Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!

0

În zilele de 4 şi 5 august a.c., la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ s-a desfăşurat un exerciţiu de pregătire cu jandarmii din cadrul Detaşamentului Mobil şi a Posturilor Montane din Bicaz, Durău şi Vânători, dar şi cu salvatori din cadrul ISU Neamţ, prin care s-a urmărit antrenarea personalului pentru executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie şi identificarea celor mai bune practici în domeniul salvării montane şi generalizarea acestora pentru: căutarea, descoperirea, salvarea şi executarea procedeelor tehnice specifice în acordarea primului ajutor în mediul montan.
Exerciţiul se înscrie în cadrul campaniei începută din luna iulie a.c., la nivelul Jandarmeriei Române, intitulată: Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!, şi care face parte din proiectul cu finanţare prin Programul de cooperare elveţiano-român.
Scopul acestei campanii, pe lângă dorinţa de sensibilizare în legătură cu problematica menţionată, este de a conştientiza importanţa protejării mediului înconjurător, precum şi de a face cunoscut rolul pe care îl are Jandarmeria Română în asigurarea unui mediu sigur pentru turişti, în zonele montane.
De asemenea, Jandarmeria Română îşi propune ca, prin derularea proiectului şi îmbunătăţirea cadrului de cooperare cu celelalte instituţii abilitate de la nivel central şi local, să contribuie la realizarea unui model integrat de asigurare a siguranţei publice, menit să contribuie semnificativ la dezvoltarea durabilă a turismului montan, prin adoptarea de standarde de excelenţă elveţiene.

Desfăşurat în Durău, masivul Ceahlău, exerciţiul a avut ca TEMĂ: „Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ pentru căutarea, descoperirea, salvarea victimelor unui accident aviatic în masivul Ceahlău”, cei 30 de jandarmi şi 10 salvatori nemţeni trebuind să caute, să acorde primul ajutor supravieţuitorilor şi să-i transporte la punctele medicale.
Astfel au fost exersate mai multe tehnici pentru salvarea victimelor de la înălţime, gen urcare în coardă, rapel, salvare din abrupt, coborârea cu targa a unei persoane accidente folosind tiroliana etc.
Pentru perfecţionarea acestor tehnici şi procedee am avut sprijinul tehnic a patru instructori jandarmi din cadrul Centrului de Pregătire Montan Sinaia şi a doi ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar cu sfaturi din partea Serviciului Salvamont Neamţ.
Prezenţi la exerciţiu Prefectul Judeţului Neamţ, Vlad Angheluţă, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu, Primarul Comunei Ceahlău, Dumitru Coroamă şi Directorul Parcului Naţional Ceahlău, Cătălin Gavrilescu au apreciat ca benefică activitatea, considerând oportună extinderea pregătirii şi în cooperare cu structurile similare din judeţele limitrofe şi au promis sprijin pentru găsirea unor soluţii în vederea dotării şi asigurării suportului logistic necesar pentru jandarmii montani.
Încântaţi de acţiunile jandarmilor s-au arătat copii aflaţi în Tabăra „Floare de Colţ” din Durău, dar şi turiştii aflaţi în staţiune care au putut urmări, dar şi să participe efectiv la exerciţiu.
Cei care au sprijinit buna desfăşurare a activităţii: Asociaţia Sportivă „Petru Rareş Club”, S.C. „Dinamic 92 Distribution” SRL, S.C „Adridan” SRL, S.C. Dradia SRL Tulgheş, S.C. Metropolis SRL şi S.C. „Kubo Ice Cream” SRL, Group EST Security SRL, Hotel Bradul, Hotel Cascada, Pensiunea Cristina, etc.

Informaţii suplimentare:
La data de 7 septembrie 2010 a fost încheiat la Berna Acordul – Cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.
În conformitate cu semnarea, de către părţile română şi elveţiană, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a început perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cu o durată de 2 ani, subsumat secţiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.
Acest proiect beneficiază de un buget în valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contribuţie elveţiană şi 282.352,94 CHF contribuţia României) şi a fost determinat de necesitatea adaptării capacităţilor Jandarmeriei Române la evoluţia constantă a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de acţiune pe timpul marilor evenimente internaţionale, cât şi în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane, având ca sursă de inspiraţie modelul elveţian de acţiune
Proiectul este structurat pe două obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, precum si consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate