Cutremur la ora 14:00, în România, zona Vrancea

8

Tocmai a avut loc un cutremur de pământ în România, azi, cutremur31 octombrie 2016, în zona Vrancea, la ora locală 13:59:49.
Seismul a avut o magnitudine de 4,1 pe scara Richter.
Cel mai puternic cutremur din ultima perioadă a fost înregistrat pe 24 septembrie în Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.
Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. das reich spune

    Imi cer scuze – am scris invers la repezeala – placa a venit din vest si s-a scufundat (in translvania a fost mare) sub masiva placa estica asiatica.

    iata evolutia – se vede perfect curbura carpatilor, indoirea placii acum 15 milioane de ani si ciocul ramas in zilele noastre

    Attached or not attached—evidence from crustal stress observations for a weak coupling of the Vrancea slab in Romania
    Birgit Müllera, Oliver Heidbacha, Mihaela Negut, Blanka Spernerd, Thies Buchmanna

  2. Elena Ciausu spune

    Doamne ferește de necazuri.

  3. Cercel Danut spune

    Parca presimt ca ne paște si pe noi un cutremur mare. Anul viitor , pe 4 Martie se implinesc 40 de ani de la ultimul mare cutremur, care se repeta odata la 40 de ani.

    1. Anca Delia Topoliceanu spune

      Presimțiți și dvs. lucruri mai bune!

    2. Cercel Danut spune

      Da, se măresc salariile! 🙂

    3. Anca Delia Topoliceanu spune

      Așa da!

    4. Cercel Danut spune

      Odată cu mișcările seismice din Italia, care nu-s de ieri sau de astăzi, am impresia ca și la noi, in regiunea Vrancea, au început o serie de cutremure mai mari sau mai mici. Sa dea Domnul sa nu fie nimic, eu doar făceam o observație.

      1. das reich spune

        Nu au nicio legatura.
        Cutremurele din Italia sunt determinate de o placa tectonica de mici dimensiuni aflata la o adancime de 10 km.
        In Vrancea exista o zona de subductie a unei placi continentale mari. Initial a fost o zona de coliziune (ridicarea Carpatilor) iar placa estica (oceanica, bazaltica deci mai grea) s-a scufundat sub placa vestica (continentala, granitica, deci mai usoara). In fazele initiale aceasta subductie a determinat aparitia unuor fenomene vulcanice (vezi lacul Sf Ana sau vulcanul stins de la Racos – si aici gasim bazaltele de Racos provenite chiar din placa bazaltica digerata si apoi expulzata prin vulcani). Apoi placa s-a rupt si s-a cicatrizat la suprafata iar ciocul rupt coboara pe o zona foarte inclinata (asa numitul plan Benioff – de cca 70 de grade) si este „digerata” in astenosfera producandus-se dezechilibre de masa si din camd in cand ea se prabuseste spre astenosfera.. Adancimea cutremurelor din Romania – zona Vrancea – variaza intre 90 si 170 de kilometri.
        Se vede perfect pe modelul atasat.
        http://4.bp.blogspot.com/_MnqjN4B6ryk/S6_bF9KjW1I/AAAAAAAAAys/yGcL42rLHow/s1600/Vrancea_xsect.jpg
        Deci cele doua zone au mecanici tectonice complet diferite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate