Consilierii locali PSD-PMP-ALDE invită pietrenii la o dezbatere pe tema îmbunătățirii condițiilor din parcul zoo

13

consilieriDupă o perioadă îndelungată în care autoritățile locale au pierdut de pe lista de obiective de interes Grădina Zoo din Piatra-Neamț, iată că membri ai alianței majoritare PSD-PMP-ALDE au făcut o vizită în parc pentru a vedea situația la fața locului și a găsi soluții de îmbunătățire a condițiilor pentru animale. Mobilizarea a venit pe fondul solicitării firmei care administrează parcul de a crește prețul biletului la intrare cu 1 leu, semn că lucrurile nu sunt tocmai roz la grădina zoo.

„Ne-am întâlnit pentru a vizita parcul și a vedea exact care sunt problemele cu care se confruntă societatea Solaris care are parcul în concesiune pentru 6 ani, până în 2021. Vrem să reușim să atragem parteneri alături de noi, ONG-uri și Asociații care au ca obiect de activitate îngrijirea animalelor, condițiile oferite animalelor. Sunt foarte multe variabile care trebuie luate în calcul. Trecem prin fața parcului și constatăm că avem statui amplasate pe lângă tot felul de chioșculețe, terase. Parcul ar trebui reașezat din punct de vedere estetic. Ne putem gândi și la o extindere a parcului în altă zonă în care să existe suprafața necesară pentru animale și să aibă condițiile normale, că sunt și niște norme în acest sens. Aceasta este o vizită de documentare. Ideea a venit de la solicitarea firmei de creștere cu 1 leu a biletului la intrare. Este și relocarea animalelor o posibilitate, tocmai în acest sens am venit cu o parte din consilieri să vedem situația. Invităm populația la o dezbatere publică pentru că locuitorii își doresc un oraș frumos cu elemente de tradiție așa cum este parcul zoo din Piatra-Neamț.”, a declarat pentru ziarpiatraneamt.ro doamna viceprimar Luminița Vîrlan.

Deoarece am înțeles că am fost convocați să informăm, dar să ne și implicăm, am demarat și un sondaj de opinie prin care consultăm populația în legătură cu soluțiile pentru îmbunătățirea activității parcului zoo.

Care credeți că e cea mai bună soluție pentru a îmbunătăți condițiile din parcul zoo din Piatra-Neamț?

Vezi raspunsurile

Loading ... Loading ...

Opinia noastră, în calitate de activiști în domeniul protecției animalelor, este că atât grădinile zoo, cât și circurile sunt mijloace de tortură a animalelor pentru divertismentul oamenilor. Atât timp cât o grădină zoo nu poate oferi spațiul, protecția, liniștea, hrana necesare animalelor sălbatice, recomandarea noastră este relocarea animalelor și închiderea sau restrângerea activității grădinii zoo.

Posibilitatea de a vizualiza acum, în secolul 21, prin intermediul televiziunii sau internetului documentare cu animale sălbatice sau vizitarea unor rezervații/sanctuare în care animalele stau în mediul lor natural exclude radical argumentul că o închisoare pentru animale în oraș „este un lucru bun pentru copiii noștri”.

Rolul educativ este inexistent în acest caz, copiii învățând doar că locul animalelor sălbatice e în cuști mici și inadecvate – în comparație cu nevoile biologice reale, departe de pădurile lor. Și astfel, rapid, copiii se obișnuiesc că animalele sunt pentru distracția noastră egoistă, că putem să le folosim după bunul plac, că noi putem decide când și cum trăiesc și că e acceptabil să fim cruzi.

Subiectul grădinii zoo din Piatra-Neamț l-am mai dezbătut în trecut, nu ne-a auzit nimeni la momentul respectiv. Unicul reprezentant local receptiv a fost  domnul consilier Cătălin Misăilă, care a propus crearea unei rezervații pe Cozla. Apreciem, totuși, că acum, în al 12-lea ceas, la strigătul de ajutor al administratorului parcului, o parte din consilierii locali ai municipiului Piatra-Neamț au început să acorde interes și problemei parcului zoo.

În discuțiile cu doamna viceprimar Vîrlan am insistat pe relocarea animalelor și pe colaborarea cu ONG-uri de profil care deja au făcut în trecut demersuri de relocare a leului și a unei ursoaice din parcul zoo din Piatra-Neamț. Opinia unanimă este că parcul zoo nu are condițiile necesare bunăstării animalelor, prin urmare se impune, ca soluție de urgență, relocarea lor.

Ideea de extindere a parcului sau de mutare a lui este de lungă durată și e puțin probabil să se concretizeze, întrucât costurile de amenajare și autorizare depășesc cu mult posibilitățile primăriei municipiului Piatra-Neamț, și așa îngropată în datorii și fără fonduri pentru astfel de investiții. Până la momentul concretizării extinderii spațiului, solicităm consilierilor locali luarea în vedere a unei măsuri de urgență de relocare a animalelor care au nevoie de spațiu și liniște (urs, râs, cerb). Nu ar strica nici o vizită a repezentanților de la Garda de Mediu pentru a constata ce probleme sunt conform legii.

Invităm cititorii noștri să răspundă la sondaj și să își exprime punctul de vedere în comentarii. Toate aceste informații vor fi puse la dispoziția consilierilor locali pentru a lua cea mai bună măsură în privința parcului zoo din Piatra-Neamț.

Pe același subiect:

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
13 Comentarii
 1. Veronica spune

  Ca cetatean al orasului va pot confirma ca Parcul Zoo a devenit o tarabã de bâlci amestecatã cu terase,statuì istorice,animale si escremente/pulberi de la asternultul animalelor (pe care când este cald si bate vântul ti le bagã pe nas , ochi….) plus vânzãtorii de diverse articole….si de bere la halba cu iz de ….grajd. Intr-un cuvânt Parcul Zoo a devenit un Tablou chici a ceea ce era o data.
  Ar trebui sa conosc continutul contractului încheiat între Primarie si societatea care administreaza Parcul Zoo (care ar trebui facut public) ca sã pot spune o parere serioasã si autorizatã DACA AR TREBUI INCHIS, MUTAT SAU REVAZUTA INTREAGA SITUATIE SI LUATE MASURI ADMINISTRATIVE DE CATRE V.L. P. Neamt.

 2. elena spune

  mai vrea cineva sa-si construiasca vreo vila pe acolo ? mai bine imbunatatiti conditiile. In curand copiii vor sti cum arata un iepure, o caprioara, etc doar din poze. Nu cautat galceava din lucruri de nimic.

 3. ma implic spune

  Animalele nu par chinuite,ele chiar sunt chinuite!

 4. Elena Roibu spune

  Imi aduc aminte doar cà eu iubesc animalele mult mai mult decàt pe semenii mei.noi ne apàràm singuri dar pe ele necuvantatoarele,dacà nu le protejàm noi , cine o face?

 5. Elena Cojocaru spune

  Poate nu știți cum era în anii 77 și libertate și iubite de copii în special.

 6. HANCEANU spune

  PROPUN MUTAREA PARCULUI IN AREALUL MUNTELUI COZLA , DE LA COLIBE SPRE ZONA IMPADURITA .
  REZERVATIE NATURALA CU PARC ZOOLOGIC INCLUS AR FI IDEAL.

 7. Gelu spune

  Ideea mutarii parcului Zoo a venit acum vreo 10-15 ani, dupa ce D-l Kober a constatat ca in vila pe care a contruit-o chiar langa parc veneau mirosuri neplacute, cu preponderenta vara, asa ca si-a contruit alta in care locuieste si in prezent. Deoarece nu are pozitia acesteia si este mult mai mica, acesta reia periodic aceasta discutie prin alocarea unor fonduri pentru promovarea ideilor in presa si cu ajutorul unor consilieri dispusi sa incaseze respectivele fonduri. Miza mare este una singura: RELOCAREA PARCULUI PENTRU CONSTRUIREA DE VILE. Lasati mai oameni parcul acolo, chiar daca-i pute D-lui Kober!

 8. Elena Roibu spune

  Da ar fi frumos dar…..sà nu uitàm cà si animalele au nevoie de spatiu,intimitate,respect dar mai ales foarte multà dragoste.cà dacà tot le tinem prizoniere ,le dàm màncare si ele tre’ sà distreze vizitatorii.

 9. Elena Cojocaru spune

  Ar fi frumos sa fie parcul de animale ca în anii77

 10. Marinescu spune

  Perfect adevarata constatarea domnului Capitanu!
  Oare realizati ca adaugarea unui singur leu (1 leu, valoare nu animal) la costul biletului de intrare inseamna cresterea cu peste 30% a taxei de intrare? Redeventa datorata primariei are acelasi curs (sau care sunt precizarile contractului) ?
  In momentul preluarii in administrare detaliile economice nu erau cunoscute? Gardurile si fantana nu erau in aceeasi stare?
  Intrebare adresata executivului pietrean si totodata poate fi adaugata si in sondaj: „Nu ar fi o buna solutie, revenirea (cum de altfel a fost ani buni ex.SC URBAN) in administrarea de catre o societate a Consiliului Local a spatiului Gradinii Zoologice actuale ?”
  Pentru ca administratorul privat a „reusit” sa mareasca suprafata teraselor, a tarabelor…sa gasesca bani pentru o constructie dubioasa ce adaposteste o sala de jocuri video, sa mareasca „parcul” de masinute electrice obosite, ce nu au insa o cale proprie de rulare … sa inchida vestitele foisoare, pe post de magazii, sa creeze senzatia unui spatiu aglomerat (de automate depasite moral si fizic), inghesuit si incropit la repezeala pentru un profit financiar imediat!
  Strict d.p.v.d. al spatiului si nu numai, nu putem discuta de o gradina Zoo (nici nu ma incanta ideea de a vedea animale mari dupa gratii, cel mult cateva pasari, cateva animale mici, pesti etc) ci doar de o GRADINA PUBLICA.
  Consiliului Local trebuie sa se implice pentru a oferi un spatiu de relaxare si destindere. Copii se pot „bucura” si in alte parti de jocuri video sau de plasticarii vandute la suprapret. Ei au nevoie de aer curat, miscare si sport!
  Cu dezbaterea publica propusa de doamna viceprimar cum ramane? Unde cand si cum? Senzatia mea este ca se va termina totul cu o aprobare de crestere a tarifelor, cateva declaratii a oficialitatilor, o vopsea noua ve vechiul gard si inca o vara petrecuta in ragetele de libertate a cerbilor, a tipatelor paunului si a tristetii poneilor…s.a.m.d.

 11. eu spune

  parcul zoo trebuie inchis cat mai repede ca si mai toate din tara,iar animalele relocate in rezervatii sau sanctuare.aici nu au conditii demne de trait si nici personal avizat.sper ca animalele sa scape cat mai repede

 12. Adela spune

  Consilierii PSD, pmp ,ALDE să facă bine sa voteze în folosul comunității. De aia i-am trimis acolo nu sa voteze împotriva că așa vor mușchii lor. Sunt o dezamăgire pentru oraș acești consilieri

 13. Capitanu spune

  Buna ziua
  Parcul ZOO a ajuns un fel de bazar si plin de buticuri sau afaceri de bâlci !
  Avem animale si păsări lângă Sali de jocuri , tarabe cu jucării , terasa cu băuturi alcoolice si grătare , un dinozaur din Jurasic Parck care sperie copii , mașinuțe electrice de închiriat ….totul pt a face baniiii !
  Animalele sunt îngrijite intr-un fel dar par chinuite iar investițiile in padocuri sunt ff slabe sau nu sunt !
  Trebuie făcut curat si administrat de un gospodar
  Vezi pe după clădiri ce mizerii adunate sunt
  Mini Grădina Zoologica poate fi frumoasa daca o îngrijim împreuna
  Relocarea ei nu cred ca va fi un succes si va face loc unor afaceri imobiliare
  Suntem alături de orice idee buna si putem avea grija de un animaluț sau doua timp de 1-2 ani !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate