Primăria a promis că până la 1 septembrie face creșă în Speranța. Realitatea: nu are autorizație ARACIP, nici director – nu se pot face înscrieri

0

Potrivit unui raport al ISJ Neamț, Creșa Piatra-Neamț are în continuare spații insuficiente pentru numărul de cereri care există. Singura soluție propusă de primăria Piatra-Neamț – respectiv amenajarea unui spațiu pentru creșă în incinta grădinței noi din cartierul Speranța, este momentan în aer, întrucât nu deține logistica necesară pentru a fi funcțională, nu are nici acreditare și, din motive doar de primărie știute, propunerea de director nu este pe placul cuiva.

„Situația din Speranța nu este una rezolvată și nici nu cred că se va rezolva prea curând în condițiile în care este singura unitate de învățământ din Neamț care încă nu are director pentru că domnul primar nu a dat avizul pentru actualul director. Legea spune foarte clar că se numește director de către ISJ Neamț, în cazul creșei pentru că este finanțată de primărie, are personalitate juridică, cu avizul primăriei. Ieri am primit avizul negativ pentru domnul director și ne aflăm în situația în care niciun cadru didactic care să întrunească dispozițiile legale, gradul 2 didactic, nu își dorește să fie manager al acestei instituții.”, a declarat Florentina Moise, inspector școlar general, în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural.

Din datele obținute până în prezent, 177 de dosare au fost depuse în etapa inițială de înscriere pentru creșă, iar 86 au fost admise. În etapa a doua, doi copii au fost primiți la grădinițe. Conducerea creșei a solicitat primăriei spații suplimentare printr-o adresă de la sfârșitul lunii iulie. În urma acestei solicitări și în urma mai multor discuții cu părinții nemulțumiți de situație, primăria și-a luat angajamentul să pună la dispoziție spațiul de la Speranța: „Părinții au mers într-o vizită la grădinița din Speranța, spațiu pe care Primăria l-a identificat pentru a amenaja acolo grupele de creșă necesare pentru acoperirea solicitărilor. Părinții care au fost în Speranța s-au declarat mulțumiți de condițiile de acolo, însă mai au rețineri, pe care Primăria își asumă că le va soluționa până la începerea activității, pe 1 SEPTEMBRIE.” – scriau reprezentanții primăriei într-un comunicat de presă cu data de 4 iulie 2023 (click aici)

Acest spațiu, însă, nu deține autorizație ARACIP. 27 de părinți și-au dat acordul pentru înscriere în Speranța. Până în prezent, nu au fost efectuate lucrările și nici dotări în vederea îndeplinirii standardului ARACIP, motiv pentru care ISJ nu a putut solicita la Ministerul Educației grupe, locuri. Etapa de ajustări s-a încheiat pe 30 august conform calendarului, procesul de înscriere s-a încheiat.”, a explicat Florentina Moise.

Se pare că totuși s-au demarat niște proceduri de achiziție la nivel de primărie, însă acestea au întârziat mult peste calendarul de înscriere și, în plus, nu există director, deoarece singura persoană care dorește să ocupe această funcție nu este pe placul primăriei.

„Este vorba de colegul nostru Constantin Cira, care a ocupat această funcție, își dorește în continuare. În refuzul de a aviza numirea domnului Cira nu am primit informații suplimentare. ISJ Neamț a solicitat clarificări suplimentare pentru acest refuz pentru că vrem și noi o motivare a situației. (…) Singura variantă a primăriei a fost de fiecare dată Speranța care nu are acreditare ARACIP.”, a conchis inspectorul școlar general.

În concluzie, în luna iulie primăria promitea marea cu sarea părinților care, cu greu, au acceptat varianta din Speranța, însă e deja 1 septembrie și putem aduna și această situație pe lista promisiunilor de tip „praf în ochii cetățenilor”.

Pe aceeași temă:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate