Cum încearcă și cum vor încerca unii candidați din Neamț să vă manipuleze în această campanie electorală?

1

Campania electorală este acel moment în care candidații încearcă să vă convingă că merită să fie votați. Unii dintre ei vă prezintă proiecte, alții vă arată părțile negative ale contracandidaților, dar majoritatea încearcă să vă arate o imagine mai bună a lor sau doar părțile bune din ceea ce reprezintă, pentru a câștiga votul vostru.

Astfel de practici sunt normale și se regăsesc peste tot, de la comerț la servicii, unde totul este adesea o prezentare supraevaluată, iar noi trebuie să învățăm să discernem limitele între real și fantastic. Dar astăzi ne vom concentra pe două tehnici specifice folosite în mediul online la Neamț, care trec peste limitele de bun simț ale manipulării.

Una dintre aceste tehnici este manipularea interacțiunii unor postări, făcând un candidat să pară mai popular decât este în realitate. O a doua tehnică implică utilizarea multor conturi false de Facebook pentru a comenta pozitiv sau negativ, distorsionând astfel percepția publică despre un subiect sau persoană.

Dar să luăm un caz concret de manipulare a interacțiunii – cazul candidatei independente Florentina Moise, care declară că s-a săturat de partide, deși se pare că partidele s-au săturat de ea. Să ne uităm la postarea ei de anunțare a candidaturii la Primăria Piatra-Neamț, postare care a acumulat 2.200 de like-uri.

La prima vedere, numărul mare de like-uri sugerează o candidată extrem de populară. Totuși, în realitate, Florentina a utilizat o strategie de promovare plătită pe Facebook, lansând mai multe reclame pentru aceeași postare, țintite diferit. O reclamă principală a fost direcționată către utilizatorii locali, dar pentru a aduna 2.000 de like-uri este necesar mai mult, deoarece nu există încă un politician local atât de îndrăgit. Astfel, au fost adăugate și alte două reclame, una țintind zona de interes Neamț plus 80 km și alta pe toată România. Astfel, a adunat interacțiuni pe reclama dată pe toată România de la oameni care în mare parte nu o cunosc și cu siguranță nu o vor vota: București – 5%, Neamț – 4%, Timiș – 4%, Prahova – 3%, Gorj – 3%, Dolj – 3%, Hunedoara – 3%, Cluj – 3%, Bihor – 3%, Argeș – 3%, Arad – 3%, etc.

Aceste tehnici de marketing online care depășesc etica promovării politice normale arată disperarea unui candidat de a-și crea o imagine exagerat de pozitivă în comparație cu realitatea și mai arată o desconsiderare profundă a nivelului de inteligență a electoratului sau a celor care se ocupă de mediul online, crezând ca nimeni nu vede ce face ea.

Cealaltă metodă de manipulare online care încearcă să distorsioneze percepția alegătorului despre realitatea politică este folosirea abuzivă a utilizatorilor falși, o practică specifică celor de la PNL Neamț, care au chiar și grupuri de WhatsApp dedicate organizării acestei manipulări, unul având o denumire foarte sugestivă: ”Gherila PNL Neamț”. Ca să vă dăm și aici un exemplu concret în acest sens, candidata PNL la un post de consilier județean, Mădălina Costache, are, după cum chiar ea zice într-unul dintre aceste grupuri, „14 conturi neasumate” și folosește atât contul ei, cât și pe cel al mamei sale.

Acesta este doar un exemplu, documentat, dar bănuim că sunt multe altele. La ziarpiatraneamt.ro noi am blocat deja o mulțime de astfel de useri falși care comentau, desigur, negativ în special la adresa PSD și pozitiv la adresa PNL.

Așadar, dragi nemțeni, fiți atenți la manipulările online care se fac din ce în ce mai dincolo de orice limită morală și nu vă lăsați impresionați de numărul nenatural de aprecieri la un candidat sau de comentarii agresive sau exagerat de pozitive pe care le vedeți la unii candidați. Analizați cu mintea voastră ce vă transmit politicienii, faceți pe cât posibil abstracție de interacțiunile de la postările lor și nu uitați că o armată de conturi false se chinuie să vă schimbe percepția în cel mai josnic mod și vă consideră extrem de naivi și ușor de manipulat.

P.S.: Dacă vreo instituție a statului va fi vreodată interesată de cum se organizează manipulările acestea specifice județului Neamț, care depășesc zona de minciuni și promisiuni politice și vizează clar influențarea ilegală a modului în care votează oamenii, le oferim noi dovezi pe care nu le putem publica din motive obiective.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. bobiţă spune

    Excluderea d-nei F. Moise din PSD tb valorificată: candidează pt a ciupi voturi PSD-ului, ce mare filosofie…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate