Turnul lui Ștefan cel Mare a fost avariat de corupție și incompetență, nu de fulger

4

Zilele trecute, Turnul lui Ștefan cel Mare care aparține Bisericii, nu primăriei sau consiliului județean, a fost puternic avariat de un fulger (click aici pentru articol). Investigând situația cu ajutorul unor specialiști, am ajuns la ipoteza argumentată că daunele aduse monumentului istoric se datorează corupției și incompetenței.

Din capul locului este de menționat că ceea ce ar trebui să fie motiv pentru deschiderea imediată a unui dosar penal este faptul că orice turist ar fi fost în Turn la momentul producerii descărcării electrice ar fi avut șanse minime să rămână în viață. Am fi avut din nou o mare tragedie de care să se vorbească în toată presa națională și internațională.

În opinia noastră, cauza principală a producerii daunelor este montarea greșită și împământarea subdimensionată a paratrăsnetului. O operațiune care a costat multe mii de euro, s-a desfășurat teoretic la toate clădirile din zona Curții Domnești și asupra căreia am atras atenția în articolul ”Operațiunea paratrăsnetul” din 2011. La acea vreme ni s-a spus că vorbim aiurea, dar iată că timpul a dovedit contrariul.

Instalație paratrăsnet subdimensionată?

Nu trebuie să fii mare specialist ca sa recunoști o instalație de paratrăsnet. Aceste instalații sunt prezente la multă clădiri și cea mai vizibilă parte este un platband din metal de câteva degete grosime ce coboară dinspre acoperiș pe unul dintre pereții clădirii și intră în pământ.
Acea fâșie din metal este atât de groasă pentru a putea transporta o cantitate foarte mare de energie electrică, așa cum este cea rezultată din descărcarea unui fulger.

Dacă acest conductor din metal ce face legătura dintre paratrăsnetul din vârful clădirii și pământ nu este suficient de gros, energia fulgerului nu va putea fi preluată în totalitate și aceasta se va descărca peste tot, exact cum s-a întâmplat la Turnul lui Ștefan cel Mare unde platbandul metalic a fost înlocuit cu o sârmă mai groasă din oțel.

Desigur că această subdimensionare care a făcut din paratrăsnet un element de decor a fost implementată cu multă incompetență și cu concursul corupției generalizate din Neamț care a permis execuția, recepția și mai ales funcționarea unei asemenea instalații periculoase.

Instalație paratrăsnet criminală?

Mai mult decât subdimensionarea instalației paratrăsnet, aceasta a fost transformată într-o instalație de „prăjit” oamenii din turn, în cel mai negru scenariu.

În cel mai iresponsabil mod posibil, traseul care ar fi trebuit să transporte energia fulgerului de pe acoperiș în pământ, în loc să meargă prin exteriorul clădirii, intră pe sub acoperiș în clădirea turnului fără a a fi plasată în vreo ghenă cum prevăd normativele. Adică niște incompetenți au făcut o instalație care să preia fulgerul de pe acoperiș și să îl bage în interiorul clădirii.

Când a văzut pozele de mai jos, specialistul consultat de noi a spus ”Doamne ferește” și ne-a cerut poze de ansamblu ca să se convingă cu ochii lui că acea sârmă care intră în clădirea Turnului chiar este traseul de la paratrăsnet.

Despre modul cum s-au făcut în bătaie de joc lucrările de amenajare de la Curtea Domnească am scris la timpul respectiv, dar corupția era atât de generalizată încât nimeni nu a luat nicio măsură, iar rezultatele le vedem acum cu toții. Și acum se vede treaba de mântuială făcută la instalația electrică a turnului și circuitul paratrăsnet care încalcă toate regulile, dar cine s[-i verifice? Niște instituții conduse de oameni puși politic pe funcții?

Pentru cei care nu înțeleg gravitatea situației e bine de știut că am fost la un pas ca simbolul orașului să se transforme într-un simbol al morții. Turnul lui Ștefan putea să se transforme în turnul morții dacă fulgerul lovea în orice altă zi decât lunea, când e închis pentru vizitare.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Marius spune

    Votati in continuare PNL si PSD. Si bagati mai multi bani la nunti si cumetrii, paranghelie sa fieeeee!

  2. Leo Taxil spune

    Nu este vorba de instalație subdimensionată. Atît platbanda zincată de 25×4 mm cît și oțelul rotund cu D=10mm corespund normativului în vigoare. Problema este alta: s-a ocupat beneficiarul de măsurarea periodică (de 2 ori pe an) a prizei de pămînt? Nu; dacă ar fi făcut-o, ar fi descoperit că în această vreme de mare secetă, valoarea rezistenței prizei a crescut mult peste maximul admis (1 ohm). Faptul că au fost niște ploi înainte nu a ajutat prea mult; apa a pătruns doar superficial, 20-30 cm, iar electrozii prizei au 1,5m lungime; ca urmare scurgerea curentului de trăsnet s-a făcut doar în stratul de pămînt ud; dovadă cele cîteva zone explodate în trotuar.

  3. Cojac spune

    Pentru astia e mana cereasca …mai spala niste bani…

  4. Arco Polo spune

    Un trăsnet a lovit turnul nu un fulger. Fulgerul este o descărcare electrică între doi nori sau în interiorul unui nor pe când trăsnetul e o descărcare electrică între un nor și pământ sau ceva de pe pământ. De asta avem paratrăsnet și nu „parafulger” ….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate