Câinii de la Neamț și pandemia. Licitație contestată și contract de ecarisaj anulat de instanță

0

Nu putem spune că am depășit perioada de pandemie, iar criza generată de coronavirus a determinat concentrarea tuturor resurselor în sistemul de sănătate. Atenția publică, de asemenea, s-a orientat spre această problemă, uitând, poate, că viața merge mai departe și există și alte aspecte de interes care ar trebui abordate sau, măcar, cunoscute, mai ales dacă vorbim de bani publici.

La nivel național, însă, în ultimele zile a început un val de interes public pentru înființarea Poliției Animalelor ca structură a MAI, idee lansată de ministrul Marcel Vela. Se vorbește despre schimbarea legislației și acordarea unei atenții mai mari asupra problemei protecției animalelor în România. Acest lucru ar putea începe de la 1 septembrie. (click aici)

Iată ce s-a mai întâmplat în Neamț, dincolo de pandemie:

Deși avem o legislație în domeniu veche de mulți ani, la Piatra-Neamț abia anul acesta au fost puse lucrurile în regulă în Consiliul Local, s-a înființat serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân și s-a scos la licitație și administrarea adăpostului (click aici pentru detalii). Până acum exista doar un serviciu de ecarisaj în baza căruia Salubritas gestiona și adăpostul de la Piatra-Neamț. Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM) a dat în judecată Salubritas (click aici pentru procesul în instanță) la judecătoria Piatra-Neamț, solicitând interzicerea desfășurării activității de gestionare a câinilor fără stăpân de către societate, deoarece nu a existat până în 2020 acest serviciu înființat, precum și închiderea adăpostului public de câini fără stăpân din Piatra-Neamț. FPAM explică pe larg aici (click) problemele legale din domeniul gestionării câinilor fără stăpân.

La licitație s-au înscris Asociația Sprijină Câinii din Vaslui și Salubritas SA din Piatra-Neamț (click aici pentru procesul verbal). Licitația a fost contestată de Asociația Sprijină Câinii (click aici pentru contestație), iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte solicitarea Asociației (click aici pentru decizie).

Licitația este încă în desfășurare (click aici).

Un alt proces câștigat de FPAM la Tribunalul Tulcea în primă instanță ieri, 26 iunie, arată ca soluție anularea contractului de servicii (capturare, cazare câini în adăpostul din Piatra-Neamț) nr.136/29-07-2019 încheiat între Salubritas și Primăria Târgu Neamț. Decizia nu este definitivă.

Din informații neoficiale am aflat că anul acesta ar fi fost încheiat un nou contract între cele două părți și deja primii câini capturați din Târgu Neamț au ajuns în adăpostul din Piatra-Neamț.

Pentru a clarifica situația, am solicitat un punct de vedere directorului SC Salubritas SA, Cristian Sauciuc.

Acesta a confirmat încheierea unui contract între Salubritas și Primăria Târgu Neamț, pe SICAP existând o nouă ofertă de serviciu din partea Salubritas, modificată față de cea de anul trecut, pe serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân și nu pe ecarisaj, cum era până în prezent. (click aici) Este vorba despre un contract de capturare și îngrijire a 235 de câini cu pretul de 552 lei/câine.

În privința motivelor pentru care FPAM a dat în judecată Salubritas, Cristian Sauciuc precizează că sunt aceleași motive menționate de Asociația Sprijină Câinii din Vaslui în contestația la licitația de la Piatra-Neamț.

CNSC a respins contestația Asociației Sprijină Câinii prin care afirma că Salubritas nu poate participa la licitație, deoarece este o societate comercială.

Fiind vorba de o sumă foarte mare în joc, respectiv 2 milioane lei, se vrea cu orice preț câștigarea licitației de cei din Vaslui, în opinia directorului Salubritas, și nu se pune pe primul plan bunăstarea animalelor și salvarea lor. Directorul Salubritas mai afirmă că în privința Asociației Sprijină Câinii există informații în spațiul public (articole de presă, postări pe rețelele de socializare) din care reiese că serviciile oferite de acest ONG nu ar fi tocmai etice, recurgându-se la eutanasie în masă. Asociația Sprijină Câinii are ofertă de 2.157.480 lei, în timp ce Salubritas are ofertă de 1.587.600 lei la licitația de la Piatra-Neamț.

Cristian Sauciuc a mai amintit și de situația de la Roznov, despre care am scris aici (click). Deși Salubritas a oferit un preț mai mic pe captură, primăria Roznov a preferat să colaboreze tot cu Asociația din Vaslui la un preț mult mai mare. Primăria a realizat o achiziție directă și a acceptat oferta ONG-ului din Vaslui pentru capturarea a 60 de câini. Prețul total al achiziției este de 42.000 lei fără TVA.

Problemele prezentate mai sus vor fi lămurite pe linie administrativă și judecătorească.

FPAM își continuă demersurile în raport cu Salubritas. De asemenea, precizăm că FPAM are pe rol și procese împotriva Asociației Sprijină Câinii. Dacă Asociația Sprijină Câinii are alt punct de vedere, așteptăm un drept la replică.

Situația pare a fi destul de încâlcită, dar dacă s-ar fi respectat prevederile legale de la bun început și nu s-ar face afaceri cu vieți, probabil că astfel de situații ar fi putut fi evitate.

Reamintim că în această perioadă are loc o amplă campanie de sterilizări în Neamț susținută de asociații din Suedia. Pentru a scădea semnificativ folosirea banului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân, sterilizarea în masă este soluția optimă de eliminare a fenomenului. Click aici pentru a citi despre campanie. Despre cât de „implicate” sunt autoritățile în această campanie vom reveni cu un nou articol.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate