Lup, în toată splendoarea lui, filmat în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș

2


Exemplar de lup filmat de rangerii Romsilva de la Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș în masivul Hășmaș, în timpul acțiunilor de monitorizare a faunei din parc. Lupul (Canis Lupus) este un carnivor care trăiește în haite, având un rol important în menținerea echilibrului ecologic.

Citește și Lupi surprinși de camerele de monitorizare, pe Masivul Ceahlău

Sediul Administraţiei Parcului Naţional Cheile Bicazului- Hăşmaş este situat în jud. Harghita, însă teritoriul Parcului se întinde pe raza judeţelor Harghita şi Neamţ şi este împărţit în două zone: zona de conservare specială (78%) și zona de protecţie (din afara zonei de conservare specială) (22%).

Lupul este un răpitor de talie mijlocie, foarte bine reprezentat ca populație în România. Caracteristice sunt urechile mai mici decât la câine, ascuțite și îndreptate în sus, coada relativ scurtă și groasă, picioarele puternice, cu părul mai mărunt și ochii mai depărtați decât la câine și puțin așezați oblic. Picioarele anterioare ceva mai înalte și pieptul lat dau lupului imaginea unui animal puternic, robust și cu multă forță.  Glasul lupului este reprezentat prin bine cunoscutul urlet, care poate fi auzit mai cu seamă toamna și iarna. Urletul masculului este  gros; al femelei ceva mai subțire. Cele mai dezvoltate simțuri ale lupului sunt: văzul și auzul; mirosul este mai slab, dar numai în raport cu celelalte simțuri.
În România, lupul este un animal specific pădurilor de deal și munte, efectivul fiind de circa 4600 exemplare. Nu are dușmani naturali, în afară de boli și oameni. Spre deosebire de celelalte carnivore, lupul este sociabil. Această însușire este data printre altele și de necesitatea procurării hranei pe cale activă, prin urmărirea și atacarea prăzii în grup, prin cooperarea haitei. Lupul are activitate exclusiv nocturnă și produce pagube atât în rândul animalelor domestice, cât și sălbatice; este protejat prin convenții internaționale, deoarece în Europa efectivele sale sunt extrem de mici, în real pericol de dispariție.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Borta-Onu Victor spune

    De parca nu a-ti mai vazut lupi! Of…

  2. Maria Ghiurca spune

    Și??pădurile au dispărut,vezi întâi cauza și după aceea treci la subiecr

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate