Strigă după ajutor munții Bicazului, sfârtecați de drujbe și mutilați de utilaje

6

Exploatarea pădurilor continuă și după data de 1 mai. Localnicii sunt îngroziți și ne declară că nu au văzut în ultimii doi ani de zile câte camioane cu lemn au văzut în ultimele două luni. Pare că nu se respectă nicio regulă.
Săptămâna asta se lucra, deși ploua, și solul era moale, lucru interzis de codul silvic. Se trăgea lemn, se tăia, se transporta.

Poieni distruse. Drumuri forestiere tăiate direct pe axul văii, tractări de bușteni pe albiile pâraielor care sunt distruse cu tot ce trăiește în ele, lucru interzis de codul silvic și de multe alte legi. Dar cine să le aplice?

Pe un copac era o tabela cu partida de exploatare, ca la carte, cu toate datele. Singura problemă ar fi că termenele de exploatare erau depășite, dar ce mai contează. Și de fapt ce mai contează ce zicem noi. Important este ce zic pozele făcute acum câteva zile.

Iată cum ”iubesc” pădurea cei care o exploatează.

Priviți cum arată o fosta albie a unui pârâu de munte. 
S-a intrat cu buldozerul pentru a facilita transportul buștenilor. Tot ce creștea în această mică apă a fost omorât.

Priviți cum arată ce a mai rămas dintr-o mica poiana distrusa de utilaje.
O fostă oază de hrana pentru speciile cinegetice din pădurile de molid.

Deoarece cititorii trebuie să vadă toate punctele de vedere:
Completare art. 09.05.2020 ora 16:00 – Răspuns Romsilva – Direcția Silvică Neamț pe pagina lor de Facebook.

Campania de dezinformare și prezentare a unor fake news continuă în Ziar Piatra Neamt!
De data aceasta, a venit rândul zonei Neagra, de la Ocolul Silvic Bicaz. Sub un titlu dorit “de senzație”, aşa scris încât să poată atrage aripa radicală din Radarul pădurilor Neamț ✔, sunt prezentate fotografii din platformele primare ale celor trei partizi aflate în lucru sau terminate pe valea pârâului Neagra.
Panoul (cu datele de identificare ale partizii) este din partida 464, reprimită cu stoc în platforma primară! Astăzi masa lemnoasă este transportată în totalitate. Restul fotografiilor nu au legătură cu panoul, fiind făcute în majoritate în partida 491. Alte 2 fotografii sunt din partida 406, reprimită cu stoc în platforma primară și sunt făcute în zile diferite. Partizile au fost adjudecate la licitațiile organizate de Direcția Silvică Neamț și au fost exploatate de firme din judetul Neamț, cu respectarea prevederilor legale în vigoare și au avut prelungiri ale termenelor, acordate legal.
Domnule Iosub, unde sunt ilegalitățile în cazul de față? Ați fost în teren? Sau ați ales să postați un articol generalist, cu imagini bune de Facebook şi Agent Green sau Stop Defrişări.
Ati amintit de termene de exploatare, vă rog căutați și lecturați HG 1540/2011 pentru a vă răspunde la nelămuriri.
Domnule Iosub, documentati-vă temeinic înainte de a scrie un articol.
Nu mai aruncați cu noroi în activitatea dificilă pe care o desfășoară silvicultorii și operatorii economici specializați în exploatarea forestieră. Lucrările de exploatare forestieră din pădurile administrate de către Direcția Silvică Neamț sunt supuse aprobării și controlului din partea instituțiilor specializate din structura Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
În măsura în care ne veți solicita, vă putem răspunde la întrebări și nelămuriri, cu informații și date reale care ar trebui prezentate și promovate opiniei publice.

RĂSPUNSUL NOSTRU:

Noi vorbim de mere și Direcția Silvica de pere.
Nu am vorbit nicăieri de tăieri ilegale. Nu știm ce ați citit dumneavoastră.
În articol se prezintă ceea ce în opinia noastră și a multor oameni se cheamă distrugerea mediului înconjurător.
Când vom vorbi de lemn tăiat ilegal veți vedea acte și vom solicita acte.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Irina Maria spune

    Pacat! De ce? Pentru ca distrugand padurile, ne distrugem sanatatea, si asa prea subreda! Oameni buni, in loc sa taiem „ca-n codru”, mai bine am planta, si trebuie sa plantam si replantam la greu! Nu zice nimeni sa dispara industria lemnului, dar in modul haotic si necontrolat in care se taie in Romania, maine -poimaine nu va mai fi nici o industrie a lemnului! Si asta va avea niste consecinte catastrofale! Suntem prea saraci si mult prea batuti in cap sa lasam sa se intample asta! Ne bucuram astazi de „putinii banuti” castigati in urma vanzarii lemnului, si maine-poimaine acestea nu vor fi suficienti pentru a ne recupera sanatatea! Cine are urechi sa auda, ochi sa vada, si totodata sa facem ceva in sensul salvarii , nu al distrugerii! Suntem in ceasul 11 din 12, si daca nu facem ceva, vom pieri ” pe barba ” noastra!

  2. Petre Cojoc spune

    Dar ce mai e legal astazi in Romania? Toate jafurile sunt ascunse sub legii intoarse pe toate partile, numai ca sa fie LEGAL!

  3. Floris spune

    Este adevarat,un dezastru monstruos cu padurile,taie fara nici o regula,sa vedeti in zona Potoci, Valea Mormantului,ce au facut,nu intereseaza pe nimeni nimic,distrus caile de acces spre domiciliile celor care locuiesc in zona,Primaria Bicaz cere doar taxe si impozite,nimic altceva,cei de la silvic spun ca totul este bine,…salbaticie si nesimtire

  4. Mihaela Telli spune

    Este strigător la cer ce se întâmplă cu pădurile românești. Cei de la putere sunt atât de corupți încât nu vor să vadă crudul adevăr. Nu-i interesează decât buzunarele lor, să fie doldora de mită, lucrează după principiul ” după noi, potopul „. De 30 de ani , România, este într-o cădere controlată numai de corupți. Au plecat unii și au venit alții și mai corupți. De făcut, nu s-a făcut nimic în toți acești ani, în schimb s-a distrus tot ce aveam. România, trezește-te…. până nu e prea târziu.

  5. Maria spune

    Mai mare RUȘINEA, iar când animalele sălbatice ce locuiesc în păduri vor invada satele și munții vor coborî la vale prin alunecări de teren atunci va fi prea târziu să-și dea seama de acest mare GENOCID al pădurilor.

  6. Animarii Zvac spune

    Tara asta este ca o stana fara caini! Au dat navala lupii! PACAT, MARE PACAT!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate