Șeful CNCAV recunoaște imunitatea de turmă în România: „Circa 6 milioane de persoane au trecut prin COVID”

0

În acest moment, în România, situația epidemiologică este una bună, este favorabilă, pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât și din cei care au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2 și foarte probabil că avem cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu SARSC-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate, așa încât probabil că de la un județ la altul sau de la o regiune la alta avem o imunitate colectivă între 30-35% și care poate să ajungă chiar până la 50% și asta explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală.”, a spus astăzi într-o conferință de presă Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Acesta a precizat că „Probabil că vorbim de circa șase milioane de persoane care au istoric de trecere din boală.”, însă trecerea prin boală, infecția naturală „îți conferă o protecție pe o perioadă delimitată de timp, însă nu ne oferă o protecție față de riscul de reinfecție cu tulpini virale mutante.”

Conform datelor oficiale, „Până astăzi, 25 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.076.154 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.035.115 pacienți au fost declarați vindecați.”

Din moment ce un oficial recunoaște că cel mai probabil sunt 6 milioane de români trecuți prin boală, comparativ cu 1 milion înregistrați în baza de date, stăm și ne întrebăm de ce nu se merge pe testare națională gratuită pentru a avea o imagine completă a imunizării prin trecere prin boală și prin vaccinare. Ținta pentru „relaxare” impusă de guvern este de 10 milioane de români imunizați până la 1 august. Dacă adunăm 6 milioane de pacienți trecuți prin boală cu circa 4 milioane de români vaccinați, rezultă o imunizare mai mult decât satisfăcătoare.

„Datele de la sfârșitul anului 2020, datele de seroprevalență ne arătau în perioada în care rata de incidență cumulată a cazurilor era de unu la mie o rată de trecere prin boală de circa șase la mie, deci, practic, de șase ori mai mult. Sigur că această rată este o medie și nu reflectă în mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiuni geografice. Însă, județe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală, stau foarte bine din punct de vedere al evoluției numărului de cazuri. O mare parte dintre persoanele din acel județ au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2. Și este și unul dintre motive, cel puțin în cazul celor care știu că au trecut prin infecție, să amâne decizia de vaccinare. Deci, avem la acest moment, ne-am uitat pe date, un procent de circa 30% din cei cunoscuți cu infecție SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat. Deci, practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidență la acest moment, avem aproape cinci milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate.”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Chiar și așa, șeful CNCAV a precizat că se insistă pe vaccinare, deoarece trecerea prin boală nu oferă imunitate la tulpinile mutante: „Riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante. Și, din punct de vedere al unei epidemii, în general circulă și se vor regăsi în circulație acele tulpini virale care sunt cele mai adaptate și care nu sunt acoperite de vaccinuri sau de răspunsuri imune. Este un proces de adaptare, este un proces natural, pe care din punct de vedere medical îl știm, îl anticipăm. Tocmai de aceea, vaccinarea va reduce riscul de reinfecție cu aceste noi tulpini.”

Ce spune OMS despre imunitatea de turmă încă din decembrie 2020, pe site-ul oficial – click aici:

„„Imunitatea de turmă”, cunoscută și sub numele de „imunitatea colectivă”, este protecția indirectă împotriva unei boli infecțioase care se întâmplă atunci când o populație este imună fie prin vaccinare, fie prin imunitate dezvoltată prin infecția anterioară. OMS susține obținerea „imunității de turmă” prin vaccinare, și nu permiterea răspândirii unei boli prin orice segment al populației, deoarece acest lucru ar duce la cazuri și decese inutile. Imunitatea eficientă împotriva COVID-19 ar trebui realizată prin protejarea oamenilor prin vaccinare, nu prin expunerea lor la agentul patogen care cauzează boala.”

Cu alte cuvinte, OMS spune că imunitatea de turmă poate fi obținută și prin trecerea prin boală. Nu e o variantă ideală, dar nici una care să respingă ideea că persoanele care s-au îmbolnăvit nu pot fi considerate imune. Vaccinarea previne răspândirea bolii și fatalitățile, aceasta fiind soluția etică în abordarea epidemiilor, însă imunitatea de turmă include și persoanele trecute prin boală.

O campanie de testare națională cu certitudine ar aduce lumină în ceea ce privește situația oficială din România – 1 milion de oameni trecuți prin boală oficial versus 6 milioane de oameni trecuți prin boală neoficial… Până la urmă, care e adevărul?

Textul complet al declarațiilor din conferința de presă poate fi citit aici – click.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate