De ce ministrul Tătaru trebuie să răspundă urgent adresei prin care se cere redeschiderea spitalului de la Piatra-Neamț

0

În cadrul conferinței de presă de ieri (click aici), prefectul de Neamț, George Lazăr, a declarat că s-a trimis o nouă adresă către Ministerul Sănătății prin care se solicită redeschiderea spitalului din Piatra-Neamț pentru pacienții non-covid și transformarea spitalului din Târgu Neamț în spital suport. Adresa către Minister din 7 iulie o puteți consulta aici (click).

În adresă se precizează faptul că spitalul din Piatra-Neamț nu poate funcționa cu pacienți non-covid și covid în paralel, deoarece circuitele nu pot fi complet separate din cauza arhitecturii și infrastructurii spitalului și, în consecință, nu pot fi asigurate serviciile medicale din sfera oncologiei, psihiatriei, hematologiei, nefrologiei, neurologiei. Această propunere de spital mixt nu este acceptată din punct de vedere epidemiologic de DSP Neamț.

În prezent există un număr extrem de redus de pacienți Covid care efectiv blochează accesul altor bolnavi la serviciile oferite de unitatea spitalicească din Piatra-Neamț. În spitalul din Piatra-Neamț sunt 21 de pacienți pozitivi și 32 de suspecți, fiind un grad de ocupare a 6% din totalul de paturi disponibile. La Bisericani nu mai este niciun caz. Practic, în adresa trimisă ieri la minister se solicită deschiderea spitalului din Piatra-Neamț și transformarea spitalului din Târgu Neamț în spital suport-COVID.

Instituția Prefectului spune că nu s-a putut realiza încă acest lucru deoarece nu s-a primit niciun răspuns de la Minister.

Publicația inroman.ro a solicitat un punct de vedere ministrului Tătaru (click aici pentru articolul integral)

„Domnul prefect este într-o eroare maximă. Decizia nu o ia ministerul. După cum știți, pe 18 mai, după încetarea stării de urgență, fiecare unitate medicală care este suport COVID solicită evaluarea Direcției de Sănătate Publică din acel județ. În măsura în care încă există patologie COVID, acești pacienți dacă pot fi relocați sau transferați către o unitate de fază I, fază II (n.r. – adică la Iași) sau dacă spitalul are un compartiment unde pot fi transferați acești pacienți, cu toate dotările necesare și cu personal, atunci se face reevaluarea acelei unități de către DSP, pe circuite, la situația anterioară. În măsura în care este posibil, acel spital poate redeveni spital non-COVID. Fiecare manager de spital își poate evalua spitalul. În măsura în care patologia îi permite, poate solicita DSP în orice moment evaluarea și schimbarea în patologie non-COVID. Dar acest lucru ține foarte mult de dezvoltarea patologiei în județul respectiv. Însă e o decizie strict locală, fiindcă sunt cazuri particulare de evoluție. Vreau să precizez că toate spitalele care sunt suport COVID în momentul acesta își suspendă activitatea de suport COVID dacă nu mai au cazuri, își desfășoară activitatea, iar în eventualitatea reizbucnirii unui număr mare de cazuri, își pot relua activitatea suport COVID. Direcția de Sănătate Publică este cea dă o autorizație de funcționare, chiar și provizorie, pentru orice unitate medicală. Nu trebuie ordin de ministru pentru așa ceva.”, a declarat ministrul Nelu Tătaru pentru publicația inroman.ro.

Directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău, a declarat pentru publicația noastră faptul că într-adevăr ceea ce spune ministrul Tătaru este valid. În cadrul discuțiilor cu conducerea spitalului din Piatra-Neamț s-a propus transformarea în spital mixt (lucru precizat corect și de ministrul Tătaru), dar DSP Neamț nu acceptă acest lucru din punct de vedere epidemiologic, deoarece nu se pot face circuite funcționale pe structura de la Piatra-Neamț.

„Noi am propus altceva. Noi am propus modificarea unui ordin al ministrului Sănătății. Doar așa se poate scoate integral spitalul județean din Piatra-Neamț din sfera spitalelor suport. Sunt două lucruri diferite. DSP-ul avizează propunerile spitalelor, iar propunerile de atunci de la Piatra-Neamț nu au fost în regulă. Noi așteptăm în continuare un răspuns, chiar și un răspuns prin care ni se spune că ministerul nu este de acord cu propunerea cu spitalul din Târgu Neamț.”, a precizat Radu Firăstrău.

DSP Neamț consideră că varianta transformării spitalului din Târgu Neamț în spital suport COVID și redeschiderea integrală a spitalului din Piatra-Neamț este cea mai bună decizie care se poate lua, cu toate compromisurile, pentru județul Neamț. Încă o dată precizăm că din punct de vedere epidemiologic nu se poate accepta forma mixtă de COVID și non-COVID la spitalul din Piatra-Neamț.

În consecință, înțelegând poziția DSP Neamț din punct de vedere epidemiologic, considerăm că Ministerul Sănătății ar trebui să răspundă de îndată solicitării trimise de Instituția Prefectului Neamț pentru a oferi clarificări. E clar că există probleme de comunicare inter-instituțională, iar reglementările emise odată cu ieșirea din starea de urgență lasă loc de interpretări. Dacă pentru minister nu este o problemă că durează zile întregi să ofere un răspuns, pentru pacienții care nu au acces la toate secțiile spitalului din Piatra-Neamț și pentru personalul medical suprasolicitat din Roman orice zi contează.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate