Traumele ursoaicei INA de la Zoo Piatra-Neamț nu s-au vindecat

0

Pe pagina sanctuarului Libearty din Zărnești care adăpostește în hectare întregi de pădure trei urși salvați din grădinile zoologice din Neamț, pe lângă cei peste 100 de alți urși, s-a publicat un video greu de urmărit, dar care arată realitatea pe care trebuie să o acceptăm și înțelegem cu toții.

„Când mergeți la o grădină zoologică care are spații minuscule pentru animale, să vă aduceți aminte de mișcările Inei! Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată!”, este mesajul postat de Sanctuar.

Filmarea poate fi urmărită aici – click.

Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori. După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.

Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina, iar în octombrie 2014, AMP a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.

Deși au trecut 6 ani de la salvarea Inei, aceasta încă este urmărită în prezent de cușca imaginară care a închis-o timp de 20 de ani. Mișcările în cerc sunt des întâlnite la animalele care au trecut prin diverse traume.

Din fericire, aceste momente nu au loc în fiecare zi.

Sanctuarul Libearty a transmis că Ina „nu face aceste mișcări în permanență, dar nu poate fi ștearsă cu buretele trauma lipsei de spațiu timp de 20 de ani. Ne bucurăm de fiecare moment în care ea este liniștită, se plimbă prin pădure, se cațără în copaci, dar ne și întristăm peste măsură de fiecare dată când vedem că nu poate trece de tot peste această traumă. Mișcarea aceasta repetitivă, mersul în cerc sau înainte-înapoi pe aceeași potecă creată de ei este modul lor de a ne arăta cât rău am putut să le facem noi, oamenii, prin faptul că i-am condamnat la o viață după gratii.”

Pe Ina o puteți „adopta” aici – click.

INA, fericită și liniștită în copaci – FOTO: Libearty Bear Sanctuary

Alături de Ina, la Libearty mai sunt sora ei, Anca, preluată de la Zoo Piatra-Neamț și ursul King, preluat de la Zoo Vânători Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate