Dimensiunile dezastrului ecologic de la Bâtca Doamnei

15

Că pe malul lacului sunt o mulțime de nesimțiți care deversează dejecțiile în apă, am lămurit deja. Acum am trecut la etapa în care încercăm să înțelegem dimensiunile dezastrului ecologic și mai ales să înțelegem de ce cei de la Mediu au închis ochii până acum.
Pentru a nu fi iar acuzați că ne dăm cu părerea, am cerut celor de la Apa Serv și desigur celor de la Garda de Mediu să ne spună care e situația în jurul lacului Bâtca, câți au fose, câți sunt racordați la canalizare și, cel mai important, câți au fost sancționați. Din păcate, cei de la Garda de Mediu, ca de obicei, nu au răspuns, dar în schimb răspunsul celor de la Apa Serv este de-a dreptul îngrijorător:

Începând cu luna august 2015, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 224 din 24 iulie 2015 (care modifică şi completează Legea serviciului de alimentare şi de canalizare), una dintre preocupările Companiei a fost aceea de a inventaria fosele (respectiv număr, tip, capacitate) din aria Proiectului Major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ”, activitate desfăşurată de echipe de inventariere special constituite cu scopul de a asigura îndeplinirea condiţionalităţilor Proiectului.
În ultima perioadă, datorită prezenţei bacteriei Clostridium perfringens în lacul Bâtca Doamnei, echipele de inventariere au fost mutate în zona lacului, rezultatele verificărilor pentru perioada 15-19.02.2016 fiind următoarele:
– 89 utilizatori ai serviciului de alimentare cu apă şi canalizare identificaţi, din care:
– 19 utilizatori neverificaţi;
– 70 utilizatori verificaţi, din care:
– 7 racordaţi la reţeaua de canalizare;
– 50 declară că deţin fosă (neputând fi verificată);
– 5 declară că au hazna improvizată;
– 4 declară că nu au nici fosă, nici hazna;
– 4 sunt proprietăţi în construcţie.
Din cei 50 de utilizatori care declară că au fosă, unul singur a prezentat documente care atestă vidanjarea acesteia în luna ianuarie 2016.
– o persoană nebranşată la reţeaua de alimentare cu apă potabilă, iar în vecinătatea proprietăţii acesteia s-a identificat o deversare ilegală de apă uzată.

De asemenea, au fost identificate cca. 15 posibile descărcări ilegale a apelor uzate, în rigola de colectare a apelor pluviale de pe strada Petru Movilă, pe calea ferată sau în Pârâul Sărat.
Legea 224/2015 a adus o serie de modificări importante legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, respectiv: completarea art. 31 cu alin. 51 – „Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.” Art. 39, prin nou introdusul aliniat 41 instituie contravenţie fapta următoare: Constituie contravenţie nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 31 alin. (5^1) şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei, iar art. 40 se completează cu alin 11 cu următorul cuprins: Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 39 alin. (4^1) se fac de către personalul împuternicit al Gărzii Naţionale de Mediu.”

Cu stimă,

Director General,
ing. Ionuţ-Cătălin Dughir

Deci, zeci de probleme descoperite la o verificare superficială de câteva zile a celor de la Apa Serv care teoretic nu au nici un drept să intre la om în curte să verifice dacă are sau nu fosă septică.
Dacă Apa Serv a găsit în câteva zile zeci de probleme și doar 7 racordați la rețeaua de canalizare, însemnă că cineva de la Garda de Mediu nu își face deloc treaba. Stau și mă întreb, oare ce spate trebuie să aibă cei de la mediu de rezistă de atâția ani fără sa-i tragă nimeni la răspundere pentru ceea ce nu fac?

COMPLETARE ARTICOL : Comunicat Prefectura Neamț

În conformitate cu cele stabilite în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016 privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bîtca Doamnei, analizele zilnice din acumulările de apă Bîtca Doamnei, Vaduri și Pângărați au fost extinse și în amonte, în acumulările Izvoru Muntelui și Topoliceni.
În săptămâna curentă, respectiv 15 – 19 februarie, Direcția de Sănătate Publică Neamț a recoltat probe de apă brută din următoarele zone și a obținut următoarele rezultate:
– Lac Bîtca Doamnei – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 68 ufc/100 ml;
– Lac Vaduri – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 17 ufc/100 ml;
– Lac Pângărați – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 140 ufc/100 ml;
– Lac Izvorul Muntelui – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 46 ufc/100 ml.
Analizele recoltate din râul Bistrița, localitatea Topoliceni, prin intermediul laboratorului Companiei Județene APA SERV au depistat valoarea de 231 ufc/100ml a indicatorului Clostridium perfringes, DSP Neamț urmând să prezinte, la începutul săptămânii următoare, rezultatele aceleași analize.
Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calității apei din rețeaua orașului Piatra Neamț, Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Zănești și Gârcina se încadreaza în parametrii de potabilitate incluși în Legea 458/2002, Legea nr.311/2004 și provin din sursa de profunzime Vaduri.
Compania Județeană APA SERV, prin Laboratorul de Apă Potabilă, efectuează monitorizarea zilnică:
– a calitatii apei furnizată consumatorilor prin rețeaua de distribuție din sursa subterană Vaduri  și emite buletinele de analize aferente;
– a apei brute la Sursa Lac Bîtca Doamnei.
Menționăm faptul că, este important ca toți consumatorilor să respecte normele de igienă personală ( spălatul pe mâini, spălatul recipienților de păstrare ai apei, spălatul legumelor și fructelor, consumul de alimente proaspete și sanogene).
Prezența bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare și se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistrița de pe teritoriul județului Neamț. Atât rezultatele studiului cât și măsurile dispuse vor face obiectul analizei la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și vor fi aduse la cunoștința opiniei publice.

Articole publicate la ziarpiatraneamt.ro înainte de producerea dezastrului ecologic :

2016 – Județul Neamț riscă să rămână fără o parte din sursele de apă potabilă

2016 – Scurgerea pluvială din dreptul podului de la Orion

2015 – Poluarea cu nutrienți este un subiect cu adevărat important pentru județul Neamț

2011 – Daca vrea „Sefu’”, e posibil ca sursa de apa a orasului Piatra Neamt sa nu mai fie poluata

 

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
15 Comentarii
  1. Psedistul spune

    SUNTEM ATAT DE MIZERABILI SI DE COMOZI INCAT DEVERSAM MATERII FECALE IN RAURI , IAZURIM LACURI ETC………………..
    SUNT CAZURI SUTE DE MII LA NIVELUL TARII, CE MAI NISTE INNAPOIATI………………….
    SI MAI AVEM TUPEUL DE A SPUNE „NOI SUNTEM CIVILIZATI”
    PE NAIBA…….. RUSINE MARE RUSINE , EXACT CA VORBA
    ROMANULUI MA K…I IN FUNDUL CURTII GALBEN CA LAMAIA SI CU UN SOMOIOG DE PAIE MA STERGEA MARIA

  2. AntiProști spune

    Snoave de adormit copiii. E ca în timpul evenimentelor din decembrie 1989, atunci când un grup de securiști intoxicau populația cu „apa otrăvită”.

  3. murariu spune

    Ne dam cu parerea…dar situatia in cauza este izbitor de asemanatoare cu cea dinCOLECTIV…cine a eliberat autorizatiile de constructie?garda de mediu functioneaza doar pentru a tine in functii niste oameni ,la fel ca si apele Romine,etc.Institutii care papa bani publici.

  4. Un cetatean spune

    Totusi, de ce a fost descoperita bacteria abia acum? Sursele de poluare sunt sunt aceleasi de ani de zile. Asta inseamna ori ca am baut apa cu bacterii ori ca a aparut de curand o alta sursa neidentificata inca.

  5. cititor40 spune

    Ca de obicei corect ce prezentati! Am scris si voi scrie :agravant este ce se intampla in amonte.Remarcati ca este de 4.3 ori mai mult in amonte !Plecati de la izvoare si remarcati ca de la intrare, malurile Bistritei sunt pline de gunoaie,nu mai vorbim de infiltrarile provenite din numitele”fose septice”,care sunt de fapt sita pt.dejectii!Solutia este de lunga durata,capacitarea pt.actiuni din amonte ale consiliilor locale comunale,accesarea de fonduri europene pt statii de epurare in fiece sat!.Durata 15-20 ani.Pana atunci accelerati colectarea gunoiului menajer,depozitarea in locuri special amenajate cu amenzi usturatoare pt. cei ce incalca legea.

  6. Nicolae Birsan spune

    Pe mine ma UIMESTE O PROBLEMA GRAVA care nu este mentionata in COMUNICATUL CLANULUI MAFIOT de la APA SERV . De ce NU vine cu LAMURIRII si DOVEZI care sa JUSTIFICE PRETUL APEI MENAJERA de la ROBINET pe M3 , fiind cel mai scump din TARA . Cine trebuie sa ne ofere DETALII despre „” FIRMELE CAPUSA „” de la APA SERV ??? De ce CETATENII trebuie sa PLATEASCA DREPTURILE NESIMTITE CLANULUI MAFIOT CRIMINAL de la APA SERV ??? Mie cine imi restituie banii inapoi cand platesc curatarea centralei ( petris ) ??? etc

  7. MARCEL spune

    Fotbalistu le vezi putin la exprimare ,, NESIMTITII ,, printre cei de acolo sunt niste Avocati , unu din ei foarte bataios ,necrutator , In plus ar fi ,, Tare ,, de Tot ,ca unii de la niste vile ,restaurante , unde stau si niste oameni cu ,,Principii de Viata ,, de mai apar pe la Tv ,sa lase sa se scurga tot felu de Mizerii in apa , pe de alta parte EI fiind ,,Aparatorii ,, STALPII Societatii Civile ,veniti din IF la NT ptr a fi Profesori !

  8. xx spune

    Poate ati vazut din articol ca ,cea mai mare concentratie a bacteriei este la Topoliceni in amonte de lacul Bicaz
    ,deci sursa principala este in Suceava la Brosteni,Vatra Dornei etc la noi doar se adauga

  9. dan spune

    Deci din 89 de utilizatori doar 70 au fost verificat, iar 50! au declarat ca au fosa, dar nu au putut fi verificati. Nu stiu daca e de ras, sau de plans. Cert e ca daca propietarul nu are chef sa te lase in curte sa-i verifici fosa (e dreptul lui), e clar ca, daca e totusi o fosa, sigur nu are fundul betonat, si lasa ca sa se scurga totul in pamant. Ce sa-i zici, ce sa-i faci? Si majoritatea de acolo din jurul lacului, (cel putin lacul Batca), se cam stie cine sunt. De asta e si un pic de reticienta din partea organelor de control a celor de la mediu, pe care, nu ai sa-i vezi prea curand pe acolo in control. Frica de ati pierde functia e mai mare decat datoria de servici pe care trebuie sa ti-o indeplinesti, plus ca daca mai vine si un telefon cu niste amenintari voalate, o sa apara rapoarte facute pe genunchi, sau in birou, cum ca la X si la Y s-a facut verificare, si sigur are fosa ecologica. Deocamdata nu avem ce face, si mergem pe asigurarile date de cei de la Apaserv, cum ca apa e buna de baut.

  10. Nicolae Birsan spune

    ALOOOOOOOOOOO 112 ???
    Ce facem cu CRIMA ORGANIZATA INSTITUTIONALIZATA de la PIATRA NEAMT ???
    PERICOL la SIGURANTA CETATENILOR . P U N CT

  11. Iulian Dochita spune

    Piatra Neamt vs Etiopia….

  12. Dorinel Munteanu spune

    Sa inteleg ca tot „nesimtitii” din ursuleti sunt de vina pentru prezenta bacteriei in lacurile vaduri, pangarati, izvorul muntelui?!Una e sa-ti dai cu parerea, una e sa acuzi!
    Cum ar spune americanii: Get your facts straight! Altfel e mult zgomot pentru nimic..

    ADMIN: Deci înțelegeti că mai toți boierii cu vine pe malul lacurilor din Neamț sunt scutiți de a se conecta la canalizare ?

  13. Grajdaru spune

    Singura solutie e amenda.Sa mearga domnii de la mediu din poarta in poarta si sa vada care are fosa.

    1. mickey999 spune

      Aprob pozitronic, mon cher : amenda si mina dreapta retezata …….de la briu!!!!

      🙂 🙂 🙂

    2. legio spune

      Vei vedea ca merg cei de la mediu si ape sa amendeze ,la anul si la multi ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate