Cum își propune Marius Ioan Irimia să revitalizeze turismul la Piatra-Neamț

1

În urmă cu ceva timp am lansat o provocare candidaților la primăria Piatra-Neamț să ne trimită fiecare cel mai important proiect pe care îl are pentru Piatra-Neamț. Singurul care a trimis până acum un materialeste Marius Irimia de la USR.
Așteptăm cu interes și proiectele celorlalți candidați, chiar dacă s-a depășit data până la care le solicitasem trimiterea. Considerăm că pietrenii trebuie să vadă ideile principale ale fiecărui candidat pentru a fi corect informați când merg la urne.

Candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Piatra-Neamț, Irimia Marius Ioan, prezintă proiectul său de revitalizare a turismului la Piatra-Neamț.

Revitalizarea turismului reprezintă unul dintre cele mai importante puncte din programul Alianței USR PLUS pentru Piatra-Neamț. Ne dorim, prin proiectele pe care le vom prezenta în continuare, să transformăm orașul nostru într-un pol de atracție turistică pentru turiștii din întreaga țară și din străinătate. Avem proiecte și soluții pentru mai multe zone din oraș, dar acum, aici, dorim să detaliem ideile noastre pentru transformarea dealului Cozla într-un adevărat punct de atracție turistică.

Enumerarea proiectelor este în ordinea poziționării lor pe hartă, de la sud la nord.

1. Primul proiect se referă la construirea unui traseu dublu de tiroliană. Acesta va fi realizat din două segmente și va face legătura între dealul Cozla și dealul Pietricica, fiind astfel un traseu unicat în țara noastră: cea mai lungă tiroliană și singura care trece pe deasupra unui oraș. Primul segment va avea o lungime de 1800 metri și va face legătura între dealul Cozla și dealul Pietricica, iar cel de-al doilea va avea o lungime de 1100 metri și va face posibilă revenirea turistului de pe dealul Pietricica pe dealul Cozla. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

2. Sania de vară este un sport care oferă șansa iubitorilor de sporturi de iarnă să se bucure de săniuș și în sezoanele fără zăpadă. Infrastructura saniei de vară va integra o sanie de tip bob, care va coborî de-a lungul unui traseu situat pe versantul estic al dealului Cozla. Urcarea se va realiza cu ajutorul telescaunului deja existent. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

3. Universul Copiilor va fi locul în care copiii de toate vârstele vor avea ocazia să se întâlnească, să socializeze, să învețe, să se joace și să descopere lumea din jurul lor. Universul Copiilor va fi dedicat atât localnicilor, dar și turiștilor, care, pentru o zi, se pot bucura alături de copii participând la activitățile dedicate acestora. Acest proiect va fi situat în actuala locație a igloo-ului de pe Cozla, care de mai bine de 4 ani nu este folosit. Universul Copiilor va avea mai multe secțiuni, printre care un centru de științe, club de inovare și robotică, centru pentru realitate virtuală și augmentată, dar și o zonă pentru expoziții și evenimente, unde se va afla și un muzeu al jucăriilor. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

4. Observatorul astronomic va reprezenta destinația perfectă pentru pasionații de astronomie, dar va fi și un spațiu educativ pentru a-i iniția pe cei mici în tainele științelor. În același timp, observatorul va reprezenta un punct de atracție pentru turismul cultural și științific. Clădirea principală va găzdui echipamente pentru observații, și anume lunete și telescoape, cu ajutorul cărora se vor putea realiza observații astronomice la fața locului, dar și online. Pe lângă clădirea principală vor exista și un spațiu expozițional de tip muzeu și un magazin, de unde vizitatorii vor avea ocazia să achiziționeze, printre altele, suveniruri și produse de astrofotografie. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

5. Amfiteatrul în aer liber reprezintă un proiect de foarte mare importanță, mai ales având în vedere situația actuală. În cadrul acestui spațiu multifuncțional se vor putea organiza festivaluri, cinema în aer liber și piese de teatru. Scena va fi acoperită, iar capacitatea amfiteatrului va fi, pentru început, de 200 de locuri, cu posibilitate de extindere. Pentru construcția amfiteatrului în aer liber nu va fi tăiat nici măcar un arbore, iar materialele pe care le vom utiliza (piatră, lemn și sfoară) sunt sustenabile și prietenoase cu mediul. Sursa de finanțare: bugetul local.

6. Pădurea Fermecată reprezintă propunerea noastră pentru a sparge barierele turismului limitat doar pe timp de zi. Este vorba despre o zonă de pădure cu o suprafață de 4 hectare, situată pe versantul estic al dealului Cozla și care va putea fi vizitată începând cu lăsarea serii. Traseul de vizitare al acestei zone va dispune de proiecții de lumini, dar și sunete, care se vor activa cu ajutorul unor senzori, pe măsură ce turiștii se plimbă prin pădure. Explorarea pădurii pe timp de noapte va oferi vizitatorilor o experiență unică, în care arta și tehnologia se îmbină cu farmecul naturii. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

7. Muzeul Satului Nemțean va fi un spațiu expozițional în aer liber, o altfel de lecție de istorie și o capsulă a timpului. Cei care calcă pragul acestui muzeu vor avea ocazia să descopere case tradiționale din diverse zone ale județului Neamț, cu o arhitectură diferită, dar și replici de locuințe din diverse perioade istorice: perioada neolitică (Cucuteni), epoca bronzului și perioada dacică. La cerere, o parte din replicile acestor locuințe se vor putea închiria. Sursa de finanțare: fonduri europene nerambursabile.

8. Orășelul Copiilor va fi un spațiu în aer liber de 3 hectare, care, exact după cum îi spune numele, va fi o așezare construită de către copii de diferite vârste. Copiii care vor lua parte la aceste activități vor fi încurajați să colaboreze și să descopere natura. Pe timpul vacanței de vară, această zonă va deveni o școală/grădiniță de vară în natură, unde copiii, sub supravegherea și coordonarea personalului instruit (voluntari), vor participa la diverse activități: drumeții și orientare în natură, descoperirea ecosistemului, tehnici de supraviețuire în natură și alte jocuri și activități în echipă. Sursa de finanțare: bugetul local.

9. Având în vedere că actuala grădină zoologică a orașului nu mai reprezintă de mult un loc potrivit pentru animalele ce trăiesc acolo, unul dintre punctele programului nostru se referă la relocarea grădinii zoologice pe dealul Cozla. Acest proiect va schimba complet felul în care animalele trăiesc în grădina zoologică, dar va avea și un impact semnificativ în ceea ce privește atragerea turiștilor în orașul nostru. Un alt avantaj al acestei relocări este acela că în locul actualei grădini vom amenaja un parc urban, atât de necesar, având în vedere că orașul nostru se află într-un deficit de spații verzi (Parcul „Nicu Albu”). Noua grădină zoologică va avea o suprafață de 20 de hectare și va găzdui doar animale deja aclimatizate sau ușor de aclimatizat la mediul natural de pe Cozla. Animalele nu vor mai fi ținute în cuști, ci în țarcuri de dimensiuni destul de mari. Observarea animalelor se va realiza de pe pasarele suspendate, de unde vizitatorii vor putea vedea animalele de la distanță, fără ca acestea să fie stresate. Sursa de finanțare: ministerul Mediului.

10. Proiectul pădurii-parc are în vedere punerea în valoare a potențialului natural al unei zone de pădure de pe dealul Cozla. Intervențiile care vor fi aduse ariei de 36 de hectare sunt minime, acordându-se o atenție deosebită biodiversității și patrimoniului natural. Proiectul constă în amenajarea unor trasee tematice: Traseul Uriașilor, Traseul Trunchiurilor Pictate și Traseul Fosilelor. În cadrul pădurii-parc vor fi amenajate și trasee pentru bicicletă, locuri de popas cu bănci și mese, dar și zone și panouri informative care vor oferi vizitatorilor detalii despre flora și fauna din zonă. Sursa de finanțare: bugetul local + fonduri europene nerambursabile.

Pe lângă toate acestea, se vor realiza trei noi trasee turistice și două noi trasee de MTB. Deasemenea, se va reface vechiul traseu turistic care face legătura între dealul Cozla și zona Colibele Haiducilor.

Toate aceste proiecte sunt gândite să dea o utilitate în plus atât telegondolei, cât și telescaunului, care în prezent nu sunt folosite la adevăratul lor potențial.

Proiect cu proiect, schimbăm orașul Piatra-Neamț!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    In general ,ideile sunt bune.Am rezerve la tiroliana Cozla -Pietricica si la kitsch-urile cu padurea luminata si sania de vara.Totusi , nu stiu care este regimul terenurilor propuse, e posibil ca unele sa fie arii protejate!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate