Se confirmă că puntea de la Ștrand e un pericol. Reabilitarea costă aproximativ 1,5 milioane lei
În ședința de Consiliu Local Piatra-Neamț din 31 martie se vor aproba indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea punții de la Ștrand. Această punte oferă acces pietonal în zona ștrandului și a Bazei Hipice din municipiu. Are o lungime de 119 m și o lățime de 2 m.
Reamintim că vara trecută, în august, după ce s-a prăbușit zona pietonală a podului de la piața centrală, primarul Andrei Carabelea a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Pe lângă măsurile luate în urma surpării podului de peste Cuiejdi din zona Pieței, s-a discutat și despre oportunitatea atenționării populației cu panouri de informare asupra restricționării traficului pe puntea pietonală care face accesul în Ștrandul Municipal la 10 persoane, tocmai pentru siguranța pietonilor și în acest caz, până la obținerea unor concluzii avizate de către experți asupra gradului de degradare în care se află această punte.
Iată că expertiza confirmă că puntea este degradată și poate fi un potențial pericol pentru siguranța pietonilor.
Imagini din 2021 cu puntea:
În proiectul de hotărâre de Consiliu Local se arată că puntea „se află într-o stare avansată de degradare și motivat de fatpul că, funcțional, este singura cale pietonală peste râul Bistrița, între microcentrala Doamna și Podul de la Căprioara (…) vor fi remediate următoarele defecte principale ale pasarelei:
–deformarea curbei cablurilor principale
–deformarea căii la trecerea de grupuri compacte de pietoni care merg în aceeași cadență
-suprapunerea deformațiilor în plan vertical longitudinal cu cele din plan orizontal transversal, rezultând instabilitatea generală pentru circulația pietonilor
–deformarea remanentă în timp a cablurilor din cauza încălcărilor permanente și temporare, suprasolicitarea cu oameni ca urmare a dezvoltării zonei ștrand – fenomenul de oboseală a cablurilor
–cedări ale elementelor de prindere – bride, plăcuțe metalice
-defecte de suprafață ale fundațiilor și elevației cadrului din beton armat
–degradarea avansată a parapetului – țeavă străpunsă de rugină
–degradări ale podinei”.
În acest sens, sunt necesare lucrări la infrastructură și la suprastructură – elemente principale de rezistență.
Valoarea investiției se ridică la suma de 1,5 milioane lei cu TVA și va fi suportată din bugetul local.


