Pacienții oncologici care aveau un părculeț vor ajunge la etajul 4 al spitalului vechi, fără acces la balcon

0

Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț s-a mutat la etajul 4 al spitalului vechi din clădirea în care se afla inițial, deoarece clădirea Oncologiei intră în reabilitare. La etajul 3 din clădirea spitalului vechi se află și Secția de Îngrijiri Paliative.

Citiți și: După multe veri toride în saloane, pacienții de la Paliație vor avea, în sfârșit, aer condiționat

Cam atât s-a putut face pentru bolnavii cu cea mai cruntă patologie din Neamț… internare într-o clădire extrem de veche și o „oportunitate” mai mult decât nefericită de a se arunca de la etaj. Sperăm să nu fie niciodată cazul unei posibile tragedii și pacienții, la fel ca și aparținătorii, să beneficieze de suportul psihologic și medical necesar. Deși pare a fi un subiect tabu, despre care nu se prea discută, tulburările psihiatrice și modificările psihologice în patologia cancerului trebuie luate în considerare și prevenite.

„Proiectul a fost lansat de Consiliul Județean prin anul 2016-2017, dacă nu mă înșel. S-a tergiversat implementarea și din cauza faptului că 2 ani a fost COVID. S-au primit diverse adrese de la CNI și de la cel care a câștigat contractul și licitația să începem lucrările de anul trecut. Eu le-am amânat din cauza pandemiei pentru că nu puteam să trimit 50 de bolnavi cu cancer în mijlocul celor cu COVID.

S-a ajuns la această înțelegere de a elibera clădirea pe 2 mai, ceea ce am și făcut. Va fi finalizat proiectul până la sfârșitul lunii decembrie. Noi am făcut numeroase meetinguri, am cerut feedback de la fiecare secție din pavilionul vechi. Am discutat foarte mult și cu Oncologia cum să facem acest lucru. S-a discutat și cu cei care au putere de decizie în Comitetul Județean și ne-au oferit un spațiu pentru mutare la fostul Centru Crizantema pe Ștefan cel Mare. Din păcate, am fost acolo cu DSP-ul și nu se putea desfășura activitate medicală, neavând chiuvete, neavând geamuri. E un spațiu mai mult de birouri, decât pentru o secție medicală.

Am făcut numeroase întâlniri și cu șefii de secție și am căzut de acord că e cea mai bună împărțire pe etaje, e o împărțire echitabilă. Avem în jur de 70 de paturi pe fiecare etaj din pavilionul medical. Evident că nu este o situație ideală să mutăm Oncologia, dar măcar am reușit să o ținem în curtea spitalului. Aceasta a fost una dintre dorințe ale personalului medical de la Oncologie, să rămână aici.

Nu aveam unde în altă parte. Era etajul 3 sau etajul 4. Am fost cu toții de acord. S-a discutat cu dr. Herghelegiu, s-a discutat cu dr. Paviliu, ambii epidemiologi și cu ceilalți șefi de secție. Împărțirea a fost pe numărul de paturi și a circuitelor pentru a minimiza orice alt risc de infecție. Ne-am gândit și la faptul că dacă apare un nou val COVID putem izola etajul 4.”, a declarat Alexandru Filimon, managerul spitalului județean.

Din punct de vedere psihologic, internarea unui bolnav de cancer la etajul 4 al unei clădiri implică un potențial risc ridicat de suicid. Managerul Alexandru Filimon a precizat că se bazează pe profesionalismul doamnei dr. Iorgu, șefa de secție Oncologie, că acest lucru nu se va întâmpla. Doamna dr. Iorgu este un foarte bun profesionist, la fel cum sunt și celelalte cadre medicale de pe această secție – un lucru absolut lăudabil având în vedere sensibilitatea patologiei și numeroasele cazuri de pacienți – dar pe lângă un oncolog bun este nevoie și de psihologi sau măcar voluntari care să își dedice timp și să discute pe îndelete cu pacienții și aparținătorii. Între timp, se pare că accesul pacienților la balconul etajului 4 ar fi fost blocat complet, ca soluție de prevenție.

Au existat multiple precedente la spitalul din Piatra-Neamț în acest sens de oameni care s-au aruncat în gol din cauza diagnosticelor grave:

Întrebat dacă nu s-au putut găsi soluții de mutare a altei secții de la un etaj inferior la etajul 4, managerul a declarat că este de partea pacienților, dar că „am avut o secție care nu a colaborat deloc, nici măcar un dulap nu a primit în această mutare. Nu am putut muta nimic pe acea secție de Interne. Asta am putut noi face ca echipă de conducere și ca epidemiologi în situația respectivă.” Cu alte cuvinte, oricât și-ar fi dorit personalul medical de la Oncologie și conducerea spitalului să obțină un alt spațiu mai potrivit pentru pacienți, se pare că acest lucru nu a fost posibil din cauza refuzului altor șefi de secții de a face un efort să se mute.

Corpul de clădire care e acum în renovare și în care a funcționat Secția de Oncologie are un parc în spate, cu bănci, în care bolnavii în stadiu terminal puteau ieși și, unii dintre ei, cu câteva zile de trăit rămase, mai aveau ocazia să mai fumeze o țigară departe de ochii lumii. Acum vor ajunge blocați la etajul 4, fără acces la balcon și cu fumatul complet interzis. Cei prea slăbiți sau cu deficiențe locomotorii nu se pot deplasa pe o distanță atât de mare până la un spațiu verde.

Managerul Filimon a spus că va încerca să îmbunătățească aceste aspecte:

„Inerent se vor mai face câteva schimbări ale acestei situații. Ni s-au cerut multe lucruri cu această mutare. Erau cabinete de asistente insalubre, încăperi în care nu mai intra nimeni, ocupate de tot felul de materiale. Când am intrat acolo nu erau în cea mai bună condiție. Dacă e cazul să blocăm anumite porțiuni ale balconului, sigur că da… Mă ocup și discut cu doamna dr. Iorgu, are sprijinul meu complet. Va fi doar o situație temporară, nimeni nu și-a dorit-o. Din ce am înțeles de la doamna dr. Iorgu, majoritatea pacienților de la Oncologie vin pentru această spitalizare de zi.”

Având în vedere că situația pare că va rămâne așa, cu Oncologia la etajul 4, sperăm ca atât pacienții, cât și cadrele medicale să aibă cele mai bune condiții posibil și conducerea spitalului să țină cont de aceste lucruri.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate