Turnul lui Ștefan cel Mare, emblema municipiului Piatra-Neamț, lovit puternic de un trăsnet (FOTO)

7

Astăzi, 22 august, în jurul orei 16.00, un trăsnet a lovit Turnul lui Ştefan cel Mare din municipiul Piatra-Neamţ.

Din primele informații, a fost lovit paratrăsnetul, acoperişul, s-au făcut două găuri în pavajul de la intrare, iar etajul unu este grav afectat, cu geamurile sparte, instalația electrică distrusă și bucăți din turn căzute în interior.

Din fericire, nu au fost victime. Lunea, Turnul este închis pentru turişti. Clădirea este monument istoric, de secol XV.

La locul producerii evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț, care a constatat că instalaţia electrică a fost afectată, geamurile ferestrelor, vitrinele expoziționale și proiectoarele care luminau Turnul au fost deteriorate. Nu a fost necesară intervenția echipajelor ISU Neamț.

În cursul zilei de mâine, 23.08.2022, va fi numită prin ordin de prefect o comisie formată din reprezentanții Instituției Prefectului, Consiliului Județean Neamț, Complexul Muzeal Neamț, Direcția pentru Cultura Neamț, ISC și ISU pentru a evalua efectele generate de fenomenele meteo periculoase și pentru a face propuneri ce trebuie adoptate în regim de urgență,

a transmis ISU Neamț

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
 1. Ada spune

  Lasati placile. Concentrati-va pe lucruri cu adevarat importante. Fara primitivitate.

  1. Horia spune

   Ai lipsit de la orele de gramatica, nu ți-a plăcut să înveți nici istoria, nici originea ta. Nu se scrie primitivitate ci primitivism. Dar ce ai vrea? Să dărâmăm patrimoniile istorice? Să ștergem ce au clădit moșii și strămoșii noștri care au luptat pentru libertatea noastră?! Vai de mintea ta!

   1. Joe Mama spune

    Nu stiu cand am intrebat Horia.

  2. Ada spune

   Horia, serios ? Ignorantule !

 2. Mihai spune

  E un semn că în urma cu 110 ani acolo a trăit Sfântul Gheorghe Pelerinul,despre care putini știu.Pt asta,ar fi bine că autoritățile să pună o placa inscripționată pe clădire și de sa precizeze măcar anii in care trăia acolo Sfântul.

 3. Clau spune

  La cum stau cablurile alea puse de „Dorel” ma mir ca mai sta turnu’ in picioare. Nici un neam de norma respectata, mai ales ca lasati turisti sa viziteze.

  1. PopIoan spune

   Trebuie refăcută urgent instalația de protecție la supra tensiuni atmosferice,care desigur conține și paratrăsnetul, adică de la paratrăsnet să fie realizată o așa zisa grilă( rețea) de conductori orizontali și verticali echidistanți,care să acopere toată suprafața turnului, până la pământ și să fie legată obligatoriu la o priză de pământ.De fapt toată zona , inclusiv o arie care sa cuprindă împrejurimile,să fie acoperită în pământ cu un sistem identic( rețea) de conductori de echipotențiere a unei eventuale tensiuni de trăsnet și legata cu unul sau mai multe prize de pământ, după caz Nu este joacă.Tot acest sistem de protecție trebuie calculat și realizaz cu precizie de specialiști în energie electrică .Recomand Hidro Electrica sau e’on a căror specialiști ai fostului Rebel au realizat o astfel de protecție pe muntele Ceahlău în zona stației meteo! Mult succes!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate