Lovitură pentru Neamț. Guvernul PNL a renunţat la parteneriatul public-privat pentru realizarea tronsonului de autostradă Târgu Neamţ-Iaşi

13

Tronsonul Târgu Neamţ-Iaşi face parte din viitoarea Autostradă cu care se tot lăudau liderii PNL Neamț. Acesta este singurul proiect de autostradă care are şi o lege votată în Parlament, iar calendarul propus stabilea ca anul viitor să fie lansate licitaţiile pentru studiul de fezabilitate şi pentru proiectul tehnic pentru porţiunea de 60 km dintre Târgu Neamţ şi Iaşi.
Patru constructori depuseseră oferte la licitaţia lansată pentru contractul de parteneriat public-privat pentru acest tronson numai că pot sa își ia adio de la proiect. Pentru moment, proiectul a rămas fără sursă de finanțare.

Ieri, Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, Marius Bodea, au stabilit ca Studiul de fezabilitate (SF) pentru Autostrada A8 Târgu-Mureș – Ungheni să fie REVIZUIT, să se renunțe la parteneriatul public-privat și să se caute soluții de finanțare din fonduri europene, pe întreg amplasamentul lucrării.

Guvernul PSD hotărâse construirea, în parteneriat public-privat a Autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, în lungime totală de 310 kilometri. Acum, dispărând metoda de finanțare prin parteneriat public-privat, autostrada rămâne fără finanțare urmând ca vreodată, cumva, undeva și dacă va exista linie de finanțare să se facă din bani europeni.

Dincolo de lovitura dată Neamțului care avea ocazia să fie legat la o autostradă, este demolat și liderul PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, și echipa PNL Neamț care făcuseră, un laitmotiv, o prioritate zero, din Autostrada Moldovei, iar acum aceasta este lăsată fără finanțare sau cum o sa încerce să zică liberalii nemțeni, i s-a schimbat sursa de finanțare stabilită de guvernul ”m**e PSD” cu o sursă ipotetică, banii europeni, sursă pentru care nu există nici măcar schițat un proiect sau nu a fost indicată nicio posibilă linie de finanțare de unde să se încerce obținerea banilor.

Ce este definitoriu pentru PNL Neamț, acum când Guvernul PNL a suspendat totul până la găsirea noi surse de finanțare europeană, sunt chiar cuvintele liderului PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc care ne spunea cum PSD nu vrea această autostradă.

Solicităm PSD să nu mai supună Moldova la izolare și sărăcie. Fără cele două culoare de autostradă care să lege Moldova prin traversarea Carpaților Orientali de Europa, Nordul de Sud și Estul de Vest, orice altă discuție despre dezvoltarea Moldovei este fără rost. Aceste culoare trebuie să treacă prin județul Neamț. ” zicea Mugur Cozmanciuc și în mod legitim acum îl întrebăm: Cum e, domnule, cu supunerea Moldovei la izolare și sărăcie?

PSD trebuie să înțeleagă că o țară se guvernează prin decizii administrative corecte și echitabile care să ducă la dezvoltarea pe termen lung. Iar pe mine, ca liberal, nu mă poate convinge PSD că poți să creezi poli de dezvoltare locali, să atragi investiții, să creezi locuri de muncă în Moldova și în județul Neamț fără infrastructură, fără autostrăzi.”, zicea același lider PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, și în mod legitim acum îl întrebăm: Cum e, domnule, cu deciziile administrative corecte și echilibrate?

”Guvernul PNL, care va fi condus de premierul Ludovic Orban, a fost astăzi învestit de plenul Parlamentului, cu 240 de voturi, în ciuda boicotului masiv pus la cale de cei de la PSD. Învestirea Guvernului Orban, cu majoritate în Parlament, este un moment politic unic pentru România, care demonstrează că intrăm într-o etapă de reconstrucție autentică pentru România. Îl felicit pe premierul Ludovic Orban și pe colegii mei din Guvern, pentru succesul de astăzi, pe care l-au obținut pentru România în acest moment de răscruce pentru țara noastră. Guvernul PNL este pregătit să își asume un act corect guvernare, statul să fie în slujba cetățeanului și nu împotriva cetățeanului, ca până acum. Totodată, mă bucur că Guvernul liberal se va apleca în mod special asupra zonei Moldovei, va demara construcția Autostrăzii Unirii și a spitalului regional de la Iași. Guvernul liberal nu irosi nicio zi, iar miniștrii PNL vor acționa în deplină transparență.” zicea același lider PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, și în mod legitim acum îl întrebăm: Cum s-a transformat ”va demara construcția” în ”vom revizui și renunțăm la parteneriatul public privat”?

Probabil PNL Neamț va încerca să spele această mare rușine cu tot felul de explicații, dar din păcate pentru Neamț, orice ar zice liberalii noștri, (*1) REVIZUIREA SF este revizuire și (*2) RENUNȚAREA la parteneriatul public-privat este renunțare. Deci se blochează și se anulează pașii făcuți de fostul guvern și se va căuta o nouă sursă de finanțare care la momentul actual NU EXISTĂ.

Pentru că PNL Neamț când se vede în impas acuză de fake news vă oferim surse alternative ale aceleaiși informații:
– AGERPRES – Studiul de fezabilitate al proiectului A8 va fi revizuit şi completat din fonduri europene (click aici) ,
– Radio Mureș – Guvernul renunţă la parteneriatul public-privat pentru realizarea tronsonului Târgu Neamţ-Iaşi – (click aici),
– Economica.net – Autostrada spre Moldova, în aer: există constructori cu oferte, dar Guvernul vrea un nou studiu de fezabilitate (click aici)

Iosub Robert

_________________________________________________

(*1) revizuiresf [At: POLIZU / S și:revisuire / Pl:~ri / E:revizui1 Revedere a unei lucrări pentru a i se corecta eventualele lipsuri sau deficiențe 

(*2) renunțaresf [At: CANELLA V. 1 / V: (înv~țiare / Pl:~țări /  E:renunța1  Încetarea de a mai face ceva Si:abandon (1), abandonare (1). 2 Părăsire de bunăvoie (a cuiva sau a ceva) Si:abandon (3), abandonare (3), (iuzrepășire (2).

13 Comentarii
 1. Un cetățean spune

  La ce s-a renunțat? La ceva ce nu vom fi în stare să facem vreodată și nu vom face. Bine că se mai face un studiu de fezabilitate să se mai toace niște bani. Bacău-Brașov e traseul cel mai bun, dar se insistă pe Iași-Tg. Mureș pentru tocat banii pe Sf-uri.

 2. Gabriela Macovei spune

  Din păcate denumirea partidului de la guvernare nu are nici o legătură cu doctrina liberală. Prea mulți mincinoși și oportuniști fără nici o legătură cu onoarea , cinstea și corectitudinea. Să înteleg că au fost votați de cei fără inimă și creier?

 3. Stefan spune

  Stimati comentatori, va mai precizez inca o data faptul ca autostrada Iasi- Tg. Mures NU SE POATE FINANTA din fonduri europene!!!!Motivul este unul foarte simplu: acest traseu NU se afla in reteaua de baza europeana de cai de transport (TEN-T – core), deoarece reprezentantii Romaniei de la data negocierilor au fost ori incompetenti, ori tradatori!Personal, nu cred foarte mult nici in parteneriatul public- privat pentru aceasta lucrare, dar asta nu scuza marlania facuta de PDL-stul Bode.Singura solutie este FINANTAREA DIRECTA de la bugetul de stat, cu asumarea depasirii deficitului bugetar.Daca se doreste , desigur!

  1. Dan spune
 4. Flo spune

  Eu merg o dată pe lună în străinătate (La cluj) si senzatia mea este ca moldova va rămâne mult tîmp în urmă, ptr ca noi nu avem politicieni adevărați care să ne reprezinte.

 5. Nelu spune

  ACUM SINCER Autostrada că Autostrada ,, zic alți Oameni aici Ce și Cum ,Unii chiar..OBIECTIV ! DAR LOVITURA.daca tot pomeniți de EA ,este Drumul DN 15 pe care cu Toată Considerația pentru D vstra ,care a ți Prezentat starea , stadiul lucrărilor la El și DACĂ Un Pic se Începea mai Repede ACUM era Gata , Vremea ar fi Permis Finalizarea lui ! Lovitura ar Consta in lăsarea lui la Stadiul in care se afla Acum pe Motiv de Plăți Ce spune un Domn cu ARDEALUL și MOLDOVA e PARȚIAL Adevărat ,in Sensul că REALISTI fiind și privind SA ne Amintim că și PSD u a avut un ,, GRUP de la CJ ,, Acum in Prezent ce-i de la PNL Și se Știe , Observa din Sondaje , Statistica că și
  MOLDOVA a VOTAT tot cu PNL De Unde până acum era cum ziceau unii FIEF. PSD . DA cei din BT au Optat Ptr Ei .DA cum NOI suntem un Popor Nație de Oameni. Blajini și Docili ( Nu degeaba spun Evreii că Românii au Cap de Câine , îl Bati , tii Flamand condiții Mizerabile EL tot ți e FIDEL ) așa și legat de caz de Fata DE CE NU , Mâine Poimâine , CUM și NU e o Aiureala ,Am Cedat ( Nu Noi Toți , că Nu am fost consultați , ) FUNDAȚIA , Patrimoniul GOJDU , HU , DE CE sa Nu le Facem Noi CADOU și ARDEALUL cu ce are El și cu Drumuri , Autostrăzi ,Care sa Lege de Țara Vecina ? DOAR STATUL Român , De data asta Nu Noi ,că nu am fost Contemporani A mai avut CAPITALA pe la IAȘI așa pe la 1916 ,IN PREZENT Nefiind DEPARTE cu Mult de acele vremuri ,din Privințe multiple . A Ba pe Timpul ăla se mergea mai Repede și cu Trenul decât AZI

 6. Clau spune

  Acum ca nu se mai pot „sifona” bani nu mai e bine. Bravo.

 7. rusu vasile spune

  luptati pentru fonduri europene nu pierdeti timpul politicienilor , unitiva si luptati pentru judetul neamt lasati vrajeala treceti la munca nu la hotii* luati exemplul POLONIEI, deci se poate numai sa vreti voi marii politicieni ai judetului Neamt. nu exista cuvantul nu se poate.

 8. Mary Ioana spune

  Întotdeauna culegi ceea ce semeni.Zic că-i bine.

 9. Ion spune

  Aceasta este Romania normala. Normala pentru unii (in special Ardealul) si “normala” pentru Moldova (a se înțelege normal săracă). Nu susțin PSD-ul, dar măcar începuse măcar sa se discute despre lucruri concrete și binevenite. Dar, dacă vom trai fiecare câte 200 ani vom circula pe autostrăzi. Pana atunci “ciocul mic ca noi suntem la putere! “

 10. Marius spune

  Si ce e rau ca s-a renuntat la mizeria aia, ca nu inteleg? Adica in loc sa se acceseze fonduri europene si sa se mearga fara taxa cum e pe TOATE autostrazile din tara asta, nu, aici public-privat, taxa de autostrada dom-le! Era ultra evident ca acest parteneriat „public-privat” era o metoda de a lui Dragnea de a stoarce bani, cu fondurile europene e ceva mai greu.

  1. dracon spune

   Multi nu inteleg lucrul acesta si este greu sa-i lamuresti ,mai ales ca nu exista minuni si nu se rezolva totul ,,intr-o zi ”

 11. Rokko spune

  Probabil acești PNL iști vor sa aibă aceiași soarta ca a colegilor din PSD când vor fi alegerile locale și cele generale

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate