Viceprimarul Marius Irimia explică pe larg proiectul său de suflet pentru relansarea turismului pe Cozla: Uriașii din basmul „Povestea lui Harap Alb” (VIDEO)

1

Viceprimarul Marius Irimia a avut amabilitatea să aloce timp pentru a ne explica mai în detaliu ce va însemna pentru Cozla, Telegondolă și turismul din Piatra-Neamț proiectul inițiat de domnia sa și care tocmai a primit aprobarea Consiliului Local.

Este vorba despre un traseu tematic pe Cozla, în afara ariei protejate, care va avea ca elemente centrale 5 statui din lemn de dimensiuni foarte mari ale personajelor din Povestea lui Harap Alb, scrisă de Ion Creangă: Ochilă, Setilă, Flămânzilă, Păsări-Lăți-Lungilă și Gerilă. Valoarea totală a investiției este de peste 1,1 milioane lei.

S-a discutat foarte mult în spațiul public despre suma aparent foarte mare a investiției în condițiile în care la alte capitole bugetare municipiul Piatra-Neamț nu stă foarte bine, însă pe această cale prezentăm viziunea lui Marius Irimia legată de acest proiect care are, dincolo de aspectele financiare mai mult sau mai puțin discutabile, un potențial destul de ridicat de a crește numărul de turiști pe Cozla, dar și numărul călătoriilor cu Telegondola. Proiectul intenționează să readucă la lumină și povestea de la Trei Căldări cu ajutorul poveștilor din spatele uriașilor lui Harap Alb, dar și informații interesante pentru turiști despre perioada Cucuteni.

Marius Irima spune că ideea acestui traseu tematic o are de mult timp, menționând-o în campania electorală ca relansare a turismului la Piatra-Neamț. Odată trecut proiectul de Consiliul Local, are acum ocazia să o pună în practică. Despre primele detalii ale proiectului am aflat încă de anul trecut când am criticat, spunem noi pe bună dreptate, intenția de a amplasa acest traseu în zona protejată de pe Cozla (amănunte aici). Este de apreciat faptul că s-a decis mutarea acestui proiect în afara ariei protejate, fiind un semn de normalitate în administrație după nefericita decizie de a distruge iremediabil aria protejată, fără avizele necesare, în perioada când au fost construite Telegondola și anexele din vârful Cozla.

Viceprimarul USR este vizibil pasionat de idee și e de apreciat optimismul cu care intenționează să abordeze implementarea proiectului. Conform informațiilor primite, în circa două săptămâni proiectul va fi scos la licitație pe bază de depunere de oferte. Vom reveni cu detalii la momentul oportun, mai ales că Marius Irimia face un apel public la toate firmele specializate în lucrul cu lemnul pe structură metalică să depună oferte, pentru a rispi zvonurile că lucrarea ar fi „cu dedicație” pentru cineva anume.

Fiecare element din traseul tematic va avea povestea lui și elemente interactive pentru cei mici și cei mari, care nu vor pleca acasă fără să afle informații interesante. Acest traseu tematic se va dezvolta pe parcurs și va cuprinde mult mai multe zone de divertisment decât aceste 5 statui. Din punctul de vedere al lui Marius Irimia, proiectul are potențialul să crească numărul zilnic de vizitatori pe Cozla, iar investiția va fi amortizată complet în maximum 5 ani, chiar și cu o scădere considerabilă a prețului biletului cu Telegondola, pentru a face mai accesibilă călătoria până aici. De asemenea, turiștii pot ajunge pe traseul tematic și pe jos, făcând mișcare și… economie, dacă doresc. Drumul pe Cozla va fi reabilitat complet, iar prima vizită a turiștilor și pietrenilor pe traseu ar putea avea loc pe 1 iunie 2024, de Ziua Copilului sau pe 1 august 2024, făcând trimitere la ziua publicării basmului scris de Ion Creangă. Acesta a apărut în revista Convorbiri literare, la 1 august 1877.

Pentru cei nedumeriți sau nemulțumiți, dar și pentru toți cei interesați de turismul din Piatra-Neamț, publicăm mai jos amplul interviu pe care ni l-a acordat Marius Irimia. Vă va răspunde, cu siguranță, la cele mai multe întrebări pe care le aveți despre acest proiect, momentan insuficient mediatizat pentru a fi înțeles de fiecare pietrean, așa cum a fost el conceput:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. vandarel spune

    Unde putem vedea Studiul de fezabilitate si proiectul ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate