Universul Maiei: Mesaje românești din SUA

0

Conferința cu Maia Morgenstern de la Colegiul Național „Petru Rareș”, anunțată ieri de ziarpiatraneamt.ro (vezi aici (https://www.ziarpiatraneamt.ro/eveniment-universul-maiei-se-deschide-la-colegiul-national-petru-rares )), a stârnit ecouri și emoție până în SUA. Când e ca stelele să se alinieze sincron pe altarul unui Templu al Educației, sub o stea dominantă născută pe 1 mai 1962, povestea prinde contur înainte de a începe.

■ Repriza lui Bobby

Prima reacție a venit din partea minunatului Bogdan Gheorghiu, de la Atlanta, Georgia. L-am invocat și (re)prezentat – cu țintă pe cei născuți mai încoace – într-un articol din martie 2023, pe fondul unui scandal național privind nominalizările la Premiile Uniunii Teatrale din România.

Bobby, cum îi spun colegii și prietenii, este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, promoția 1984, la clasa Olga Tudorache. A descins la Teatrul Tineretului pe ocolite, în anul următor, de la Secția Suceava a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Îl așteptau doi colegi de promoție, Oana Pellea și Claudiu Istodor. Claudiu era soțul Maiei și tatăl sofisticatului actor de azi Tudor Istodor. Juniorul, vorba vine, împlinește 40 de ani pe 24 mai. Oricum, 1985 rămîne anul când cartea de muncă a Maiei s-a deschis cu Teatrul Tineretului.

Bobby, alături de soția sa, Kyle Cave

În contul domnului din SUA, care acum se ocupă de afaceri imobiliare, am punctat în 2023 și o legătură din registrul care apă nu se face – tatăl său era de loc din Piatra-Neamț.

Iată mesajul transmis Maiei, ieri seară, de Bobby:

Pentru Maia,

Un gând bun cu dor și drag. Într-un fel, suntem legați unul de altul până la sfârșit, pentru că ne sărbătorim ziua de naștere în aceeași zi – 1Mai . Așa cum, cu mulți ani în urmă, o făceam împreună în garsoniera ta.

Cu mult dor și respect,

Bogdan Gheorghiu

Motiv pentru care, deloc întâmplător, ne aducem aminte de Bobby în rolul  Zorzetto din Piațeta lui Carlo Goldoni, pusă în scenă de Silviu Purcărete în 1986. Cine era Lucietta? Lucietta era doamna cu Universul Maiei.

■ Repriza lui Macarie

Cătălin „Cat” Macarie este profesor solid și influent la Universitatea din Cincinnati, Ohio. Ca membru de seamă al Partidului Petru Rareș și al Partidului Piatra-Neamț, la nivel public de fond, a fost băgat în seamă cu forță doar de colegii din promoția 1984 și de fostul prefect Adrian Niță.

Peste rând, prestația sa profundă de la prezentarea Centrului Oncologic Medisprof de Piatra-Neamț a intrat în istorie prin conexiunile internaționale oferite familiei Udrea.

Profesorul Macarie, ca absolvent din promoția 1984 a Liceului de matematică-fizică „Petru Rareș”, pe numele vechi al școlii, nu a prins-o direct pe Maia Morgenstern pe scenă, la locul de muncă. Dar dovedește că Religia TT, dusă de pietreni, rezistă oriunde în lume:

Stimată Doamnă,

Am dorit să mă opresc un moment pentru a recunoaște talentul incredibil și dăruirea pe care le aduceți pe scenă și comunității noastre.

Performanțele dumneavoastră nu sunt doar captivante și profund emoționante, dar reflectă și vastitatea talentului artistic și a angajamentului dumneavoastră față de meșteșugul artei pe care o practicați.

În afara scenei, angajamentul dumneavoastră civic și suportul cauzelor nobile pe care le susțineți sunt la fel de puternice. Aveți o capacitate unică de a atinge inimile și de a inspira schimbarea, făcând din glia noastră natală un loc mai primitor pentru toți oamenii buni.

Vă mulțumim pentru că ne împărtășiți darurile personale primite de la Dumnezeu și pentru că sunteți o lumină a creativității și a compasiunii.

Să fiți convinsă că ale dumneavoastră contribuții extraordinare nu au trecut neobservate și, cu toții, suntem binecuvântați pentru că le-am primit de la o ființă extraordinară.

Cu admirație și laude sincere din inimă și de departe,

Cătălin Macarie

Revenim cât de repede cu amănunte legate de Universul Maiei croit pentru rareșiști. Merită.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate