Ziua Internationala a Limfomului- 15 septembrie

1

Limfomul se află în primele 10 cele mai frecvente afecţiuni maligne în lume şi cu toate acestea, 3 sferturi din populaţia lumii nu ştie că limfomul este o formă de cancer!


Limfomul non-Hodgkin este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul limfatic-situat în diverse părţi ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetaţiile adenoide, amigdale şi măduva osoasă. În lume, aproximativ 1 milion de persoane trăiesc cu limfom non-Hodgkin, însă în fiecare an aproximativ 200.000 persoane mor din cauza acestei boli.

Deocamdată nu se cunoaşte exact cauza care duce la apariţia limfomului. Sunt incriminate bolile sistemului imunitar, infecţiile grave, tratamentele de tipul imunoterapiei, chimioterapiei sau radioterapiei. Şi expunerea la solvenţi sau la pesticide poate fi de vină pentru instalarea acestei afecţiuni.

Există două forme de limfom: Hodgkin (afectează nodulii ­limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare şi inghinale) şi ­non-Hodgkin (caz în care limfoamele nu distrug ţesuturile, ci se dezvoltă în jurul organelor). Anual, în ­lume se înregistrează 62.000 de noi cazuri de limfom Hodgkin, iar 25.000 se soldează cu deces. În schimb, forma non-Hodgkin reprezintă 90 la sută din cazurile totale de limfom. În lume, apar în fiecare an 286.000 de cazuri de limfom non-Hodgkin şi se înregistrează 161.000 de decese.

Ziua Internaţională a Limfomului a fost marcată în România de cea de-a doua ediţie a Taberei de Creaţie pentru Pacienţii cu Limfom. Tabăra de creaţie la care au participat pacienţii cu limfom s-a desfăşurat sub forma a 3 ateliere în cadrul cărora pacienţii si-au explorat capacităţile artistice prin pictură, muzică şi actorie. Devenită deja tradiţie, ediţia de anul acesta se derulează sub egida campaniei „Cancerul nu inseamnă condamnarea la moarte!”, campanie derulată de Roche Romania, prin care se atrage atenţie asupra necesităţii adoptării unei atitudini pozitive în lupta cu această maladie.

Campania de informare şi educare, „Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte!” militează pentru o percepţie corectă a publicului asupra cancerului. Campania îşi propune să schimbe atitudinea oamenilor despre cancer, convingând pacienţii că există speranţa oferită de soluţii inovatoare de tratament, disponibile şi în România, şi încurajându-i pe aceştia să iniţieze un dialog constructiv cu medicii lor în legatură cu cel mai potrivit tratament pentru tipul de boală cu care au fost diagnisticaţi. Mesajul principal al campaniei este că această maladie poate fi învinsă, iar lupta începe cu atitudinea pozitivă care are un efect benefic asupra tratamentului, iar zâmbetul reprezintă una dintre cele mai puternice arme pe care le are la dispoziţie pacientul.

Ela P.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihaela spune

    AM 4 ANI SI 6 LUNI DE CAND AM AFLAT CA AM LIMFOM HODGKIN STADIUL 2. AM TRECUT PRINTR-O PERIOADA GREA DAR,VREAU SA CRED CA VOI DUCE O VIATA NORMALA DE ACUM INCOLO.TREBUIE SA INVAT SA TRAIESC CU ACEASTA BOALA SI SA-MI IMBUNATATESC VIATA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE CA SA POT INVINGE PENTRU A PUTEA STA CAT MAI MULT LANGA FIUL MEU DE 8 ANI.NU AM STIUT CA EXISTA O ZI INTERNATIONALA A LEMFOMULUI!MA BUCUR CA,IN SFARSIT,SE DAU DETALII DESPRE ACEASTA BOALA.UN ARTICOL BUN,PLIN DE DATE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate