O elevă din Piatra-Neamț, manifest anti-bullying pe Instagram

0

Sabina este o elevă de 18 ani din Piatra-Neamț. Este o fire energică și creativă, iar opiniile și experiențele sale sunt împărtășite uneori, în măsura timpului disponibil, pe rețelele de socializare precum YouTube sau Instagram. Despre una dintre acțiunile umanitare în care a fost implicată Sabina am scris aici (click).

De această dată am văzut o postare interesantă a Sabinei pe Instagram care ridică o problemă deosebit de importantă, mai ales în contextul generat de criza de coronavirus care mută școala în mediul online, un mediu pe cât de util, pe atât de neprietenos uneori. Un mediu în care mulți tineri pot deveni victime ale bullyingului online.

Este știut faptul că toate formele de bullying și cyberbullying afectează profund dezvoltarea emoțională și psihologică a tinerilor în special, însă victime pot fi persoane de toate vârstele. Despre legea de combatere a bullying-ului puteți citi mai multe aici. 

Bullying-ul reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme:

– VERBAL – țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri;
– FIZIC – palme, loviri, îmbrânciri, bătăi;
– MOBBING – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ;
– RELAȚIONAL – intimidare, denigrare, izolare, manipulare;
– CYBERBULLYING – trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau
Internet pentru a denigra imaginea unei persoane.
– SOCIAL – excludere, insulte cu privire la statutul social.

Iată mai jos manifestul personal al Sabinei împotriva bullyingului, postat pe Instagram și însoțit de o imagine mai mult decât elocventă. Principala cauză, spune ea, este lipsa de educație. Iar combaterea bullyingului în contextul actual, aproape imposibilă.

„Salut! Numele meu este Sabina. Am 18 ani de viață și până acum am fost victima bullying-ului de nenumărate ori, dar spre norocul meu, niciodată a violenței fizice.

Totuși, acum nu e vorba strict de mine, e vorba despre un sistem bolnav în care trăim. Vorbim despre România, țară europeană, unde să nenorocești o persoană, un copil mai exact, pe viață, e doar “ceva grav” și nimic mai mult.

Autoritățile, drept pedeapsă, te “lovesc” cu o amendă de 500 de lei și cel mult o reținere de 24 de ore pentru așa ceva. Ideea este că doar în cazurile viralizate, agresorul chiar ajunge să plătească.

Principala cauză a tuturor problemelor din România este lipsa educației. “Natura ne aseamănă, educația ne deosebește”.

De mici suntem învățați să mergem la școală, pentru că acolo învățăm nu doar carte, cât și disciplină. Culmea e că, în unele cazuri de scandal prin școli, e implicat și profesorul (nu generalizez).

Să nu uităm că dacă ceri ajutorul, nu ești luat în seamă. Ajungem la veșnica problemă, că oamenii care se presupune că ar trebui să ne protejeze, nu sunt capabili să o facă.

Să nu ne mirăm de ce se spune că la noi se aplică “legea junglei”; faptul că fizicul unei fete e distrus, darămite moralul, e strigător la cer. Nu vreau să îmi imaginez cum va arăta viitorul educației, dar deja îmi este groază.

Toată lumea susține faptul că, tinerii sunt șansa spre mai bine. TINERII CU EDUCAȚIE sunt șansa spre mai bine. În acest sistem unde investiția e zero, unde bătăile și înjurăturile sunt la ordinea zilei, unde bullying-ul este permis, unde fiecare face ce îl taie capul, nu se mai poate!

Ar fi multe de spus, dar tot degeaba. Închei aici prin a vă spune să aveți grijă de voi, pentru că, în țara asta frumoasă în care trăim, responsabililor NU LE PASĂ! Peace! #stopbullying

Vezi această postare pe Instagram

Salut! Numele meu este Sabina. Am 18 ani de viață și până acum am fost victima bullying-ului de nenumărate ori, dar spre norocul meu, niciodată a violenței fizice. Totuși, acum nu e vorba strict de mine, e vorba despre un sistem bolnav în care trăim. Vorbim despre România, țară europeană, unde să nenorocești o persoană, un copil mai exact, pe viață, e doar “ceva grav” și nimic mai mult. Autoritățile, drept pedeapsă, te “lovesc” cu o amendă de 500 de lei și cel mult o reținere de 24 de ore pentru așa ceva. Ideea este că doar în cazurile viralizate, agresorul chiar ajunge să plătească. Principala cauză a tuturor problemelor din România este lipsa educației. “Natura ne aseamănă, educația ne deosebește”. De mici suntem învățați să mergem la școală, pentru că acolo învățăm nu doar carte, cât și disciplină. Culmea e că, în unele cazuri de scandal prin școli, e implicat și profesorul (nu generalizez). Să nu uităm că dacă ceri ajutorul, nu ești luat în seamă. Ajungem la veșnica problemă, că oamenii care se presupune că ar trebui să ne protejeze, nu sunt capabili să o facă. Să nu ne mirăm de ce se spune că la noi se aplică “legea junglei”; faptul că fizicul unei fete e distrus, darămite moralul, e strigător la cer. Nu vreau să îmi imaginez cum va arăta viitorul educației, dar deja îmi este groază. Toată lumea susține faptul că, tinerii sunt șanșa spre mai bine. TINERII CU EDUCAȚIE sunt șansa spre mai bine. În acest sistem unde investiția e zero, unde bătăile și înjurăturile sunt la ordinea zilei, unde bullying-ul este permis, unde fiecare face ce îl taie capul, nu se mai poate! Ar fi multe de spus, dar tot degeaba. Închei aici prin a vă spune să aveți grijă de voi, pentru că, în țara asta frumoasă în care trăim, responsabililor NU LE PASĂ! Peace!✌🏻 #stopbullying

O postare distribuită de Sab (@sabinanistorr) pe

Pentru a înțelege mai bine fenomenul și a vedea ce se întâmplă când e implicată și violența fizică, recitiți aceste două articole:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate