Și-a ucis cu sânge rece mama, iapa și câinele

0

Recomandarea săptămânii nu întârzie să apară nici astăzi, că doar e duminică. De data aceasta vă propunem un autor spaniol, poate mai puțin cunoscut deși romanul său de debut a ridicat standardele literaturii universale.

Este vorba despre Camilo José Cela și a sa operă „ Familia lui Pascual Duarte”.
O carte savuroasă, tragi-comică, deși nu credem că asta a fost neapărat intenția autorului, cel puțin în ceea ce privește partea comică. Pascual Duarte nu este cu nimic mai mult decât un produs al unei familii distructive în care răul își găsește terenul prielnic pentru a disemina . O serie de acțiuni șocant de violente, asupra cărora nu planează nici cel mai mic sentiment de vinovăție.

Cu toate astea, perspectiva narativă este dusă până la genialitate. Un roman care a primit Premiul Nobel pentru literatura în anul 1989, despre care The New York Times scrie : „ […] primul roman al lui Cela, Familia lui Pascual Duarte, a apărut mai întâi în Argentina, din cauza conținutului considerat prea violent în climatul tensionat de după Războiul Civil din Spania, şi a cunoscut o popularitate enormă în deceniul următor.

Cartea este o autobiografie fictivă care povesteşte viaţa unui ucigaş aflat în spatele gratiilor, în aşteptarea condamnării la moarte. Pascual Duarte este un criminal sângeros, dar şi o victimă a unui mediu social distructiv, iar viaţa sa reflectă realitatea crudă a Spaniei rurale din timpul dictaturii franchiste. Este un personaj ce aminteşte de Străinul lui Albert Camus prin starea de vid interior cu care se confruntă. După Don Quijote, Familia lui Pascual Duarte este probabil cea mai citită carte în Spania!”

Vă lăsăm pe voi să o descoperiți și să o savurați. Lectură plăcută!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate