acela al părinților care încă își duc copiii să vadă animale ținute prizoniere. Cine a fost la Zoo Cozla, o știe pe Anca: un urs mereu trist, apatic, stresat și fără nici o poftă de viață.

După ce că stă în niște condiții oribile, stresul Ancăi este amplificat de zgomotul permanent și învălmășeala care se produce aproape zilnic în fața cuștii ei, pentru că Anca este principala atracție a grădinii.

Sharuiți acest text. Haideți să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i arăta Ancăi, pentru prima oară în întreaga ei existență, ce înseamnă cu adevărat să fii urs. Dar mai avem un motiv s-o eliberăm pe Anca, poate chiar mai serios decât bunăstarea ursoaicei: acela de a ne învăța copiii că locul animalelor sălbatice nu este în cuști mizerabile și strâmte, ci în păduri și sălbăticie. Și să le arătăm că cel mai important lucru la a fi om este să fii bun și milos cu aceia mai slabi, mai nefericiți și mai oropsiți decât tine. Cu atât mai mult cu cât tu, ca specie, ești responsabil pentru aceste orori.

În acest sens, s-a realizat o petiție care poate fi semnată aici. În prezent, petiția a adunat 7277 de semnături.

zooCătre: Parc Zoo Cozla, Primăria Piatra Neamț

Locul animalelor sălbatice nu e la zoo. Oamenii, dar mai ales copiii, trebuie să învețe valoarea fiecărei vieți, să fie blânzi și protectori cu animalele din jurul lor. Menținerea ursoaicei Anca la Zoo Cozla le arată celor mici ce e cruzimea și cât de neînțelepți și nedrepți pot fi cei mari.
În imposibilitatea de a îi oferi o viață lipsită de stres și condiții optime, vă cerem să o eliberați pe Anca și să fie mutată într-un sanctuar care respectă cerințele pentru o viață fericită de urs!

De ce este important?

Ursoaica Anca are peste 20 de ani. Toată viața și-a trăit-o în captivitate fiind mai puțin norocoasă ca sora ei, Irina, care a fost mutată din grădina zoologică din Piatra Neamț într-un sanctuar. În schimb, Anca în fiecare zi a vieții ei stă închisă la Zoo Cozla.

E stresată, apatică și fără chef de viață.

Spațiul în care stă e din gratii ruginite și ciment măcinat, iar apa ei este extrem de murdară. Arareori are acces la dealul înverzit de lângă cușcă, mai ales că fiind atracția principală a grădinii zoologice, administratorii vor să fie foarte vizibilă vizitatorilor.

Turiștii îi aruncă dulciuri și alte alimente care în mod natural nu au ce căuta în dieta sa. Strigatul, chematul, zgomotele provocate de mașinăriile din parc, flash-urile telefoanelor sunt alte surse de stres pentru ursoaică, alături de ținerea ei în captivitate.
Este injust ca un animal să-și trăiască viața în cușcă, privat de libertate în numele distracției și să fie transfomat în obiectul curiozității noastre.

Rolul educativ este inexistent în acest caz, copiii învățând doar că locul animalelor sălbatice e în cuști mici și inadecvate – în comparație cu nevoile biologice reale, departe de pădurile lor. Și astfel, rapid, copiii se obișnuiesc că animalele sunt pentru distracția noastră egoistă, că putem să le folosim după bunul plac, că noi putem decide când și cum trăiesc și că e acceptabil să fim cruzi.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
15 Comentarii
 1. George spune

  Incercati sa contactati Rezervatia naturala de ursi Zarnesti. Ar putea sa recupereze ursoaica si sa o redea mediului natural. Datele de contact pot fi gasite usor pe internet…

 2. doxul spune

  daca tot sunteti asa mari iubitori de animale normal e sa fie eliberati in padure nu in alta imprejmuire chiar si mai mare ! sau dati aceste indicatii doar pt banii europeni care vin acolo ! si sunt total de acord cu desfiintarea parcurilor zoo ! dar hai sa incepem cu Hamburgul cu Viena si altele din toata europa care au mii de animale ! e adevarat ! parcurile zoo trebuie desfiintate ! de asta toate tarile din vest si nu numai sunt pline de crescatori de animale SALBATICE in ferme pt vanzare ! incepind cu ungaria austria olanda etc ! dar ca de obicei noi romanii suntem cei destepti ! si mai catolici ca papa ! sau poate sunt doar interese meschine ca peste tot…….

  1. Florin spune

   Nu stiu daca ai vazut in ce conditii stau animalele in cele mai multe dintre parcurile zoo din Europa si cel mai important cum sunt ingrijite… Aceasta ursoaica ar trebui sa ajunga la rezervatia de ursi de la Zarnesti unde sa fie ingrijita cum trebuie, ca oricum fiind nascuta in captivitatet nu s-ar descurca in libertate. La noi la romani e altfel… Pe noi ne intereseaza foarte mult ce face altul si sarim repede sa acuzam uitand de problema in sine! De ce trebuie sa ne uitam tot timpul dupa ce e mai rau? Credeti ca altii nu ii au pe ai lor?

  2. Anderson spune

   Din cauza oamenilor care gandesc ca tine merge tara prost, cei care reprezentati uscaturile din padure, de asta masa politica profita si isi face jocurile ca are cu cine!

  3. Gia spune

   ati vazut cum arata parcurile sau gradinile zoo din strainatate? ….noi, romanii, suntem ca o capra raioasa care si tine coada-n sus; vrem ce au altii dar nu suntem in stare sa muncim si sa ne ridicam la un anumit standard; ar fi ideal za se desfiinteze toate gradinile.zoo de.peste tot din lume, dar hai sa incepem cu ce e mai rau, hai sa incepem cu „gradinile” zoo din Romania in care animalele sunt chinuite in spatii stramte si mizere, si sunt ingrijite de oameni care nu dau doi bani pe ele si din partea carora nu primesc decat respingere si ura….hai sa nu mai fim asa grozavi cand de fapt suntem vai de mama noastra!

 3. Segiu spune

  Va-ti gasit voi eliberatorii. Ce bine ar fi daca ne-ati elibera voi, ziarpiatraneamt, numai tampenii va fata mintea.

  ADMIN: Dorinta dumneavoastra poate deveni realitate instantaneu. In partea din dreapta sus aveti un X (close)… tastati clic stanga mouse pe el si gata …

 4. Costache Brehuescu spune

  Smneaza si tu!

  1. Costache Brehuescu spune

   Au luat-o deja 🙂 🙂

  2. Costache Brehuescu spune

   Multumesc. Am de gand sa fac o petitie pentru desfiintarea integrala a asa zisei „Gradini Zoo” din Piatra Neamt. Acolo trebuie facut un loc de joaca pentru copii si daca vor sa tina animale, alea sa fie doar gaini, iepuri, oi (berbeci avem deja), ratze, iar un magar gasim sigur pe undeva inainte de a-l lua DNA-ul.

 5. Costache Brehuescu spune

  Da’ se poate numi nenorocirea aia Zoo? E el mai scarbos loc din oras dupa nu mai spun ce. Nenorocirea aia treuie inchisa imediat si indiscutabil. In fiecare an primaria tunde hectare de iarba prin oras, iar ierbivorele alea, cate sunt habar nu au ce culoare are iarba. Numai uscat mananca si vara si iarna. Cati bani scoate din bilete nenorocirea aia, abia daca isi plateste apa pe care o bea ursoaica. Toate vietatile de acolo sufera. Coati de la intrare face stanga-dreapta de un an. Facem o petitie pentru inchiderea integii gradini?

 6. Aurelia spune

  Nu numai la zoo Piatra Neamt si la Dragos Voda ,rezervatia de zimbrii ,si acolo un urs amarat sta inchis si de multe ori fara apa ,pe cimentul unui tarc.Este aproape de manastirea Neamt, oamenii se bucura sa vada acest animal chinuit!Ar trebui sa fie acolo rezervatia de zimbrii ,de ce se tine acest urs inchis ?Orice animal inchis in conditii rele sufera din cauza oamenilor inconstienti!Eliberati toti acesti ursi care sint animale care nu trebuie tinute in astfel de conditii !

 7. Ioan Taranu spune

  Avem o societate foarte nepregatita pentru a respecta drepturile omului ce sa mai zicem de drepturile animalelor este mult de discutat pe aceasta tema sant obosit dar voi reveni.

 8. Nache Lucica spune

  Eliberati-o!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate