Programul-pilot privind alimentaţia elevilor a fost adoptat de Guvern

0

Mancare-in-scoli

Elevii şi preşcolarii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat vor beneficia de o masă caldă sau de un pachet alimentar în perioada desfăşurării activităţii didactice, în anul şcolar 2016-2017, după ce Guvernul a aprobat în şedinţa desfăşurată miercuri 26 octombrie 2016, prin ordonanţă de urgenţă, un Program-pilot care are scopul să contribuie la prevenirea şi combaterea abandonului şcolar..

Pe lista şcolilor beneficiare ale acestui program, din Neamț se numără și Liceul cu Program Sportiv Romanîn care învaţă 902 de elevi.

Potrivit proiectului aprobat, masa caldă sau pachetul alimentar vor fi asigurate pentru elevii şi preşcolarii care participă la activităţile didactice în cele 50 de unităţi şcolare, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar şi va înlocui programele “Laptele şi cornul” şi “Fructe în şcoli”. Suma necesară implementării acestui program-pilot este de 34,674 milioane lei, iar finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat. Autorităţile locale care implementează programul au posibilitatea să suplimenteze finanţarea din venituri proprii ale bugetelor locale. De asemenea, autorităţile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea lui în şcoli sau grădiniţe în condiţiile asigurării finanţării din venituri proprii.

Potrivit hotărârii de Guvern, la sugestiile Institutului Naţional de Sănătate, variantele propuse de meniu sunt:  

1. Ciorbă de legume 2. Supă de pui cu legume 3. Ciorbă de văcuţă cu legume 4. Legume cu piept de pui la grătar 5. Mâncare de mazăre cu piept de pui 6. Pilaf cu legume şi ficăţei de pui 7. Piure de morcov cu grătar de pui 8. Piure de cartofi cu piept de curcan 9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor 10. Ghiveci de legume cu pui 11. Orez cu legume şi pui la tava 12. Sufleu de broccoli cu brânză 13. Cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar 14. Tocană de legume cu orez brun 15. Piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume 16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) şi brânză telemea 17. Sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor 18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor 19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani) 20. Macaroane cu brânză 21. Cartofi frantuzeşti (la cuptor cu brânză şi ou) 22. Quinoa cu legume 23. Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată) 24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoşar, varză, morcov). 25. Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)

Produsele alimentare distribuite elevilor şi preşcolarilor vor respecta cerinţele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv cea a municipiului Bucureşti vor verifica respectarea normelor şi condiţiilor igienico-sanitare şi a alimentaţiei sănătoase în distribuţia alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinţilor, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare şi masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situaţiei elevilor şi preşcolarilor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. La închiderea programului-pilot, la finalul anului şcolar 2016-2017, în urma analizei Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării, pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar pe parcursul derulării proiectului, prin Hotărâre a Guvernului se va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional, precum şi a modalităţii de implementare.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă adoptată săptămâna aceasta, Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin Hotărâre a Guvernului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate