Iohannis, în ianuarie: Certificatul „ar crea un cadru de discriminare”. La Bruxelles, în mai: „Va pleda pentru implementarea certificatelor verzi digitale”

0

În aceste zile, la Bruxelles se desfășoară un summit la care participă șefii de stat și de guvern din UE. Klaus Iohannis este prezent la întâlniri. Printre discuțiile care au avut loc astăzi, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Europei, s-a ajuns la un acord comun cu privire la certificatul digital COVID al UE.

În ianuarie, președintele Klaus Iohannis spunea, referitor la certificatul unic european ca dovadă de vaccinare pentru liberă circulație, că Nu consider că e o idee bună. S-ar crea un cadru de discriminare. Acest certificat va exista şi la noi, dar el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana ştie când a primit prima doză de vaccin, scrie când va primi a doua doză. Date importante pentru medicul de familie sau oricine dacă persoana ajunge la urgenţe. Însă să folosim aceste certificate pentru a împărţi populaţia Europei în două nu mi se pare un lucru bun.”

Iată că vizita la Bruxelles l-a făcut să se răzgândească.  

Referitor la pandemia de COVID-19, Președintele României va susține asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum și menținerea unei abordări vigilente în continuare. Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație.”, anunța administrația prezidențială pe 21 mai.

Consiliul European salută acordul la care s-a ajuns cu privire la certificatul digital COVID al UE și solicită punerea sa rapidă în aplicare. Ca următor pas, în vederea facilitării liberei circulații în UE, solicită revizuirea până la jumătatea lunii iunie a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE. Acesta salută revizuirea Recomandării Consiliului privind călătoriile neesențiale în UE.”, se arată astăzi într-un comunicat de presă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate