În Neamț, în perioada lui Ștefan cel Mare, speranța de viață era de 30-40 de ani

0

Deși nici acum, când sistemul de sănătate din Neamț funcționează cum funcționează, speranța de viață este un fel de loterie, pe vremea lui Ștefan cel Mare în zona care acum este județul Neamț, speranța de viață era mult redusă.

Deși nu există statistici exacte pentru acea perioadă, se estimează că speranța medie de viață era undeva între 30 și 40 de ani. Aceasta era influențată de mai mulți factori.

Primul era legat de bolile infecțioase. În lipsa tratamentelor medicale moderne, boli precum ciuma, holera, tifosul sau variola erau de regulă mortale. Igiena și nivelul de trai erau foarte precare, mult inferioare celor actuale, contribuind la răspândirea bolilor. Dieta era de asemenea limitată și nu oferea toți nutrienții necesari unei sănătăți optime.

Un alt factor important care scurta mult durata de viață pe aceste meleaguri erau conflictele armate. Pe durata domniei lui Ștefan cel Mare, Moldova a fost implicată în numeroase conflicte, iar războaiele contribuiau la o rată mai mare a mortalității.

Nu în ultimul rând, în zona în care este acum județul Neamț, mortalitatea infantilă făcea ravagii. Ratele ridicate ale mortalității infantile și maternale scădeau și ele media generală a speranței de viață.

Dacă o persoană supraviețuia perioadei copilăriei, avea șanse mai mari să trăiască până la o vârstă mai înaintată. Cu toate acestea, chiar și în aceste cazuri, speranța de viață era mult mai mică decât standardele actuale.

Din păcate, acum, în perioada modernă la Neamț, speranța de viață începe să depindă de statutul social și banii pe care un om îi are disponibili pentru problemele de sănătate. Multe afecțiuni serioase pot fi sau nu mortale, în funcție de cine ești și câți bani ai. Medical, este clar că avem o evoluție spectaculoasă în materie de creștere a speranței de viață, dar în rest nu știm dacă putem vorbi de o evoluție sau de o involuție.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate