„Tinerii gardieni ai mediului” din Bicaz au asistat masuratorile de mediu la fabrica de ciment de la Tasca

0

Carpatcement continua proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” la fabrica de la Tasca cu gazduirea elevilor de liceu din Bicaz.

Echipa de liceeni de la Grupul Scolar Bicaz, profesorii coordonatori care predau protectia mediului, doamna Mihaela Scurtu si domnul Calin Sorin, au vizitat fabrica de ciment de la Tasca pentru a masura indicatorii de mediu alaturi de expertii Carpatcement.

eleviInitiat in urma cu un an, proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” are la baza invitatia pe care Carpatcement o lanseaza elevilor de liceu pentru a veni sa asiste specialistii companiei la masuratorile de mediu.

Proiectul se afla la cea de-a doua editie si va continua, intrucat el pune in legatura compania Carpatcement cu oamenii din comunitatea locala. Astfel, „Tinerii gardieni ai mediului” se transforma treptat intr-o platforma de dialog prin care Carpatcement informeaza comunitatea despre performanta de mediu a fabricii din Tasca.

Elevii au putut observa indeaproape instrumentele care asigura monitorizarea. Pe langa aceasta, responsabilul de mediu al fabricii Carpatcement de la Tasca, doamna Marta Ciubotaru, le-a explicat detaliat procedurile aferente masuratorilor. Acest fapt a permis elevilor de liceu sa interpreteze datele masurate.

„Este meritoriu faptul ca managementul companiei Carpatcement s-a axat pe cresterea gradului de transparenta a performantei mediului ambiant in ideea de a implica locuitorii, in calitate de factori de interes, pentru a constata in mod direct impactul pe care acestia il resimt din procesul tehnologic.”, declara doamna Suzana Geangalau, presedinta Asociatiei EcoForest Neamt.

Directorul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas, domnul Barna Hegyi, declara o deosebita apreciere a proiectului „Tinerii gardieni ai mediului” pentru ca are in vedere protectia mediului si a biodiversitatii. „Mai mult, se doreste sprijinirea tinerilor si a initiativelor acestora in vederea devenirii lor cetateni activi in procesul de dezvoltare durabila a comunitatilor locale. Astfel, prin implicarea efectiva a tineretului in activitatea de protectia mediului, respectiv prin efectuarea de activitati care asigura experienta practica a invatarii si educatiei pentru mediu este un mijloc excelent de comunicare si constientizare pentru comunitatea care gazduieste fabrica din Tasca.”

„Exemplul dat de Carpatcement Holding prin proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” este urmat si de Administratia Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas care are ca activitate principala sensibilizarea comunitatilor gazda fabricii din Tasca, fiind si in vecinatatea Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas, cu privire la existenta si necesitatea protejarii biodiversitatii in general, si al Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas in particular.”, completeaza directorul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas, domnul Barna Hegyi.

In anul curent, activitatea de la fabrica de ciment de la Tasca a demarat in luna martie, iar in tabelul de mai jos, se afla valorile inregistrate in perioada 01.03.2014 – 30.03.2014.

Nr. crt.

Indicatorul monitorizat

mg/Nmc

Valoarea masurata

Limita maxima admisa mg/Nmc

1.

Nox

142,49 mg/mc

800

2.

SO2

14,39 mg/mc

450

3.

CO

992,21 mg/mc

2.000

4.

Pulberi

0,8 mg/mc

30

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate