Absolut scârbos. Am luat masa la spitalul din Piatra-Neamț

20

După un articol în care criticam modul în care sunt hrăniți pacienții, am fost invitat la spital pentru a vedea mai în amănunt care este situația cu mâncarea de către doamna Știrbu Nicolina, director de îngrijiri. Cu un maximum de disponibilitate și transparență, pentru care-i mulțumim public, doamna director a acceptat să ia masa cu mine alături de bolnavii dintr-o secție aleasă la întâmplare.

Secția aleasă contează mai puțin. Ce am văzut și ce am mâncat este important și cam scârbos. Scaune absolut jegoase, cu aspect de incubator de microbi, o mâncare fără niciun gust și atât de scârboasă încât nici eu, nici doamna director, și nici bolnavii nu am reușit să o mâncăm.

Felul unu, o zeama transparentă cu o fidea care se lipea de lingură și o bucățică de cartof. Felul doi, cel mai scârbos orez pe care am putut să îl mănânc vreodată cu cea mai ciudată bucată de carne de pui pe care am gustat-o vreodată.

Eu nu sunt nici pe departe un om pretențios la mâncare. Sunt genul de persoană care mănâncă în orice fel de condiții și dacă găsește un fir de păr în mâncare îl scoate și mănâncă în continuare. Mănânc la crâșme la țară, în piață, cu oamenii străzii pe marginea drumului etc. Dar mâncarea de la spital nu am putut să o mănânc. Poate am nimerit eu într-o zi în care bucătarul era supărat sau cine știe. Oricum, mâncarea … oribilă.

Ce era pe lângă mâncare, alt coșmar. Niciun bolnav nu primește nici măcar un șervețel pe care să pună felia de pâine sau tacâmurile, totul se pune pe unde se apucă, adică pe suprafețe nici pe departe curate. Am folosit o bucată de hârtie igienică pentru a nu pune chiar pe masă tacâmurile, iar la pâine am avut parte în mod miraculos de o farfurie. Farfuriile din plastic uzat, apă de băut fiecare cum poate, căci pahare de unică folosință nu sunt și așa mai departe. Condiții de servire a hranei extrem de neigienice.

Nu credem că după acest articol se vor schimba radical lucrurile. Suntem realiști și nu avem așteptări deosebite ținând cont de sumele foarte mici alocate pentru hrana bolnavilor, dar INSISTĂM ca, de urgență, conducerea spitalului să aloce sumele necesare de bani ca fiecare bolnav să primească alături de oribila mâncare măcar un șervețel și la cerere un pahar de unică folosință cu apă.

Haideți, că nu e greu. Un șervețel pe care să pună omul felia de pâine și tacâmul și să îl folosească după ce mănâncă.
Haideți să o luăm pe rând cu lucruri de bun simț și ușor de realizat.
Câte un șervețel la fiecare pacient când i se dă mâncarea.
Vă rugăm frumos.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
20 Comentarii
 1. Ciccio spune

  Important că plătiti asigurări…..hhhhaaaa

 2. Dann spune

  Am citit articolul publicat de el ziarist dar și comentariile ulterioare postate de diverși semnatari .
  Da , e adevărat , e o radiografie sumbră a situației în care se afla Spitalul Județean Neamț .
  Totuși din câte știu eu spitalul aparține de CJ Neamț . As vrea sa cred că Dna director de îngrijiri in momentul când v a invitat la masa in spital a vrut sa vă arate adevăruri care erau băgate sub preș .Îmi aduc aminte că în urma cu doi ani Dna Arcan pe atunci șefa CJ Neamț , a venit cu presa după ea sa constate neregulile din spital . Oare când cineva se ceartă în familie trebuie să deschidă ușa să participe la scandal toți vecinii? Daca ea a constatat atunci nereguli la bucătărie ce măsuri a luat ?
  Trebuia să acorde un buget de investiții cu care sa se repare sau sa se remedieze cele constatate și să se dea un termen de realizare.Apoi să se verifice ce s a făcut după care sa se ia măsuri in caz de nerealizare .Atunci s a făcut mare zarva pe ce s a găsit și atât , nu cred că s a îmbunătățit ceva de atunci .Bucătăria după ultimele norme sanitare , de igienă și siguranță alimentară nu are ce caută la subsolul unui spital ,aici întregul echipament fiind vechi și depășit că să mă exprim elegant .Tot aici sunt și conductele de scurgere ale secțiilor, la fel nu are ce caută sterilizarea din aceleași motive de igienă .Mirosul e total neadecvat fiind un amestec de mâncare , mirosuri de conducte ,abur și ca să vezi tot aici prin grija spitalului pe culuar s a permis personalului sanitar sa aibă dulapurile de haine să se schimbe .Oare au văzut așa ceva cei de la CJ ?
  Cum se gândesc să primească acreditarea de la Minister cu așa inepție ?
  Oare după ce calcule se stabilește caloriile și norma de hrana în bucătărie ? E vizibil cat China că bugetul pentru hrana e foarte diluat iar ciorbita e leorpaita .Unde mai pui că în posturile de peste an uneori mai apare în meniu carnea , urme de carnat , in rest lipsește cu desăvârșire .Nu sunt servetele, dar niciodată nu au existat ,oare nu se știe .Mobilierul e vechi , da , dar se știe că majoritatea e adus prin donații și sponsorizări de firme către secții .Oare CJ nu știe că mai trebuie schimbat și acesta ?
  CJ vrea sa ne câștige simpatia cu realizarea noului proiect al spitalului , dar nu există nici nu spital regional de această mărime ,ce sa mai spun că nu e in stare sa asigure materiale și echipamente pentru o funcționare normale . Vezi stadiul in care se afla pasarela de legătură a spitalului cu noul bloc operator și toată aparatura de aici căreia ia expirat termenele de garanție nefiind folosite .Anul trecut în toamna a fost ministra sănătății a constatat…și a rămas de atunci tot așa ….Și iarăși zic unde e CJ …e acasă in concediu sau campanie electorală ?
  La controalele din spital s a reproșat că s au dat salarii și tot nu e curățenie …adică ce din salariul meu trebuie să cumpăr materiale ?
  Sunt de acord că există secții mai puțin curate dar s a gândit careva, sau nu se vrea , că sunt majoritatea secțiilor cu puțin personal atât infirmiere cât și asistente și nu se pot asigura serviciile .Cum e normal că pe o secție sa fie doar o infirmieră de zi care sa spele holuri , veceuri, saloane , se duca sacii cu infecții , și tot ea să aducă și masa ? De ce ? Când normal cea care e la sala de mese nu face și sector .
  Sau că din lipsa de asistenți nu se pot lua concedii , restante chiar din 2017, deoarece nu se pot face graficele care sa asigure turele .
  …și câte ar mai fi de spus despre spital . Oare pe cei de la CJ nu i interesează sănătatea , ei unde se tratează …mă refer la cei cu puterea deciziilor directe….?

 3. Ionescu Elena spune

  Felicitari Domnului jurnalist pentru acest articol.
  cineva, trebuie sa ia odata taurul de coarne.
  Am fost internata in mai multe randuri in acest spital si am tras o singura concluzie. Pe timpul lui Ceausescu era mai bine.!

 4. Răzvan spune

  Pai cum?vrei sa te îngrași în spital?daca vrei cura de slăbire du-te și mănâncă la spital.treaba asta nu este ceva nou.tin minte că și pe timpul lui Ceaușescu era așa se după 90 și nici ma refer aici in Neamț..cam pe unde am avut’bafta”de a sta în spital.iti aduceau de acasă mâncare că să nu dai rateuri de foame in spital.igiena de la baie…alta poveste,adică jale.doar la clinici private se respectă regulile și pacientul.la cele private se vorbește frumos cu tine.nu te critică că ești că aia sau cealaltă.din păcate nu prea îți permiți să te internezi la ele daca nu ai bani

 5. Georgiana spune

  Bravo, aveti mare dreptate. Asa suntem noi, din Piatra-Neamt, tratati. Plecati cu nuste traume din acest spital si va doriti sa nu-l mai vedeti. Eu ultima data cand am fost la acest spital aproape mi-a fost si frica sa mai calc pe acolo. Femeile de serviciu oricat de mult dau ele cu „mopul” pe acea podea, nu se duce mizeria care este acolo.
  Sunt din Piatra-Neamt si stiu exact conditiile pe care le traim la acel spital.
  Imi pare foarte rau ca a trebuit sa mergeti acolo.

 6. Elena spune

  Asa este în majoritatea spitalelor. Eu nu știu de ce se numesc bucătari aia care fierb zemurile alea oribile, orezul sleit sau mazărea plina de viermi (cum mi s-a întâmplat în urma cu ceva ani la spitalul de boli contagioase din Târgoviște).
  Situația aceasta nu e doar din lipsa de fonduri, pentru ca acești asa ziși bucătari și tot personalul auxiliar pleacă cu sacoșă plina la ieșirea din tura. La ei merg legumele și zarzavaturile, untul, carnea, bulionul, etc. Și nu puține!

 7. Stefan spune

  Domnii doctori nu mananca acolo, lor li se face „papica” speciala!De asemenea, ar fi interesant de verficat cata mancare din cea platita de spital ajunge, intr-adevar, la bolnavi!

 8. Dragos spune

  La spitalul judetean ploua in 2 dintre saloanele sectiei oncologie si au fost inchise. In aceasta noapte tavanul unui salon s-a prabusit, norocul fiind ca nu erau bolnavi acolo. Ca tot avem proiecte cu spitale care se invart dupa soare.

 9. andrei spune

  Harnicii ONG-ști care vorbesc de drepturile omului pe unde bântuie? Că pe banii ce-i papă vorbesc doar de drepturile infractorilor; care fie vorba între noi mănâncă mult mai bine ca la spital. Pot probabil confirma și cei patru medici ortopezi.

 10. Kris Kross spune

  Domnu’ Robert, una din doua:
  -ori vrei sa slăbești de te duci asa frecvent la spital sa manânci si în felul ăsta iti dispare apetitul pe vreo 2 zile
  -ori faci lobby mascat ptr vreo firma de catering. Se stie ca aceste firme au costuri indiscutabil mai mici fata de costurile substantelor produse in spital pe post de mancare.
  Oricum ar fi, sa stii ca ne-ai tăiat pofta sa ne mai imbolnavim, cel putin sezonul ăsta cand datorita căldurii suprafețele devin si mai lipicioase.
  Va urez sănătate de fier si dieta de ascet!

 11. Gabriel spune

  Buna ziua , am sa fiu scurt și la obiect . Alimentația și tot ce tine de igiena din spitale lasă de dorit , de ce ? Foarte simplu , neglijența și incompetenta celor care sunt in aceste funcții de conducere . De la cel mai mare, la cel mai mic in funcție . O nota de la 1 la 10 ? 2 !!! Dau nota 2 pentru faptul ca masa e servita de un angajat , mâncarea e pe masa și nu pe jos . In rest … totul lasă de dorit .
  Va multumesc .

 12. Narcis spune

  Felicitari pentru adevarul dureros precizat in articol!
  Din pacate aceasta este realitatea. Oare, nu ar fi cazul sa se intample ceva bun?????

 13. Tina spune

  Cred ca in pușcării e mult mai bine.Dar asa a fost mereu în spitale,cred ca este o competiție gen:”cum sa gătim cât mai oribil”,ca sa nu creasca cumva standardele,ca după, sunt greu de păstrat.Sa nu cumva sa se obișnuiască bolnavii cu binele…..

 14. Dumitriu Alin spune

  AI crezut ca te va trata cu icre negre ,medalion de fazan si sampanie Don Perinion ?

 15. Despina Postelnicu spune

  Eu cred ca pur si simplu nu intereseaza pe nimeni!!! Nu cred ca nu se gasesc bucătari care să gătească cat de cat mai omenește. Nu cred ca nu se poate face curățenie,scuzati-ma dar nu cred!!! Este nevoie de bunăvoință,control si de bani e adevărat dar daca sunt administrații bine ceva se poate face,e vorba de bolnavi!!! Pana cand sa i se aduca acasă de mâncare la un bolnav?????Sa fiu eu sănătoasă cati bani se duc cine stie unde …

 16. Liviu spune

  Dacă toată lumea știe care este situația, de ce nu se face nimic? Personalul din bucătărie ar trebui schimbat de urgență iar la o anumită perioadă de timp să se facă reevaluarea acestuia.

 17. NEMTEAN spune

  OMUL SFINTESTE LOCUL!!!
  LA SPITALELE DIN ARDEAL MANCAREA PACIENTILOR ESTE CA LA HOTEL, AICI NU SE POATE/NU SE VREA.!
  1500 DE TRANTORI/SPAGARI /PARASUTE CARE SUG BUGETUL SPITALULUI DE TOATE RESURSELE , PACIENTII NU CONTEAZA PT. EI, SA LE FIE RUSINE!!!! SE NUMESTE GENOCID!!!

  MANCARE NU, MEDICAMENTE NU, RESPECT NU, CURATENIE NU, NIMIC NU SE POATE IN MOLDOVA!

 18. Tudor spune

  De Chestiunea. cu pusul farfurii cu mâncare pe unde se Apuca și faptul că Lipsește ce a mai minima Orientare , Vezi bazinet , Urinalul la marginea patului și TU ! lași blidul cu ,, mâncare ..la două palme de acele obiecte . După CRED. SINCER că la Bucătărie , Blocul Alimentar Trebuie efectuate niște Schimbări ,Cei de Sunt Acum s au Rutinat Nu i scoți din Cap nici cu Ordinul Procuraturii Orez ( Balastru ) ZAMA de Croampe ,fara Croampe ori unul la o Oală . Macaroane cu Brânză ,, o felie de Cas. Topit și amestecat în întreaga cantitate de Paste ,, Daca s ar Vrea și Dori. Soluții pentru Schimbarea Meniului ar fi ! Există Depozite , Piețe L. ..L unde. găsești. conserve diferite , Ex pate , Nu scumpe , care poți amesteca cu Unt ,vegetal la o adică să Nu crească colesterol la Pacienți , Fasole cu sos de tomate , Numai stai sa o Alegi ,Fierbi Nu știu cât Timp , Apa ,Gaz , Consumate ,ii rupi cheita ,,o pui in Cratiță cu un pic de ulei , o ceapă , vârf de piper , Și Gata ai mâncarea și Nu e. Bătaie de joc , Cu ,din diferente , Daca o pui la Fiert Nu s cate ceasuri , Calculează Gazul , diferență la ce a de la Conserva e Considerabil mai Mica ,se face in câteva minute ,De rest poți lua și 2 cârnăciori , bacon pe care îl feliezi ,cubulețe și poți amesteca in vas , Ptr Aspect ,Gust și Multe altele La Sch felii de pâine cu marmelada , poți pune gen Eugenia , un cub brânză topită , felie cașcaval , Vegetal este și din asta , ORICUM Nu vii la Hospital sa aduni calorii . Ideea este că poți pune pe Cineva sa uite și caute la CEL Mai Bun PREȚ ,Oferte din care sa poți face un Fel de Mâncare Comestibila . DAR dacă O Dau cu ; fasolea conține fier , Cresc valorile la analize , Cartoful. potasiu , PS Dom , Doamna Bucătar , Că sa Nu mă fi făcut de Premiul BAFTA , luăm o pungă de. Croampe congelați ,Sunt subt. forma rondele și i puneam in Zeamă , Fara sa i Cureți , Speli , Alegi E Posibil că pe Unii sa i Surmeneze , După o Viață e De ajuns , Dar sunt Alternative .

 19. Nistor Valeria spune

  De nu pun medicii șpagă la bătaie în folosul spitalului ? Se plătesc o groază de bani pentru sănătate și asigurări, unde ajung ? Dacă cineva care muncește în Diaspora și este pe teritoriul țării și i se întîmplă ceva și ajunge la medic nici nu se uita la el. Am ajuns mai rau decît în junglă. Rusine.

 20. Paula spune

  Dar la toaleta nu ati mers? Nici vorba de hartie igienica.Mai este putin si trebuie sa mergem la internare cu doctor la pachet pt ca spitalul duce lipsă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate