[VIDEO] Medicul român din SUA, despre Coronavirus: „Trebuie să ne așteptăm și noi la ceea se se întâmplă acum în Italia”

0

Medicul român Ion Alexie, specialistul în boli infecțioase din SUA, a explicat într-un interviu telefonic pentru postul Antena care este situația legată de un potențial vaccin, care este diferența între cele două tulpini ale virusului Covid-19 și a oferit numeroase alte explicații:

I. Alexie: În America, acum câteva zile au început testarea unui nou vaccin în Seattle, Washington pentru că ei acolo au foarte mulți infectați, și rezultatele vor fi așteptate..iar, la scară largă, toată lumea se așteaptă – dacă vaccinul va fi bun – să fie disponibl într-un an, un an jumătate. Deci, anul ăsta nu cred că va fi un vaccin corect. Am auzit că cineva din Germania, o firmă ar fi făcut un vaccin, nu știu nimic despre el, până nu văd datele și informațiile nu pot să comentez.

R: La noi, aici, în Europa, este o discuție extrem de interesantă și nimeni n-a reușit să îi dea de cap: de ce există această diferență de mortalitate între Italia și restul țărilor situate oarecum pe același palier de dezvoltare economică? De ce în Italia sunt atât de mulți infectați, atât de mulți morți și în Germania, de exemplu, care vine din spate puternic ca număr de infectați, numărul de morți este cu mult, mult mai mic?

I. Alexie: „Ce știu eu și din ce-am citit – încă o dată, eu nu am timp să citesc în fiecare zi pentru că văd 30-40 pacienți în spital și sunt foarte ocupat- nu pot să spun că știu absolut tot ce se întâmplă și absolut toate noutățile despre acest virus – și cred că nimeni nu știe- dar eu vă spun ce știu: italienii pe la începutul lui ianuarie au izolat virusul și au încercat să facă un vaccin, au lucrat la el și după o lună jumătate deja virusul făcuse multe mutații și acum aveau 2 virusuri. Al doilea virus era cam cu 30% mai diferit de primul, la fel și chinezii, iar acum se lucrează la al doilea vaccin care după ce a suferit mutațiile se pare că e mai agresiv. De aceea au fost și niște valuri, mai întâi se diminuase infecția și apoi a început si mai rău iar acum mor și mai mulți oameni”

R: Mai există acea discuție, dacă circulă două tulpini în paralel ale acestui virus

I. Alexie: Da, cum să nu, circulă. În China 70% era a doua tulpină care era mai agresivă și 30% rămăsese prima dar, încă o dată, lucrurile se pot schimba de la lună la lună, de la săptămână la săptămână și asta e ideea pentru cei care vor să facă vaccinurile pentru că așa se face și cu vaccinul de gripă. În fiecare an se face alt vaccin, în funție de tulpinile care au fost anul trecut, și în funcție de cum gândesc ei că o să se întâmple mutațiile, fac vaccinul pentru anul viitor. Nu toate vaccinurile acoperă aceleași tulpini identice, deci este și gândire și un pic de noroc”

R: Atunci, la ce să ne așteptăm? Și China, și Italia au experimentat în ghilimele această întâlnire cu două tipuri de virus. La noi presupun că vor veni amândouă odată. Să ne-așteptăm că s-ar putea să se dividă și dacă doamne ferște avem ghinion, să ne trezim și cu o a treia, a patra (n.r tulpină)?

I. Alexie: Nu-mi place să fac supoziții dar știu că majoritatea bolnavilor din România au venit din Italia deci noi trebuie să ne așteptăm la ce se întâmplă în Italia, e logic. Și în medicină de multe ori când nu se știe ce e la început, un studiu nu e terminat, sau un vaccin, oamenii și doctorii trebuie să folosească logica. […] N-o să știm niciodată totul la începutul unei boli sau a unei epidemii, a unei boli de colesterol sau de diabet – când apar medicamente noi știm ceva dar nu știm totul – și atunci trebuie să ne gândim logic, iar dacă logica ne spune că totuși ar trebui să încercăm medicamentul respectiv, noi îl încercăm. Câteodată și greșim dar cel puțin încercăm”

R: Din păcate noi nu aplicăm logica acum, aici pentru că suntem la fel de dornici de viată ca și italienii. Încă suntem prin oraș, mall-urile sunt pline. Totuși, s-au luat aceste măsuri greoi, cu pași micuți, de parcă cuiva i-ar fi fost frică de asta.

I.Alexie: Dacă se calculează câte ore face un român din Italia să aducă virusul – câteva ore sau o zi- în acest timp virusul nu are timp să facă mutații deci e clar că trebuie să ne așteptăm la ceea ce se întâmplă în Italia.

[…] O controversă care este acum la modă o reprezintă Ibuprofen-ul și antiinflamatoarele. Se știe foarte bine faptul că, corpul uman luptă împotriva infecțiilor și împotriva bolilor autoimune cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, printr-un sistem antiinflamator care se numește systemic inflammatory response system, este cel care luptă împotriva infecțiilor. Acum, dacă noi încercăm să îl atenuăm cu antiinflamatorii nesteroidiene cum este ibuprofenul sau cu steroizi, putem să facem mai mult rău. […] În revista THE LANCET s-au publicat trei studii depre medicamentele care pot face virusul mai agresiv, și aceste studii au în total 1300 de pacienți. Este publicat pe 11 martie și este vorba despre niște medicamente pentru hipertensiune care se numesc ace inhibitors (n.r: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei), despre ibuprofen și un medicament pentru diabet. Dar, mai e o problemă: întotdeauna când tratezi organismul cu un medicament, organismul încearcă să răspundă cu o contra-ofensivă și mărește numărul de receptori, caz în care virusul are mai multe locuri pe unde să intre.

[…]Despre vitamina C, chinezii fac acum un studiu și vor să vadă dacă dacă e bună. Vitamina C este bună dacă avem deficit de vitamina C, dar ei la studiu vor folosi 24 grame de vit C intravenos. Deci gândiți-vă că cele mai mari pastile în România au 1 gram, la fel și la noi (n.r în USA). Deci China o să ia 24 pastile de vitamina C pe zi, și încă nu se știe dacă e folositoare.

[…]Cineva m-a întrebat cât trăiește virusul, și în clipul pe care l-am făcut, am explicat. Ieri s-a publicat treaba asta și am văzut și pe ziare.com. Virusul ăsta plutește și în aer, 2-3 ore. Țineți minte dacă vă duceți la toaletă și vă dați cu un spray, și peste 10 minute sau 15 minute vă duceți și tot miroase frumos în baie, pentru că particulele acelea mici de la spray încă mai plutesc în aer, se numesc airborne particles. La fel și virusul acesta, se pare că trăiește 2-3 ore în aer, deci dacă cineva tușește în jurul dvs – Organizația Mondială a Sănătății spune că are transmisie doar prin droplets (n.r picături), la mai puțin de 2 m unii de alții. Părerea mea e că are și transmisie airborn (n.r particule din aer) și acum s-a publicat și studiul, deci devine situația mai dificilă.

Iar măștile despre care spun cei de la OMS să nu le poarte lumea pe străzi, e corect, dacă putem să stăm la 2 metri unul față de altul. Dar ce ne facem cu oamenii care intră în autobuze sau în tramvaie sau merg într-un magazin unde e lume puzderie? […]Cel mai bine e ca cei bolnavi să poarte măștile dar și eu, dacă intru într-un autobuz, mă simt mai bine dacă am mască pe față, ca să nu stau în jurul celor care tușesc.

Sursa video: Xtra Night Show

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate