Elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș”, prezenți la „Centenarul Românilor în Centrul României”

0

În perioada 5-11 noiembrie 2018 s-au desfăşurat la  Săcele, judeţul Braşov,  evenimentele din cadrul proiectului intitulat „Centenarul Românilor în Centrul României”, proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul programului strategic de aniversare a Centenarului României şi a Primului Război mondial.

Scopul proiectului a fost acela de a promova Centenarul Marii Uniri de la 1918, prin aducerea împreună a unor elevi liceeni din toate regiunile istorice ale României, pentru a  participa la o suită de manifestări cultural-sportive, menite să aducă în memoria tinerei generaţii evenimentele legate de înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, alături de alte activități, menite să promoveze o viață socială activă și sănătoasă, care să întărească sentimentul de identitate și apartenență națională.

Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț a fost reprezentat în acest proiect de către elevele Dârloman Laura Ilinca și Călin Olivia, din clasa a X-a F, însoțite de profesorul Diogene Mihăilă. Au mai fost reprezentate  licee și colegii naționale din orașele: Brașov, Săcele, Timișoara, Oradea, Baia Mare, Craiova, Gura Humorului, Hărșova și Constanța.

Dintre activitățile desfășurate în cadrul proiectului menționăm:

6 noiembrie

  • Vizitarea primei școli românești din Șcheii Brașovului, unde gazda noastră, Părintele Prof. Dr. Vasile Oltean, a subliniat importanța școlii românești de pe lângă biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului, atestată printr-o bulă papală, încă din anul 1399. Aici și-a desfășurat activitatea diaconul Coresi între 1556 și 1588, tipărind primele cărți de circulație în limba română, oficializând apariția și răspândirea scrisului românesc. Tot aici, în 1757 este scrisă prima gramatică românească de către dascălul Dimitrie Eustatievici, tipărită în 1797 de către protopopul Radu Tempea. Între 1821 și 1828 la această școală a predat Anton Pann, iar în mai 1848 este compusă muzica imnului național ”Deșteaptă-te Române”.
  • Vizita Muzeului de Istorie din Piața Sfatului a prilejuit o întoarcere în timp în perioada guvernării acestui oraș de către Judele Brașovului în cadrul confederației celor 7 orașe ale Transilvaniei. Au fost evidențiate aspectele multiculturale ale acestui oraș, sediu al breslelor meșteșugărești, dar și al unei importante rețele de negustori,  reprezentând veriga de legătură între Europa Centrală și Bizanțul, iar mai târziu Poarta Otomană.

7 noiembrie

  • În cadrul vizitei cetăților și bisericilor fortificate din Țara Bârsei , Prejmer, Hărman și Râșnov a fost evocată perioada cavalerilor teutoni, care au organizat teritoriul Țării Bârsei în plan administrativ și militar, lăsând o amprentă puternică și după plecarea lor din acest teritoriu. Au ieșit în evidență virtuțile și spiritul de organizare ale populației săsești, dar și rezistența populației românești, care a reușit să-și păstreze spiritul și identitatea națională în condiții istorice vitrege, lipsiți de drepturi sociale și religioase, cu statutul de tolerați, în afara națiunilor și cultelor oficiale.
  • La Râșnov, a fost vizitată peștera Valea Cetății, unde elevii au aflat lucruri deosebit de interesante despre formarea reliefului carstic, dar mai ales despre ușurința cu care lipsa de grijă a oamenilor poate distruge ceea ce natura generează în milioane de ani

8 noiembrie

  • În prima parte a zilei, au fost puse la încercare rezistența fizică și psihică a elevilor și (kilogramele) profesorilor prin urcarea canionului de la 7 scări, într-un decor spectaculos, de urcuș de pe poteci forestiere și apoi pe un traseu amenajat în interiorul canionului.
  • În seara aceleiași zile a avut loc la Centrul Multicultural Săcele o conferință a unor personalități locale și naționale: profesorul universitar Ioan Vlad a vorbit despre ‘’Braşovul şi Unirea’’, istoricul Valer Rus despre ‘’Regalitatea şi Marea Unire’’, evocând contribuția regelui Ferdinand și a reginei Maria în timpul Primului Război Mondial și a negocierilor de pace de la Paris iar teologul și scriitorul Mihail Neamţu ne-a prezentat ‘’Visul României – 100 de ani de istorie românească’’, înfățișând personalitatea luptătorului bucovinean pentru Unirea cu România, Iancu Flondor.

9 noiembrie

  • Dimineaţa a avut loc în Poiana Anghelescu din apropierea orașului Săcele, un exercițiu de inițiere și apoi un concurs de orientare sportivă. Cu ajutorul unei  hărți, a unei busole şi a un USB pentru check-in-uri, echipele au parcurs un traseu  prin pădure, care a stimulat atât lucrul de echipă, cât și abilitatea de deplasare în teren necunoscut.
  • În seara acestei zile, sub sigla Biblioteca vie, a avut loc la  Centrul Multicultural Săcele întâlnirea cu domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. Elevilor și profesorilor prezenți le-a fost descris, într-un mod, pe cât de  direct, pe atât  de captivant, martiriul celor care au trecut prin închisorile comuniste, subliniindu-se faptul că mulți dintre cei care au suferit în închisori și lagărele de muncă, făuriseră Marea Unire.
  • Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului documentar: Pentru eroii care ne-au lăsat o țară. Filmul a fost realizat de o echipă de 10 jandarmi montani, proveniți din toate regiunile țării. Această echipă a urmărit prin munți linia frontului din 1917, dintre Mărăști, Mărășești și Oituz, cu opriri și prezentări detaliate a locurilor din crestele munților unde au avut loc lupte și au căzut la datorie mii de  ostași români.

  10  noiembrie

  • Dimineața zilei i-a reunit pe elevi în ateliere de cântece și dansuri populare specifice diferitelor regiuni ale României. Profesorii au fost oaspeții ansamblului „Zestrea Săceleană”, care reunește sub semnul muzicii și dansurilor tradiționale din zona Săcele, intelectuali și oameni de cultură ai orașului, care sunt în același timp membri ai asociației ”Izvorul”, organizatoarea proiectului.

 A reținut atenția profesorilor participanți  efortul unei generații de a păstra și duce mai departe o identitate locală, a urmașilor foștilor mocani săceleni, care,  prin transhumanță. au străbătut un spațiu larg între Transilvania și Dobrogea și au creat o deschidere către o identitate națională. A fost o surpriză cu adevărat plăcută faptul de a vedea că un grup de oameni se mai poate regăsi, într-un mod natural, într-un set de valori autentice care să reprezinte în același timp un factor de coagulare socială.

  • Evenimentul principal al proiectului a fost conferința susținută de elevii participanți, intitulată „ Unirea în regiunea mea”. Elevele Colegiului Național „Petru Rareș” au prezentat documente inedite privind aspecte din timpul războiului în orașul Piatra-Neamț, dar și în zonele învecinate, atrăgând atenția spitalele de campanie organizate în mânăstirile din județul Neamț, dar și batalionul de Vânători de Munte, care a participat la luptele Primului Război Mondial,  având 172 de eroi înmormântați la Târgu Neamț, al căror monument a fost inaugurat în anul 1939 de regele Carol al II-lea.

Consider că  proiectul „Centenarul Românilor în Centrul României” a adus elevilor și profesorilor din diferitele părți ale țării o experiență culturală și de suflet, care lasă loc speranței că  bucuria întâlnirii directe cu ceilalți  și sentimentul  identității naționale, mai au încă relevanță  pentru  generația tânără,  chiar și în era tehnologiei și globalizării.

Informații furnizate de prof. Diogene Mihăilă,  Colegiul Național „Petru Rareș” 

 

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate