Un prim pas spre normalitate: Se modifică norma de hrană pentru bolnavii din spitale

0

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că există o propunere aflată deja în transparență decizională care va aduce modificări în ceea ce privește norma de hrană pentru bolnavii din spitale:

„• eliminăm plafonul maximal al alocațiilor de hrană din spitale; o reglementare de mai bine de 10 ani, ajustată în 2016, uitată apoi de guvernările ulterioare;

• nivelul alocaţiilor de hrană se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație; responsabilitatea trebuie să fie comună și datele trebuie transmise la MS pentru transparență;

• stabilim nivel minim al alocaţiilor de hrană la 16 lei/ zi /pacient – tocmai pentru a proteja pacienții de economii făcute de conducerea spitalului acolo unde nu trebuie;

• Ghid pentru alimentație sănătoasă în unitățile sanitare; de urmărirea acestuia va fi responsabil atât managerul cât și Consiliul de Administrație – în evaluarea lor se va ține cont de acest aspect.”

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro.

„Începând cu anul 2008 a fost stabilit nivelul alocațiilor de hrană pentru persoanele internate în unitățile sanitare  prin Hotărârea de Guvern nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Astfel, prin hotararea de guvern au fost stabilite limitele maxime pe care unitatile sanitare sunt obligate sa le respecte la realizarea meniurilor pentru pacientii internati, in functie de patologia pe care o prezinta. Limitele au fost stabilite in functie de necesarul minim caloric pe tipuri de patologii si regimuri dietetice.”, se arată în nota de fundamentare.

Documentul continuă să arate că potrivit prevederilor art. 190 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, spitalele publice sunt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse, conform legii.” Se mai precizează că prețul hranei a crescut semnificativ din 2008 încoace, și din acest motiv se dorește stabilirea unui plafon minim, respectiv de 16 lei /pacient/zi. 

Dacă această hotărâre de guvern va fi adoptată, nivelurile alocațiilor de hrana vor putea fi stabilite de către conducătorul unității sanitare cu aprobarea consiliului de administrație, urmând ca după stabilirea acestora să afișeze pe site-ul propriu aceste informații și să le transmită totodata spre informare Ministerului Sănătății.

La sfârșitul anului trecut, scriam articolul intitulat: POLITICIENI INCONȘTIENȚI, schimbați de urgență legea! Dați mâncare oamenilor din spitale!. În acest articol arătam că plafonul maxim era în defavoarea pacienților tratați în spitalele care nu puteau, legal, să mărească norma de hrană. Am solicitat, agresiv, Guvernului să modifice această lege nedreaptă, lucru care, iată, în mandatul lui Vlad Voiculescu, se întâmplă. Chiar dacă textul legii pus în dezbatere publică este ambiguu și nu explică foarte clar cine va deconta sumele peste nivelul minim, este un prim pas spre normalitate. Așteptăm să vedem forma finală a legii.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate