Cum vedem noi adevărul despre mâncarea de la spitalul din Piatra-Neamț

3

De acum 10 ani de când am deschis acest ziar, mâncarea bolnavilor de la spital a fost un subiect abordat periodic, deoarece în permanență lăturile intitulate sugestiv mâncare erau insuficiente și aproape necomestibile. Aceeași problemă cu mâncarea bolnavilor a fost și când conducea județul PDL, PNL, PPDD, UNPR, PSD.

În 2010, ne aducem aminte cum lăturile date la masa bolnavilor erau cărate în găleți de tablă ruginite și fără capac. În urma presiunilor noastre mediatice, președintele CJ Neamț de atunci, Vasile Pruteanu, a dat dispoziție să se cumpere recipiente de mâncare pentru oameni și să nu mai fie dată mâncarea ca la porci.

De atunci am făcut în permanență presiuni și lobby pe la politicienii din toate partidele care au ajuns la butoanele spitalului și am reușit să schimbăm în bine câteva lucruri legate de prepararea, calitatea, transportul și servirea mâncării bolnavilor.

Ultimele realizări, mici, ale noastre, ca publicație, au fost legate de servirea mâncării bolnavilor care se făcea în tot felul de farfurii, pâinea se punea pe noptieră, tacâmurile erau vai de capul lor. Acum mâncare e servită în caserole de unică folosință, cu tacâmuri de unică folosință.

Am fost ieri cu președintele Consiliului Județean la spital tot pe tema mâncării servite bolnavilor și s-a făcut un mare pas. Arsene a promis că va aloca sume suplimentare de bani pentru a se face porții de mâncare umane și comestibile pentru pacienți, iar din momentul acestei discuții mancarea deja a început să arate altfel. Cât va dura această minune, rămâne de văzut.

De 10 ani de zile vorbim de mâncarea bolnavilor și chiar acum un an am mers și am mâncat alături de bolnavi o mâncare absolut oribilă. Am stat la masă cu bolnavii, am filmat, ne-am revoltat, am criticat. Din păcate, după toate eforturile noastre, nici unul dintre politicienii care critică acum, cu miros de scop electoral, modul în care sunt hrăniți bolnavii nu a făcut absolut nimic. Acum, după ce au tăcut toată viața, ei și alții care le cântă în strună, s-au gândit că este o oportunitate de imagine să se folosească de necazurile bolnavilor și să facă scandal că hrănirea bolnavilor se face în bătaie de joc, lucru absolut adevărat, dar adevărat de 10 ani, nu de ieri. Nici conducerea consiliului județean nu are nicio scuză că nu a intervenit în problemă până acum când le-a dat opoziția în cap, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Credeam că nu este ceva mai scârbos la spital decât mâncarea bolnavilor, dar m-am înșelat. E mult mai scârbos modul în care unii liberali nemțeni și unii dintre simpatizanții lor au ales să facă politică, campanie sau ce cred ei ca fac, folosindu-se de problemele bolnavilor.

10 ani de zile nu au scos un sunet liberalii nemțeni despre mâncarea de la spital. 10 ani de zile nu au ridicat problema în consiliul județean în sensul în care să vină cu un proiect de hotărâre să rezolve ceva. 10 ani de zile nu au făcut nici un demers către minister să se mărească suma alocată porției zilnice de hrană a bolnavilor.

Nici acum nu au făcut nimic. Nu au rugat ministerul liberal să mărească alocația de hrană, nu au convocat o ședință de consiliu județean să propună ceva, nici măcar nu au fost la fața locului să vadă, să întrebe, să discute, să caute soluții. Nu. Liberalii nemțeni au luat doar niște poze dintr-o rețea de socializare și au făcut ce știu ei sa facă mai bine. Scandal pe tiparul m**e PSD, m**e Ionel Arsene. De jumătate de an sunt la guvernare și în afară de acuzații la adresa PSD nu s-au remarcat cu multe lucruri.

Nu credem nici pe departe că vizita de la spital a actualului președinte al consiliului județean a rezolvat definitiv problema și bolnavii vor mânca numai grătare și ciorbe consistente. Cu siguranță vor fi tot felul de probleme până ce vor fi dați afara cei care fură din mâncarea bolnavilor, cei care achiziționează alimente de proastă calitate la preț mare și așa mai departe. Dar s-a făcut un pas. Nici un președinte de consiliu județean din Neamț până acum nu a mai făcut pasul asta.

Ce nu înțelegem noi este de ce PNL-iștii dau în continuare „m**e PSD” pe tema mâncării bolnavilor și nu măresc această sumă. Au guvern, au minister, au președinte, au tot ce le trebuie să mărească suma zilnică alocată pentru mâncarea unui bolnav. De ce nu o măresc?

Am înțeles mesajul PNL. PSD-ul a fost și este rău, nasol, incompetent, hoț, au moștenit de la ei suma de 13 lei etc. De ce de 6 luni de când guvernează PNL-iștii au considerat că este suficient doar 13 lei pe zi pentru mâncarea unui bolnav?

PSD-ul nu mai e la guvernare. Acum dacă PNL stabilește că trebuie dați 1.000 lei pe zi pentru mâncarea unui bolnav din spitale așa se dă de a doua zi. De ce nu fac liberalii treaba asta?

Poate acum PNL să facă ce vrea în sănătate. Să ia spitalele de la consiliile județene și să se ocupe ei mai bine de la minister, să mărească alocările pentru hrană, să stabilească faptul că fiecare cadru medical trebuie să primească 10 măști pe zi, să dea afară directorii de spitale, să facă orice vor ei în sistemul de sănătate. Ei nu fac nimic. Ei dau „m**e PSD”.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. Chiriac spune

  Domnule afirmi de zece ori că liberalii nu au făcut nimic timp de zece ani. Corect. Dar amintiți cetățenilor că nici PSD nu a făcut nimic. Că el. Arsene se preocupa acum este foarte bine. Dar putea să o facă acum patru ani. Prezentați situația nepărtinitor că un adevărat ziarist.

 2. Marian spune

  Cred ca principala problema nu e suma de 13 lei.
  Mai degrabă ciordeala…
  La.gradinitele de stat suma este de 10 lei pe zi.din ăștia se asigura 2 mese pe zi plus fruct plus desert plus apa plata.intradevar un copil nu consuma cat un adult dar ce era în pozele alea e de maxim 5 6 lei

 3. George spune

  Aș zice să verificați și centrele de carantină. Sunt voci care spun că și acolo sunt probleme și se micșorează porțiile de mâncare văzând cu ochii. În plus ar fi bine să cereți și părerile celor carantinați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate