Un primar a desființat Poliția Locală ca să facă economie la buget

9

Primarul Mihai Gabriel Irimie (PNL) din comuna Șoimuș, Hunedoara, a anunțat că în ultima ședință de consiliu local s-a votat desființarea Poliției Locale. Acesta a precizat că decizia de a iniția acest proiect de hotărâre de consiliu a venit în urma consultării populației din comuna Șoimuș.

„Am considerat că având secție de poliție națională pe raza comunei nu mai era necesară existența poliției locale. Sumele rămase de la salariile acestor angajați vor fi folosite pentru cofinanțarea proiectelor în derulare și care urmează a fi accesate, adică vor merge în investiții pentru dezvoltarea comunității.”, a declarat primarul.

Cele cinci posturi de poliţişti locali desfiinţate ar face o economie de aproximativ 400.000 de lei la bugetul local. Primăria va investi în achiziţia unor camere video de supraveghere, care vor fi amplasate în mai multe zone de pe raza comunei. În toamna anului trecut şi Consiliul Local Deva a adoptat o hotărâre care prevedea reorganizarea aparatului administrativ şi reducerea numărului de posturi din cadrul Poliţiei Locale Deva de la 76 la 28. Hotărârea de Consiliu Local a fost contestată de angajaţi, iar magistraţii au decis suspendarea ei, în primă instanţă, precizează Adevărul.ro.

În vara anului 2020 am întrebat mai multe persoane publice, dar și cititorii noștri despre opinia pe care o au cu privire la utilitatea Poliției Locale din Piatra-Neamț. (click aici pentru articol) Părerile sunt împărțite, unele pro, altele contra, însă e important de reamintit ce spunea Andrei Carabelea, actualul primar al municipiului Piatra-Neamț, tot de la PNL, în 2020:

„Deși știu că o mare parte a opiniei publice nu înțelege și nu apreciază pozitiv rolul Poliției Locale din Piatra Neamț, poziția mea este una favorabilă. Am să încep totuși prin a critica instituția prin faptul că nu își subliniază rolul și nu îl comunică eficient. Și nu face asta nici pe canale oficiale (pe site-ul propriu, prin intermediul presei sau pe social-media) și nici în interacțiunile directe cu cetățenii.

Însă, activitatea și rolul Poliției Locale sunt indispensabile unei comunități. În principal, siguranța publică, curățenia și întreținerea spațiului și a bunurilor publice sunt doar câteva dintre domeniile unde dacă nu am avea Poliție Locală la Piatra-Neamț, cu siguranță i-am duce dorul.

Personal, cred că activitatea instituției poate fi eficientizată considerabil și cu un impact vizibil sporit, prin două măsuri simple instruirea și profesionalizarea personalului pe de o parte, și de o strategie de comunicare, pe de alta.

Desigur că ideea de a face economie în bugetul local este una utilă, mai ales dacă vorbim de investiții. Însă la nivel de Piatra-Neamț, o desființare a Poliției Locale ar trebui să vină cu o detașare consistentă de resurse din partea Poliției Române care să acopere atribuțiile Poliției Locale. Lucru care ar însemna, practic, noi angajări în structuri și, evident, noi salarii plătite din banii noștri. Deci tot acolo ajungem. Prin urmare, viziunea primarului Carabelea pare una mai adaptată realităților pe care le trăim. O reformă (cu adevărat) la nivelul Poliției Locale ar putea eficientiza instituția și „și-ar scoate banii”, ca să spunem așa.

Până la urmă, siguranța cetățenilor nu e un lucru pe care să îl judeci doar din perspectivă bugetară și să îl tratezi ca pe o economie sau cheltuială din buget și atât. Dacă o asemenea decizie s-ar lua la nivel de municipiu, ar trebui bine cântărită, mai ales în ceea ce privește posibilele efecte pe termen lung.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Bărbieru A spune

    Urmăriți în piețe , nu au reacții decât la băbuțe cu oua și pătrunjel , în rest se plimba . Nimic când văd oameni fără masca sau inexistenți la cei ce fac scandal. Ăsta doar în piață , pe strada nici o reacție la cei ce nu poarta masca.

  2. Ticu spune

    Este bine venita masura luata.Trebuia inceput cu desfiintarea salariilor nemeritate,cat si a pensiilor speciale ale trantorilor.

  3. Radu Nastasă spune

    Îi văd că ard benzina degeaba prin oraș. Sau la ieșirea spre Oprișeni, unde poposesc frecvent la fumat când nu mai pot de durere de spate de la plimbatul prin oraș cu mașina. Nu ca n-ar fuma și în mașinile de serviciu… Nu au nicio treaba cu siguranța populației, mai degrabă sunt preocupați de imagine. O instituție fără obiectul muncii, care toacă bani ce ar putea fi folosiți de 1000 de ori mai eficient de poliția adevărată. Resursa umană de acolo este cel mult de o calitate discutabilă și asta se vede în modul de îndeplinire a atribuțiilor (și astea inventate și încălecate peste cele ale polițistului de proximitate).

  4. Florin spune

    Pariu ca nu creste rata criminalitatii daca dai drumu acasa la 70% din ei ?

  5. Cineva undeva spune

    Poți sa faci ce vrei în oraș, politia locala te lasă în pace dacă le dai șpagă sau profita de tine în interes personal dacă ai afacere de care au nevoie,bani, bunuri, favoruri etc

  6. Viorel spune

    Usor de desfiintat dar totusi nu trebuie gîndit la rece, are eficiența dar nu cred că a fost mulțumit unul care a luat amendă, și cei mulțumiți sunt mulți ca nu au avut de aface cu ei și nu-i intereseaza.

  7. Andrei spune

    De unde stiti dumneavoastra ca serviciul politiei locale din piatra neamt e ineficient? Dati niste exemple!

  8. Un om spune

    Bineînțeles că este o idee bună,gândind că sunt angajati aprox.80 pers. + șefii, care nici ei nu sunt puțini la număr ( director, director adjunct, 2 șefi de serviciu ordine publică, sef serviciu rutier și ceilalți șefi de compatimente: inspecția în construcții, mediu, contabilitate, administrație, juridic…etc. și restul de compartimente dintr o instituție publică.Adica mai mulți la birouri și ce rămâne în stradă. Și aceștia, dacă face-ti o investigație jurnalistică, mare parte sunt foști polițiști naționali cu probleme penale sau pensionari, neveste, fiice, nepotele ale polițiștilor de la IPJ, Municipiu Pol., CJ. sau politic.Salariile șefilor sunt de la 8.000 lei spre 100.000 lei, iar executantii 5.000 lei cu studii superioare, fiind cei mai mulți, pt că ei știu pe unde au terminat facultățile și masluit diplome- vezi știrile vremii și plângere la Parchet. Informații vezi- Organigrama Instituției și Declarațiile de Avere ale angajaților. Asta e Pol. Locală P nt.Concluziile le trag cetățenii, nu neapărat primarul.

  9. Dorina spune

    Bună ideea
    Avem Serviciu de Politie Municipală , Jandarmerie și firme de paza private !
    Acest serviciu de Politie Locală este ineficient , cu rezultate slabe și cheltuieli colosale !
    Un serviciu dezvoltat la comandă și din interese !
    Desființarea e o solutie de bun simț !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate