Nemțeni inundați din cauza Consiliului Județean Neamț ?

1

inundatie-dragomirestiDe-a lungul drumului de la Girov la Hanul Ancuței, drum proaspat reabilitat cu mult prea mulți bani, situația este dezastruoasă. De fiecare dată când plouă, anumite zone de case sunt inundate pentru că proiectantul sau executantul au greșit lucrarile și scurgerile de pe langa șosea nu au panta necesară, apa ajungând de fiecare dată în gospodăriile, fântânile și casele oamenilor. Așa că oamenii care nu au fost niciodată ininundatie-drum-neamtundați, de când a fost refăcut drumul sub atenta supraveghere a Consiliului Județean Neamț au fost inundați de cel puțin 3-4 ori, și când spunem inundați, vorbim de apă de minim jumătate de metru de la temelia casei în sus.
Degeaba au tot mers primarii și sătenii  cu jalba în proțap la CJN. Se pare ca cineva din această instituție este extraordinar de indolent și prea puțin îi pasă că din cauza unui drum ce aparține CJN, multe gospodării din Neamț sunt inundate periodic.
Situația disperată a oamenilor inundați de drumul județean reabilitat în bătaie de joc și scarificarea lor in locul tragerii la răspundere a vinovaților îmi amintește de un articol din Ziarul de Constanța care ne povestește cum –  Interesele unora depăşesc orice imaginaţie. Pe principiul să moară capra vecinului, se pare că influenţa lui Culiţă Tărîţă i-a lăsat pe locuitorii din Gârliciu şi Ciobanu să se „bălăcească” la inundaţii, cel puţin aşa susţine edilul constănţean Ioan Suciu. În cazul în care s-ar fi inundat în vară Insula Mare a Brăilei, implicaţiile economice ar fi fost incredibil de mari pentru societatea TCE 3 Brazi, deţinută de Culiţă Tărâţă, arendaşul insulei, respectiv pentru cei 1.272 de salariaţi care lucrează în subordinea lui, cât şi pentru cei peste 6.000 de locuitori din comunele Măraşu şi Frecăţei. Aşa că au calculat, au analizat şi au decis: mai bine se inundă amărâţii de la Ciobanu, acuză primarul acestei comune, Ioan Suciu.
Digul de protecţie dintre localităţile Gârliciu şi Ciobanu nu a cedat din cauza apei, ci a fost rupt de ei pentru a nu se inunda Insula Mare a Brăilei, unde Culiţă Tărâţă a devenit, de 8 ani, arendaşul bălţii. Acesta a fost interesul: protejarea fostului PSD-ist devenit membru UNPR. Sunt inginer agronom şi nu e greu să înţeleg jocurile jegoase ale unora, însă pe noi ne interesează ca oamenii din Ciobanu şi Gârliciu să-şi poată utiliza cele 3.000 de hectare de teren agricol pe care le deţin„, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, Ioan Suciu, primarul localităţii Ciobanu.
– citat din ziaruldeconstanta.ro ( ca să nu avem vorbe la proces )
De ce nu zice nimeni nimic de acest drum ? De ce tovarășul Culită Tărâță nu sare la gâtul celor care au făcut această lucrare care provoacă inundații și pagube imense unor nemțeni ? Sunt întrebări la care nu vă putem raspunde. Noi am fost doar la fața locului  și am văzut niște oameni disperași care, deși nu stau într-o zonă inundabilă, sunt inundați periodic din cauza proastei reabilitări a unui drum județean și deși e deja a patra oară când le sunt distruse lucrurile și culturile, nimeni nu pare a face nimic.

Iosub Robert

DREPT LA REPLICĂ

În articolul „Nemţeni inundaţi din cauza Consiliului Judeţean Neamţ?”, postat în data de 22 mai a.c., afirmaţi cu indiferenţă „am văzut niște oameni disperași (? – n.n.) care, deși nu stau într-o zonă inundabilă, sunt inundați periodic din cauza proastei reabilitări a unui drum județean”. Măsura în care o reabilitare este sau nu corespunzătoare nu poate fi dată de impresia unui cetăţean – fie el chiar şi ziarist –, ci doar de un specialist în genul de lucrări care s-au executat cu ocazia acelei reabilitări. Din păcate unii ziarişti au obiceiul, deloc stimabil, de a emite sentinţe în tot felul de domenii, care mai de care mai străin pregătirii şi specializării lor, dar asta nu înseamnă câtuşi de puţin că au şi dreptate. În cazul subiectului articolului la care ne referim trebuie să subliniem faptul că şanţurile unui drum se amenajează pentru a prelua apa de pe drum, nu de pe versanţi. Pentru aceasta se amenajează „canale de coastă pentru colectarea apelor pluviale”, care au rolul de a prelua apele de pe versanţi în cazurile când plouă şi a le dirija către un curs de apă. În majoritatea localităţilor rurale din judeţ acest tip de lucrări au fost executate înainte de anul 1990. În prezent, datorită procesului intens de retrocedare a terenurilor agricole, aceste canale colectoare nu mai funcţionează; fie că proprietarii nu mai permit accesul specialiştilor la canalele existente deja, fie nu permit să se amenajeze pe terenurile lor colectoare noi.
Apa care a pătruns în curţile oamenilor nu a provenit doar de pe drum, ci şi din scurgerile din zonele laterale. Aceasta este limpede, ceea ce nu e limpede este asocierea de idei pe care o faceţi dv. cu un articol apărut (nu spuneţi când) într-un ziar din alt judeţ, având ca subiect inundaţiile produse de un fluviu… Autorul acelui articol (cât de „obiectiv”?) emite – tot fără nici o dovadă, fără nici o probă – păreri care nu pot fi însuşite de nici un om care judecă limpede. Iată de ce nici părerile din articolul din ziarpiatraneamt.ro nu pot fi luate în considerare; asta ca să ne situăm pe acelaşi palier logic cu dv.

Cu stimă,
I.D. Ailincăi

Nota autorului articolului.
Recunosc ca in nestiinta mea am crezut ca daca apa nu curge la deal si ramane in santurile de scurgere e din vina celor care au facut santurile.
Recunosc. Am mai crezut ca daca oamenii spun ca inainte de reabilitarea drumului nu au fost niciodata inundati o fi de la aceasta reabilitare.
Recunosc ca unii dintre noi ne dam cu parerea despre tot felul de lucruri in care nu suntem specializati, ba chiar ne permitem la fiecare scrutin electoral sa judecam toate lucrurile si lucrarile facute sub coordonarea unor politicieni si sa le dam sau nu votul nostru.
Recunosc si imi asum 100% vina de a spune ca acei oameni au fost inundati din cauza proastei reabilitari a drumului. Aceasta este opinia mea pe care Constitutia Romaniei imi da …inca …dreptul sa mi-o exprim verbal, in scris sau in somn.

Imi cer scuze daca cineva s-a simtit ofensat de acest articol, dar poate se rezolva problema acelor oameni care sunt la a patra inundatie ca data viitoare sa nu mai am eu ocazia sa imi dau aiurea pareri despre cauzele necazurilor nemtenilor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. x spune

    Drumul Girov -Hanul Ancutei este opera lui Vasile Pruteanu si la o investitie cu bani europeni daca nu sa gresit proiectul nu se pot face reparatii si modificari la 2 ani de la receptie,au si acestea un termen de garantie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate