Ziua Învățătorului, sărbătorită cu fast la Piatra-Neamț

0

Sindicatul din Învățământ Neamț, Asociația Învățătorilor din Județul Neamț și Revista Apostolul au organizat vineri, 30 iunie,  Sărbătoarea Zilei Învățătorului. Adunarea festivă a debutat la ora 11:00,  în Sala „Theodor Macarie“ a Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra-Neamț.

Evenimentul, cu o încărcătură emoțională aparte, a avut în prim-plan profesori tineri, dar și vârtsnici, ce și-au dedicat o mare parte din viață acestei nobile profesii. De asemenea, nu au fost uitați nici dascălii care au trecut la cele veșnice, iar în semn de aducere aminte, după intonarea Imnului Învățătorului, a fost ținut un scurt moment de reculegere.

„În urmă cu 90 de ani, era aprobat prin hotărâre judecătorească statutul Asociației generale a Învățătorilor din România. În acest statut era prevăzut, printre altele, ca ziua de 30 iunie să fie sărbătorită în toată țara ca zi a învățătorilor. Astfel, în spiritul tradiției, încercăm să marcăm această zi de final de an școlar, o zi de bilanț,  așa cum se cuvine. Sărbătorim această zi cu bucurie, cu încrederea că anul viitor școlar va fi mai bun. Mulțumim tuturor colegilor pentru eforturile depuse în acest an și vă urăm un sincer <La mulți ani!>. ”,  a declarat Liviu Rusu, președintele Asociației Învățătorilor din joudețul Neamț.

„Dragi colegi, țin să vă mulțumesc că sunteți astăzi aici, că putem sărbători împreună această zi deosebită. Nu sunt cel mai în măsură să vorbesc despre istoricul învățătorului, însă vreau să menționez că în județul Neamț este de invidiat tenacitatea cu care se păstrează această tradiție, a Zilei Învățătorului, sărbătorită pe 30 iunie”,  a precizat Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului din Învățământ Neamț.

Printre cei care au onorat  invitația de a participa la acest moment de sărbătoare a fost și prefectul județului, domnul Vasile Panaite, care a rememorat, profitând de ocazie, clipe din prima sa zi de școală: ”Mi-a venit în minte prima zi de școală, îmi amintesc de doamna învățătoare Catană Paula, de la Crăcăoani, care m-a luat de mână și m-a liniștit.  Am tot respectul pentru munca care o faceți dumneavoastră.  Știu că munciți mult, iar valorile pe care dvs. le-ați creat se perpetuează ani la rând, ele rămânând în amintirea frumoasă a acelor copii. La Mulți Ani!” prefectul județului, domnul Vasile Panaite.

În cadrul evenimentului au avut lansarea oficială a numărului 200 al Revistei Apostolul și decernarea Premiilor Revistei Apostolul, ediția a doua.

Laureații celei de-a doua ediții, premiați și pentru performanța dincolo de catedră au fost:

  • profesoara de fizică/informatică Diana Bejan, de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț;
  • profesoara de fizică/informatică Nadia Cîrcu, de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra- Neamț și „Danubiana” Roman;
  • profesoara pentru înv. primar Angela Iateșen, de la Școala Gimnazială „Arhimandrit Chiriac Nicolau”  Vânători-Neamț;
  • profesoara de biologie Aloma Veiss,  de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț;
  • profesorul de fizică Adrian Sescu, directorul Colegiului Tehnic  „Petru Poni” Roman.

*Asociaţia generală a Învăţătorilor din România este (conform statutului) „o asociaţie non- guvernamentală, nonprofit, independentă, cu beneficiu public, continuatoare a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat de Tribunalul Ilfov cu nr. 12686/ 1927 prin sentinţa nr. 39/ 30 iunie 1927 (de atunci, în România, Ziua Învăţătorului este 30 iunie) şi înscrisă în registrul persoanelor juridice nr. 354/ 1927; cu activitate abuziv întreruptă în 1945 şi reactivată prin hotărîrea celui de-al XXVIII-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi al Învăţătorilor Români de peste Hotare, de la Arad, din 28-29 octombrie 2006”.

Conform statutului, „Membrii Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România se asociază în scopul cultivării spiritului de solidaritate, al ridicării prestigiului şcolii şi al cadrelor didactice, al recuperării tradiţiei asociative învăţătoreşti începute la 1869 şi a patrimoniului istoric al asociaţiei, al creşterii eficienţei actului educativ prin dezvoltare profesională, ameliorarea legislaţiei, a libertăţilor omului, al progresului comunităţii din care fac parte şi al comunităţii românilor de peste hotare şi al promovării intereselor morale, sociale şi materiale ale membrilor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate