Este certificatul verde despre sănătate sau despre controlul digital global al identității individuale?

2

Într-un podcast transmis pe platforma EVZ Capital pe 17 noiembrie intitulat „Nu, nu suntem proștii Europei”, jurnalistul Bogdan Comaroni a ridicat o problemă extrem de interesantă și cât se poate de serioasă. În timp ce noi suntem preocupați de tăvălugul segregării nevaccinaților de vaccinați, iar guvernanții noștri se foiesc pe scaunele de la Palatul Victoria, dându-și coate ca să mai prindă o bucată de „cașcaval” în timp ce oamenii mor pe la ATI arși sau nearși, ies la iveală niște aspecte care ar trebui să ne facă să privim altfel pandemia.

Din ce în ce mai mult se observă că certificatul verde nu este despre sănătate. De această dată nu mai discutăm despre bolnav și sănătos, despre vaccinat și nevaccinat. Nu. Vorbim despre faptul că un certificat verde digital care a fost inițial gândit și a promis că va FACILITA libera circulație între țări acum devine un mecanism de opresiune și impunere cu forța nu doar a vaccinării, ci și a introducerii datelor personale într-o bază de date. Prin scanarea codului QR ești validat sau invalidat să faci anumite lucruri în societate.

Codul QR presupune ca cetățeanul să aibă introduse în baza de date fie trecerea prin boală, fie vaccinul, fie rezultatul unui test emis de un laborator autorizat. Practic, codul QR ne familiarizează cu scanarea digitală a unor date care ne aparțin de către o altă persoană sau un dispozitiv de scanare. Mai rămâne să ne familiarizăm și cu modul de oferire a acestor date și să acceptăm regulile „jocului”.

Dar… de ce se insistă totuși atât de mult pe vaccinare?

Aici intervine jurnalistul Bogdan Comaroni care a pronunțat numele a două entități: GAVI și ID2020.

Gavi este o alianță provaccinare fondată în 2000 și susținută de OMS, UNICEF, Fundația Bill&Melinda Gates și Banca Mondială. Misiunea Gavi este aceea de a ajuta la vaccinarea copiilor lumii împotriva bolilor infecțioase mortale și debilitante. „În 2000, această idee revoluționară a devenit Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare – astăzi Gavi, Alianța pentru Vaccin. Gavi a ajutat la vaccinarea a peste 888 de milioane de copii din cele mai sărace țări ale lumii, prevenind peste 15 milioane de decese viitoare.”, se arată în descrierea proiectului.

Pe principiul echității, Gavi se implică acum să ducă vaccinul anti-COVID în zonele defavorizate ale lumii pentru a preveni răspândirea bolii și mortalitatea. Acest lucru se realizează prin COVAX, un program condus de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei (CEPI), Gavi și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), alături de partenerul cheie UNICEF. Scopul său este de a accelera dezvoltarea și fabricarea vaccinurilor COVID-19 și de a garanta un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume. Evident, fiecare om vaccinat, fie că e în centrul New York-ului sau la capătul lumii, va primi… un certificat digital în pandemie.

În experiența de 2 decenii în țările defavorizate, Gavi a descoperit că unul din trei copii sub vârsta de cinci ani nu are nicio înregistrare a existenței sale, nu are certificat de naștere, act de identitate, iar acest lucru le împiedică accesul la educație, la sănătate, la… vaccinuri. Iată cum o problemă de sănătate, cum este actul de vaccinare, este lipită, practic, de identitatea individului. Așadar, Gavi și-a propus ca până în 2030 toți oamenii să aibă un act de identitate, iar acest lucru este posibil prin acte de identitate DIGITALE, dincolo de barierele impuse de hârtie. Gavi dorește să salveze planeta. Gavi dorește să rezolve, pe lângă imunizare, o „criză globală de identitate digitală”. Echitatea vaccinului COVID-19 va conduce la o identitate digitală pentru fiecare individ al planetei pentru că absolut toți suntem afectați de această pandemie. Aici intervine ID2020 și partea interesantă abia acum urmează.

ID2020 este o altă organizație suținută de Microsoft, Accenture, Fundația Rockefeller, Gavi, ideo.org, care susține că necesitatea unei cărți de identitate digitală este universală. Iată ce aflăm despre ID2020 pe site-ul oficial: „Capacitatea de a dovedi cine ești este un drept fundamental și universal al omului. Pentru că trăim într-o era digitală, avem nevoie de o modalitate de încredere și sigură de a face asta atât în ​​lumea fizică, cât și online. 1,1 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc fără un ID digital. Identitatea este vitală pentru oportunitatea politică, economică și socială. Dar sistemele de identificare sunt arhaice, nesigure, lipsite de o protecție adecvată a vieții private și pentru peste un miliard de oameni, inaccesibile. În septembrie 2015, toate statele membre ale Națiunilor Unite au adoptat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030, inclusiv angajamentul lor de a „oferi identitate legală tuturor, inclusiv înregistrarea nașterii” până în 2030.

Acest model „mai bun” de identitate digitală nu va apărea spontan. Pentru ca identitățile digitale să fie de încredere și recunoscute pe scară largă, avem nevoie de o colaborare susținută și transparentă, aliniată în jurul acestor principii comune, împreună cu cadrele de reglementare și politici de sprijin.”

În aprilie 2020, când la noi, la români, abia se instituise starea de urgență după ce autoritățile s-au convins că e ceva mai mult decât o simplă răceală și OMS a declarat pandemie, reprezentanții ID2020 scriau un articol în care vorbeau deja despre certificatul de imunizare (click aici). Nici bine nu muriseră primii oameni infectați, că deja se discuta despre viața cu certificat. Aceste lucruri au trecut neobservate în rândul populației băgată în lockdown și speriată de un virus complet necunoscut la acel moment. Nu se găseau nici măști, vaccinul nu exista, dar se vorbea despre o revenire la normal cu certificat.

Articolul din 21 aprilie 2020, asumat de ID2020, spunea că „Oficialii din domeniul sănătății publice și factorii de decizie politică au început să justifice certificatele digitale de sănătate sau „certificatele de imunitate”. Dacă sunt implementate împreună cu testarea la scară largă (pentru virusul COVID-19 și anticorpi), certificatele de imunitate ar putea facilita o revenire progresivă și ordonată la activitățile economice și sociale. Deși aceasta prezintă o oportunitate convingătoare și una care ar putea merita luată în considerare, nu i se poate permite unui astfel de sistem să compromită drepturile personale la confidențialitate, să promoveze excluderea sau să exacerbeze inechitățile sociale existente.

Certificatele de imunitate ar permite locurilor de muncă, școlilor, unităților medicale, companiilor aeriene și altor locații publice sau private să-i identifice pe cei care au fost testați pozitiv pentru anticorpi (SAU care au fost recent testați negativ pentru virus) printr-un certificat eliberat de un furnizor de servicii medicale ( sau centru de testare autorizat) și purtat pe un telefon mobil. Deoarece certificatele sunt stocate pe telefon, mai degrabă decât într-o bază de date centralizată, este mult mai sigur și ar permite utilizatorilor să le partajeze când și cu cine aleg.

Aceasta are scopul de a promova discursul public despre certificatele de imunitate și de a se asigura că astfel de sisteme sunt dezvoltate în concordanță cu principiile subliniate în Manifestul ID2020 pentru ID digital (dezvoltat în 2018 în parteneriat cu Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați). Cerințele tehnice care stau la baza certificării ID2020 oferă, de asemenea, o foaie de parcurs valoroasă pentru a sprijini furnizorii de tehnologie și guvernele în dezvoltarea de soluții etice, incluzive de identitate digitală, inclusiv acreditările de sănătate digitală.

Așadar, încă de la începutul pandemiei, șefii lumii ne spun că va trebui să acceptăm aceste certificate verzi ca să revenim la normal. Nu ne-a luat decât 2 ani… Sincronizarea problemei medicale globale cu nevoia implementării unui certificat digital este cel puțin interesantă și, se pare, anticipată, cel puțin de unii. „În circumstanțe normale, ar dura ani pentru a dezvolta standarde pentru permisele digitale de sănătate.”, o spun chiar cei de la ID2020. Pandemia, o oportunitate… digitală „nesperată”.

Repetăm, această discuție nu e despre boală sau despre a te vaccina sau a nu te vaccina. Vaccinurile au salvat vieți în decursul istoriei, însă imunizarea joacă aici un rol secund. Încercați să vedeți lucrurile și dincolo de ceea ce ni se servește ca informație, fie ea oficială sau conspiraționistă. Societatea nu va mai fi la fel, nici măcar după ce ultimul om infectat cu noul coronavirus se va vindeca.

Noua metodă de digitalizare a identității noastre este un nou pas spre un globalism care, deși promite că este un drept fundamental al omului și se conformează normelor etice de protecție a datelor personale, în realitate poate fi cu două tăișuri. Până atunci, e important să fim pregătiți psihologic pentru o schimbare socială fără precedent în ceea ce privește propria noastră identitate ca indivizi într-o lume fără granițe și hârtie. Era nevoie de o pandemie pentru ca aceste certificate digitale să înceapă să fie ușor, ușor, unanim acceptate la nivel global, cu argumentul emoțional că salvează vieți, salvează afaceri, salvează țările defavorizate. „Ne salvează”…

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Andrei Varga spune

    Ideal ar fi fost cartea electronică de identitate care sa includă și sănătate și identitate și bancar financiar plus permis de conducere
    Din păcate în octombrie am primit tot o cărămidă de plastic mare ca înainte .
    Nici nu se pomenește la Piatra Neamț la evidența persoanelor de carte de identitate electronică deși UE ne obligă.

  2. Stefan spune

    Bine, dar in Romania nu se mai pune aceasta problema, decat in unele comunitati „minoritare”.In rest, toti avem card de sanatate, carduri bancare, carte de identitate si pasaport.Chiar daca unele documente nu au „cipuri”, datele personale (si biometrice, in cazul pasaportului!) sunt deja inregistrate intr-un sistem informatic.Pana la urma, problema nu este „digitalizarea” identitatii, fiindca de asta nu putem scapa, ci modul in care autoritatile gestioneaza aceasta problema…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate