Scandal la Roznov. Câinii capturați ajung la adăpostul din Vaslui

0
FOTO: HELP ROMANIA FACEBOOK

În cursul zilei de astăzi, pe rețelele de socializare au început să curgă postări prin care localnicii sesizează că un adăpost din Vaslui capturează câinii de pe străzile din Roznov.

Localnicii spun că au încercat să promoveze campaniile de sterilizări prin fonduri suedeze pe raza orașului Roznov, au propus și crearea unui adăpost al UAT-ului, dar nu au fost susținuți.

Acum s-a ajuns la înmulțirea necontrolată a câinilor și, implicit, la contracte de capturare cu hingheri din alt județ, deoarece cetățenii trimit sesizări că se simt amenințați de animalele de pe străzi.

Se pare că până a se ajunge la capturări, „obiceiul” locului era acela de a se otrăvi animalele de pe străzi, precizează unele surse.

Primăria Roznov confirmă existența unui contract cu adapostul din Vaslui. Prețul pe cap de câine este de 700 lei. Potrivit datelor primite, se pare că procedura de a încheia contract de capturare cu Salubritas nu a fost posibilă, deoarece era nevoie de o Hotărâre de Consiliu Local, prețul era mai mare și nu există locuri suficiente în adăpostul de la Piatra-Neamț. Sursele de la primărie spun că procedura este corectă, însă ne întrebăm… dacă a fost prea complicată procedura prin HCL, care teoretic este în limitele legii, cum s-a încheiat contractul cu Vaslui?

De asemenea, Normele metodologice specifică la art. 12, alin 5 „ (5) Este interzisă mutarea câinilor fără stăpân din zona în care se află în altă zonă.” Dacă printre câinii capturați există și câini cu stăpân pierduți, cum își va putea omul revendica animalul dacă acesta este dus pe raza altui județ?

Deși sursele de la primărie spun că acești câini vor fi îngrijiți, sterilizați și dați spre adopție, legea le permite administratorilor adăposturilor să îi eutanasieze în 14 zile lucrătoare. Cine monitorizează ce se întâmplă cu acești câini, cine se ocupă cu promovarea adopției lor, în ce condiții stau acele animale în adăpost, conform legii… nu se știe…

UPDATE: „SC Salubritas SA a avut o singură comandă de la primăria Roznov, pe 1 singur câine care era agresiv, iar după această intervenție primăria în cauză a refuzat să achiziționeze serviciul oferit de Salubritas de pe SICAP, și implicit a refuzat semnarea unui contract cu noi.”, a declarat directorul SC Salubritas SA din Piatra-Neamț, Cristian Sauciuc.

Completare articol:

Primăria a realizat o achiziție directă și a acceptat oferta unui ONG din Vaslui pentru capturarea a 60 de câini. Prețul total al achiziției este de 42.000 lei fără TVA.

Oferta: Servicii de ecarisaj: -Capturare: 250 Ron/cap caine -Transport: 80 Ron/cap caine -Examen clinic: 20 Ron/cap caine -Intretinere si hranire in adapost a populatiei canine per zi x21 zile: 100 Ron/cap caine -Eutanasiere: 10 Ron/cap caine -Incinerare: 10 Ron /cap caine -Vaccinare polivalenta+rabie: 30 Ron/cap caine -Sterilizare: 100 Ron/cap caine -Deparatitare interna: 10 Ron/cap caine -Deparazitare externa: 10 Ron/cap caine -Inregistrare R.E.C.S: 20 Ron/cap caine -Microcip: 35 Ron/cap caine -Carnet de sanatate : 25 Ron /cap caine Total: 700 Ron+TVA

Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului – Romania s-a autosesizat cu privire la această situație. Domnul Mircea Șerbănoiu, reprezentant FPAM, a precizat că a trimis o solicitare primăriei Roznov la care așteaptă răspuns.

Vom reveni cu informații.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate