Revista presei 5 decembrie 2012

0

Ziare (publicații cu ISSN)

  • Politic

Tanti Mihaela Stoica, candidat ARD

ARD a susținut o conferință de presă pe teme electorale la care au participat tanti Mihaela Stoica și doamna Vîrlan Luminița. Înainte de a începe conferința de presă, tanti Mihaela Stoica a împărțit materiale jurnaliștilor prezenți cu excepția unuia, cel de la ziarpiatraneamt.ro, spunând “Ție nu îți dau pentru că nu ești obiectiv”. Trecând peste hilarul fazei și gestul insolent am analizat repede ce a spus tanti Mihaela și am concluzionat că are dreptate. În această campanie nu am fost destul de obiectivi la adresa “lu’ tanti Miuța”. Noroc că a fost ea obiectivă când a susținut tăierea pensiilor sărmanilor bătrâni din Neamț.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Lângă crucea de pe dealul Muncelul se va ridica o biserică

Marți, comunitatea din Ion Creangă a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca sfințirea locului unde, în scurt timp, se va ridica un adevărat așezământ religios. Primul pas a fost făcut în urmă cu aproape două săptămâni, când, pe dealul din satul Muncelul, a fost oficiată slujba de sfințire a locului pe care se ridică acum, cu sprijinul deputatului Elena Udrea, candidat pe Colegiul Roman-Ion Creangă pentru Camera Deputaților, o cruce care să vegheze asupra comunității și a tuturor celor care vor trece pe E85. Ieri, tot pe dealul de la Muncelul a avut loc sfințirea locului pe care va fi ridicată o biserică din lemn, eveniment la care a participat un sobor de preoți, condus de PS Ioachim Băcăuanul.

Sursa: Ceahlăul

Promisiuni electorale

Suntem în plină campanie electorală şi toţi candidaţii vin în faţa noastră, a alegătorilor să ne convingă mai mult sau mai puţin de calităţile, intenţiile bune şi proiectele minunate cu care vor face ca ţara să prospere în următorii 4 ani. Iar noi suntem bulversaţi de atâtea soluţii de a scoate ţara din criză şi de a se dezvolta economic, de a ne găsi locuri de muncă, de a scădea taxele şi impozitele, ş.a.m.d. încât nu ştim pe cine să mai credem. Pentru a ne elucida puţin asupra acestei dileme vom privi în trecut, la promisiunile electorale şi modul în care s-au concretizat.

Sursa: Ceahlăul

Ca-ntr-o întâmplare din Caragiale, Luminiţa Vîrlan a fost amendată pentru o autorizaţie

Candidatul ARD pentru Colegiul 1 Senat, Luminiţa Georgeta Vârlan a fost, ieri, sancţionată de Poliţia Municipiului Piatra Neamţ cu o amendă în valoare de 310 lei pentru că actorii ce împărţeau cărţi prin oraş dintr-o şaretă nu au avut asupra lor autorizaţia dată de primărie pentru acel mijloc de transport neconvenţional.

Sursa: Ceahlăul

USL și promisiunile fără fond

„În această campanie electorală am ales să-mi dedic timpul întâlnirilor cu nemțenii, nu să urmăresc în detaliu ce fac reprezentanţii altor formaţiuni politice. Prefer să fiu printre nemţeni, să-mi prezint programul, să dau o mână de ajutor – atât cât pot – în rezolvarea problemelor lor. Zilnic, citesc cu atenţie toate mesajele primite la cutiile din punctele de comunicare electorală, revăd toate notiţele făcute în timpul întâlnirilor cu cetăţenii (din zonele arondate colegiului 1 – Camera Deputaţilor) și citesc presa.” Toader Mocanu

Sursa: Ceahlăul

  • Administrativ

Saga blocului operator continuă

La ședința de CJ s-a vorbit despre viitorul bloc operator care va fi realizat în clădirea în care funcționează centrul de imagistică, dar și despre modernizarea blocului operator actual.

Sursa: Monitorul

Doi jandarmi în iadul din Afganistan

Cei doi jandarmi nemțeni întorsi recent dintr-o misiune în Afganistan au povestit despre experiențele trăite departe de țară. Chiar dacă le-a fost greu, într-un loc mai mult decît neprietenos, căpitanul Robert Jugănaru și plutonierul Ionel Savin s-ar întoarce oricând. Atacurile cu bombă le-au dat de furcă.

Sursa: Monitorul

20 de tichete, dar de Moș Nicolae la spital

Salariații unității sanitare au primit marți, 4 decembrie, câte 20 de tichete de masă. Bonurile s-au dat în avans, pentru ca oamenii să înceapă sărbătorile cu bine.

Sursa: Monitorul

Meningită la liceu

Un adolescent de la Colegiul Gheorghe Asachi a fost diagnosticat cu meningită virală. În această toamnă au mai fost câteva astfel de cazuri, dar la copii mici, de grădiniță.

Sursa: Monitorul

Gratis la Troleibuzul pentru cei cu pensii sub 700 de lei

Gratuitatea va fi suportată de la bugetul județului în limita sumei de 414.000 de lei. Se preconizează că vor fi circa 2.300 de beneficiari.

Sursa: Monitorul

Încep instruirile pentru alegerile de duminică

Timp de trei zile președinții secțiilor de votare și secretarii primăriilor vor fi instruiți cum să facă pentru ca alegerea parlamentarilor de Neamț să se facă așa cum prevede legea.

Sursa: Monitorul

Vaccinarea TBC, doar cu informarea părinților

Imunizarea nou-născuților a fost reluată de vineri, 30 noiembrie. Medicii vor trebui însă să informeze clar părinții și despre potențialele reacții adverse.

Sursa: Monitorul

Un psiholog la 800 de copii

În județul Neamț sunt doar 28 de psihologi, mult sub norma care impune un psiholog la 800 de copii. În Roman, o singură școală gimnazială are cabinet de consiliere psihologică.

Sursa: Ziarul de Roman

Nu sunt bani pentru olimpici

Inspectoratul școlar a amânat gala olimpicilor pentru că nu a reușit să strângă suficienți bani pentru premiere. Gala olimpicilor, eveniment pe care Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț intenționa să-l organizeze pe data de 5 noiembrie, pentru a recompensa elevii care au obținut premii la faza națională a olimpiadelor școlare, a fost amânat pentru 11 decembrie. Amânarea a fost dictată de rațiuni organizatorice, mai precis de lipsa fondurilor pe care ISJ Neamț miza să le obțină de la parteneri și de la sponsori pentru ca, pe lângă diplome și aprecieri, premianții și profesorii care i-au pregătit să primească și premii în bani.

Sursa: Ziarul de Roman

Rovinietă plătită prin SMS

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADN) anunță utilizatorii că a devenit posibilă achitarea acestui tarif prin intermediul serviciului de mesaje scurte – SMS, însă numai de către utilizatorii români și numai pentru perioada minimă de utilizare, adică șapte zile pentru un autoturism și de o zi pentru vehicule de transport marfă. Această nouă facilitate de plată a rovinietei poate fi utilizată doar de șoferii care folosesc operatorul de telefonie mobilă Orange și va fi funcțională începând cu data de 5 decembrie, numărul de telefon alocat fiind 7500 – tarif 5 eurocenti/SMS trimis.

Sursa: Ziarul de Roman

1% din populația județului lucrează la CJ Neamț

Consiliul Județean (CJ) Neamț are cheltuieli de aproape 100.000 lei cu propriii angajați. Conform fondului de salarii de bază pe anul 2012, cheltuielile de personal se ridică la 90.942.000 lei, bani care ajung la 4.337 de angajați permanent sau temporar în instituția CJ Neamț și în cadrul celor 21 de instituții subordonate. Conform datelor făcute publice, în luna august, de Comisia Județeană pentru Recensământul Populației și al Locuințelor, populația stabilă a județului Neamț este de 452.900 locuitori, ceea ce înseamnă că aproape 1% din populația județului lucrează în subordinea CJ Neamț.

Sursa: Ziarul de Roman

WC-urile de la Pediatrie nu se pot face

Spitalul din Roman cere despăgubiri de la firma care a sistat lucrările de renovare a toaletelor de la Pediatrie și Oncologie. Lucrările de renovare, evaluate la 160.000 de lei, au fost câștigate, în urma licitației electronice, de către firma Consizo Serv Bacău. Firma a intrat în insolvență și a sistat lucrările.

Sursa: Ziarul de Roman

Șefia CAS Neamț scoasă la concurs

Casa Națională de Asigurări de Sănătate scoate la concurs posturile de președinte-director general pentru 40 de case județene de asigurări, printre care și cea din Neamț. În momentul de față, funcția de președinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț este deținută, în regim de interimat, de către medicul Magda Spânoiu, care a fost numită cu delegație în luna septembrie, după ce fostul șef, Valerică Frățilă, a fost revocat din funcție.

Sursa: Ziarul de Roman

Plata arendei în natură

Ieri, în sedinţa Consiliului Judeţean Neamţ, au fost aprobate preţurile medii ale produselor agricole, cele care vor sta la baza evaluării în lei a arendei achitată în natură. Preţuri care se stabilesc înainte de începerea anului fiscal, propunerile venind de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Iată şi care sunt preţurile medii stabilite pentru anul 2013, la principalele produse agricole: 0,7 lei/kg, fără TVA, pentru grâu, orz, orzoaică, ovăz, porumb boabe, cartofi consum; 0,15 lei/kg-sfeclă de zahăr; 0,8 lei/kg- struguri vin; 0,65 lei/kg-fânuri perene; 1,4 lei/kg-floarea soarelui şi soia; 1,5 lei/kg – rapiţă pentru ulei; 1,5 lei/kg -mere; 2 lei/kg – cireşe şi vişine; 4 lei/kg – fasole boabe şi zahăr tos.

Sursa: Ceahlăul

Mega-proces de înşelăciune

23 de firme au fost ţepuite cu 19 miliarde lei vechi. 70 de martori urmează să fie audiaţi de instanţă. Tribunalul Neamţ a dispus, ieri, instituirea sechestrului asupra bunurilor şi veniturilor aparținând lui Cristinel Chifan (45 de ani), din Bârgăuani, Liviu Vasile Rusu (47 de ani), din Piatra-Neamţ şi Cătălin Cojocariu (38 de ani), din Suceava. Cei trei sunt judecați pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi emitere file CEC fără acoperire.

Sursa: Ceahlăul

Şefa pediatriei nu vrea pomană electorală

Convinsă că sărbătorile ar putea fi cel mai bun pretext pentru pomeni electorale, dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei pediatrie din spitalul judeţean, este hotărâtă să nu dea nimănui ocazia de a se folosi de micii pacienţi: “Am oprit orice donaţie până la alegeri; după 9 decembrie este foarte bine venit oricine doreşte să vină şi să ofere cadouri copiilor internaţi la noi”.

Sursa: Ceahlăul

Gratuităţi la transport pentru bătrânii cu pensii mici

2.300 de pensionari, care primesc o pensie mai mică de 700 de lei, din judeţul Neamţ vor beneficia de gratuitate la transportul în comun cu microbuzele şi trolee SC Troleibuzul SA în anul 2013. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi de consilieiri judeţeni în şedinţa de ieri. Solicitarea a venit din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans Piatra-Neamţ, iar suma acordată este de 414.000 de lei.

Sursa: Ceahlăul

Bani pentru ajutorul de minimis!

De la jumătatea lunii noiembrie au început plăţile în contul autorului de minimis. Banii se dau pentru compensarea efectelor secetei din acest an asupra culturilor agricole. Cuantumul sprijinului financiar este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil, cuprinse între unu şi zece hectare. Banii pentru ajutorul de minimis se virează direct în conturile beneficiarilor acestui timp de ajutor, fiind aceleaşi conturi în care agricultorii primesc şi subvenţiile de la APIA Neamţ.

Sursa: Ceahlăul

Cătălin Gavrilescu rămâne şef la Parcul Naţional Ceahlău

Aleşii judeţului au decis ca directorul numit temporar, până la 31 decembrie a.c., la Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, Cătălin Gavrilescu să rămână pe funcţie până la aflarea rezultatului concursului pe funcţie ce va avea loc la începutul anului viitor. Cătălin Gavrilescu a fost numit director temporar în noiembrie anul trecut, iar în septembrie anul acesta fosta conducere a judeţului a decis prelungirea mandatului său.

Sursa: Ceahlăul

Blocul operator de la spital, prioritate judeţeană

Pentru a nu pierde acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă consilierii judeţeni au făcut un prim pas concret. În şedinţa de ieri au aprobat modificarea studiului de fezabilitate pentru „Amenajarea bloc operator etaj II în Centrul Medical – S.C. Nefromed Dialysis Centers SRL şi construire pasarelă de legătură cu Spitalul Judeţean de Urgenţă”, proiect cu o valoare totală de 31.920.000 lei (inclusiv T.V.A.) din care construcţii-montaj în sumă de 10.730.000 lei. Acreditarea spitalului depinde de acest proiect.

Sursa: Ceahlăul

Reţeta electronică a ajuns calvarul pacienţilor

Zeci de pacienţi rămân în fiecare lună fără medicamente din cauza erorilor sistemului de emitere a reţetelor electronice. De repetate ori, medicii de familie au reclamat forurilor superioare erorile, atunci când vine vorba de prescrierea unei reţete în Sistemul Integrat Unic Informaţional (SIUI). Reprezentanta medicilor de familie din judeţ, dr. Mihaela Covrig spune că doctorii se confruntă cu respingerea asiguraţilor de către SIUI. Ea a explicat că pacienţii îşi pierd frecvent calitatea de asigurat pentru că între SIUI al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi bazele de date ale inspectoratelor de muncă, ori caselor de pensii apar neconcordanţe. Iar pentru persoanele nerecunoscute de sistemul informatic, doctorii sunt buni de plată.

Sursa: Realitatea

În curând, Senatorul Ovidius Mărcuţianu va reveni la şefia Direcţiei Silvice Neamţ

Senatorul Ovidius Mărcuţianu va ocupa din nou funcţia de director al Direcţiei Silvice Neamţ, după încetarea mandatului, cel mai probabil de la începutul anului viitor ţinând cont de apropiatele sărbători de iarnă. Funcţia de director al instituţiei a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani cât a durat mandatul de senator al lui Ovidius Mărcuţianu.

Sursa: Realitatea

Cadrele medicale au primit, ieri, tichete de masă

Cadrele medicale de la Spitalul Județean și-au primit, ieri, tichetele de masă aferente lunii noiembrie. Acordarea acestor drepturi vine după ce angajații au „făcut foame” câteva luni bune, iar reprezentanții Sindicatului Sanitas s-au implicat organizând mai multe runde de discuții cu conducerea SJU și cu cea a Consiliului Județean.

Sursa: Realitatea

Șoferii pot cumpăra roviniete prin SMS

Conducătorii auto vor putea cumpăra, începând de astăzi, roviniete prin SMS, prin intermediul serviciului de mesaje scurte, dar numai prin rețeaua Orange, numărul de telefon alocat fiind 7500 (tarif 5 eurocenți pe sms trimis).

Sursa: Realitatea

  • Social

Festivalul Naţional de Muzică pentru Copii și Tineret „Cântec de Stea” Piatra-Neamţ – România, 7 – 9 decembrie 2012, editia a III-a

Asociația Children Forever Piatra-Neamt Romania organizează acest festival, un eveniment cultural inedit, reunind muzica uşoară și tradiţională, cu specific de iarnă, interpretate de copii cu vârstele cuprinse între 5 și 17 ani. Concurs şi spectacol, dedicat sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, patronat de iubitul povestitor Ion Creangă și Zâna Zăpezii, preambul al sărbătorilor de iarnă, festivalul va face să răsune la Piatra-Neamț, glasuri de copii din toată țara. Locul de desfășurare: Casa de Cultura a Sindicatelor – Piatra-Neamţ.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Elevi și jandarmi pe Ceahlău

Aproximativ 50 de elevi de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” Oneşti, parteneri în cadrul Clubului de Turism Montan „NEMIRĂM” au fost conduşi pe traseele montane din masivul Ceahlău de către jandarmii din Durău şi Bicaz.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Mergi la vot! – o campanie www.ziarpiatraneamt.ro

Pentru a nu ne suprapune mesajelor politice din campanie și pentru a nu fi asociați cu vreo formațiune politică, noi, www.ziarpiatraneamt.ro, dorim să inițiem o acțiune de promovare a participării la vot pe data de 8.12.2012. Acțiunea va fi realizată cu ajutorul voluntarilor din cadrul Grupului de Inițiativă Civică Neamț care nu vor transmite mesaje politice și nici nu vor purta însemne ale partidelor.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Turism religios la Muncel

O biserică din lemn, o cruce de 27 de metri și 12 troițe vor fi amplasate pe dealul Muncelului, în comuna Ion Creangă. Marți, un sobor de preoți a oficiat o ceremonie religioasă, după așezarea primei pietre de temelie și a primei bârne din construcția viitorului lăcaș de cult – Biserica “Sfântul Nicolae”.

Sursa: Ziarul de Roman

„Funda umana” anti-SIDA la „Miron Costin”

Elevii Colegiului Tehnic “Miron Costin” s-au alăturat manifestărilor desfășurate în întreaga țară pentru a marca Ziua mondială de Luptă Împotriva SIDA. În cadrul campaniei naționale s-au implicat asociații, grupuri locale, societăți și instituții școlare, ale căror activități au fost reunite sub egida “Funda umană”. Îndrumați de diriginții Ana Maria Zăloagă și Ana Maria Agape, elevii de la clasele a XII-a A și a XII-a D s-au prins într-o fundă umană, ca simbol al non-discriminării, al prieteniei și atenției față de semeni.

Sursa: Ziarul de Roman

Siguranța mesei de sărbători costă 7 lei

Medicii veterinari trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, crește riscul îmbolnăvirii cu trichineloză. Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, principala sursă de îmbolnăvire este carnea de porc infestată cu trichineloză. De aceea, medicii veterinari recomandă celor care sacrifică porci prin metode tradiționale sau celor care cumpără carne de porc să se prezinte cu probe din carnea respectivă pentru examen trichineloscopic.

Sursa: Ziarul de Roman

Mii de femei în pericol

Mii de femei din zona Romanului nu au acces, în continuare, la teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. Deși ar fi trebuit să înceapă pe 1 noiembrie, Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin rămâne blocat în zona Romanului, în timp ce în alte zone din județ a început să funcționeze. Medicii de familie, împreună cu medicii ginecologi de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, s-au constituit într-o rețea de cabinete, dar ea nu a fost încă aprobată de Institutul Oncologic Iași, care este unitatea de management a proiectului. Până acum, spitalul a încheiat contracte cu peste 30 de medici de familie, pentru consiliere, și 16 cabinete medicale care vor fi centre de recoltare a probelor.

Sursa: Ziarul de Roman

Evreii din Roman, o minoritate care dispare

Ajutorarea evreilor în vârstă și fără posibilități materiale a fost una dintre problemele discutate de președintele Comunității Evreiești din Roman cu Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, aflat, recent, în vizită la Roman.

Sursa: Ziarul de Roman

Drumul de la calculator, la spital, trece pe la fast-food

Îmbuibaţi cu mâncăruri nesănătoase şi “uitaţi” în faţa calculatoarelor, peste 40% dintre copiii României de astăzi au devenit obezi. Sindrom metabolic devenit epidemie, după cum semnalează dr. Carmen Martin, şefa secţiei Cardiologie a spitalului judeţean. Ţara noastră a ajuns pe un fruntaş loc III în topul supraponderalilor. Iar fenomenul ia amploare, având la bază cauze greu de învins.

Sursa: Ceahlăul

Elevi conduşi de militari în masivul Ceahlău

Un grup de 50 de elevi de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” Oneşti, parteneri în cadrul Clubului de Turism Montan „NEMIRĂM”, a decis să-şi petreacă scurta vacanţă de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României pe muntele Ceahlău. La solicitarea lor, au fost conduşi pe trasee de către jandarmii montani din Durău şi Bicaz, pentru ca excursia lor să decurgă în siguranţă. Pe parcursul celor trei zile jandarmii i-au însoţit pe elevi pe traseele turistice până la Cascada Duruitoarea, Vârful Toaca, Cabana Dochia, Izvorul Muntelui, iar tinerii au fost impresionaţi de frumuseţea zonelor montane nemţene.

Sursa: Ceahlăul

Vacanţele muzicale, în album: „Într-o lume dezacordată, sunetul muzicii creează oaze de armonie adevărată”

O frumoasă apariţie editorială, în condiţii grafice de excepţie, ne-a parvenit la redacţie prin intermediul lui Valentin Andrei de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Este vorba despre un album documentar care adună sub cele 478 de pagini toate informaţiile importante despre cele 40 de ediţii ale unei manifestări care a dat municipiului Piatra-Neamţ un însemn cultural emblematic, de elită, între oraşele europene, „Vacanţe muzicale la Piatra Neamţ”.

Sursa: Ceahlăul

Şase luni, cât au stat în misiune în Afganistan, jandarmii nemţeni au tânjit după mâncarea românească

Căpitanul Robert Jugănaru şi plutonierul Ionel Savin, cei doi jandarmi nemţeni care au fost plecaţi în misiune în Afganistan, ar fi gata, oricând, de o a doua experienţă de acest gen, chiar dacă, într-o bază militară închisă, guvernată de reguli stricte, jumătate de an trece altfel decât în ”libertate”. Una peste alta, experienţa în Afganistan le-a adus jandarmilor nemţeni un plus de experienţă. Şi bani. Că din 100 de euro pe zi, timp de 206 zile, se adună o sumă frumuşică. Însă nu doar câştigul i-a mulţumit, ci şi felicitările, diplomele pe care le-au primit personal de la ministrul Duşa şi medaliile cu care au venit acasă.

Sursa: Ceahlăul

TT-ul prezintă la un liceu: Spectacol interzis copiilor sub 16 ani!?

Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ prezintă în această săptămână trei spectacole de teatru, toate trei pe alte scene decât cea a instituţiei. Astfel, miercuri, 5 decembrie, ora 14.30, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” se va prezenta piesa Puck în căutarea curcubeului, un spectacol de Loredana Grigoriu. Aceeaşi piesă fiind prezentată şi joi, 6 decembrie, ora 13.00, la Căminul Cultural din Săvineşti. Vineri, 7 decembrie, ora 19.00, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, va avea loc spectacolul cu piesa TAPE, de Stephen Belber, regia Răzvan Muraru.

Sursa: Ceahlăul

Meningita a „evacuat” Colegiul „Gh. Asachi”

Apariţia unui caz de meningită virală în rândul elevilor Colegiului Naţional “Gh. Asachi” din Piatra-Neamţ a bulversat, ieri, programul şcolar, fiind luată măsura suspendării cursurilor între orele 12- 15. Potrivit Gabrielei Banu, inspector şcolar adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Neamţ, în intervalul orar menţionat s-a făcut dezinfecţia tuturor sălilor de clasă, a secretariatului, a cantinei şi a corpului de şcoală în care funcţionează grădiniţa, ca măsură de prevenţie.

Sursa: Ceahlăul

Vincenzo Puschiasis – sculptorul care a făcut artă la Piatra-Neamţ

Printre lucrările sale se numără Monumentul eroilor din cimitirul Eternitatea. La începutul secolului trecut italienii veneau, în căutare de muncă, în România. Unii rămâneau aici de tot. Aşa s-a întâmplat şi cu cel despre care facem acum vorbire, sculptorul care a lăsat în Piatra-Neamţ dar şi în multe alte localităţi din câteva judeţe ale Moldovei mărturii concrete ale artei sale.

Sursa: Ceahlăul

Moş Nicolae “aduce” zăpadă

Potrivit meteorologilor, în cursul nopţii de 5 spre 6 decembrie va ninge abundent în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali. Astăzi va ploua, dar peste noapte temperaturile aerului vor scădea simţitor, transformând ploaia în lapoviţă şi ninsoare. Vântul va prezenta intensificări mai ales în regiunile estice ale ţării şi la munte, cu viteze ce vor depăşi local 60 de km/h, aşadar vom avea parte şi de viscol.

Sursa: Ceahlăul

20.600 de euro pentru şase luni în Afganistan

Şi-au pus viaţa în pericol înscriindu-se într-o misiune extrem de dificilă, în Afganistan, pentru a aduna mai mulţi bani cu care să-şi întreţină familiile. Aceasta este povestea a doi jandarmi nemţeni care, timp de aproape şase luni, au fost în Afganistan şi i-au instruit pe ofiţerii afgani în „tainele” războiului. Militarii care, la întoarcerea din misiune, au fost medaliaţi de ministrul Administraţiei şi Internelor, sunt căpitanul Robert Jugănaru şi plutonierul Ionel Savin, doi dintre cei mai buni lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ. Nu le-a fost uşor în cele şase luni în care au stat departe de familie, dar, odată făcută această alegere, nu au mai putut da înapoi. Iar miza financiară şi-a spus cuvântul.

Sursa: Realitatea

Autorităţi pregătite pentru venirea iernii

Primăria s-a aprovizionat cu materialul antiderapant necesar iar utilajele firmelor de deszăpezire sunt pregătite pentru intervenţie. „Pentru sezonul rece avem în depozit 130 de tone de sare, 16 tone de clorură de calciu şi 100 de tone de sort, iar o maşină este pregătită şi încărcată cu două tone de clorură de calciu pentru a interveni pe străzile din Roman, în orice moment va fi nevoie. Asigurăm romaşcanii că, după instalarea iernii, circulaţia se va desfăşura în condiţii normale pe străzile oraşului”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Sursa: Realitatea

Preţul blocului operator de la Spital s-a dublat

Aleşii judeţeni au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare, modificarea studului de fezabilitate pentru construirea blocului operator din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. În faţa consilierilor s-au prezentat arhitectul şi specialistul în echipamente sanitare care au explicat cu detalii ce au gândit pentru ceea ce ar urma să devină cel mai nou şi mai dotat bloc operator din judeţul Neamţ.

Sursa: Realitatea

Oamenii străzii vor avea un adăpost în zilele geroase de iarnă

Primăria Piatra-Neamţ a amenajat în cartierul Speranţa un adăpost special destinat oamenilor străzii, unde vor putea înnopta şi beneficia de condiţii umane de trai. Centrul va oferi în plus pe lângă cazare, haine şi mâncare. Spaţiul poate oferi găzduire pentru 20 de persoane pe noapte dar pot încăpea până la 40 de persoane, are bucătărie şi grupuri sanitare.

Sursa: Realitatea

Bal de caritate pentru sprijinirea rezidenților unui centru maternal

An de an, acțiunile de voluntariat menite să îi ajute pe cei mai puțin norocoși se înmulțesc odată cu apropierea Crăciunului. Un exemplu în acest sens este Balul de caritate „Marile Speranțe” organizat de Clubul Rotaract Piatra-Neamț și Fundația „Sfântul Iosif-Concordia”. Evenimentul este programat vineri, 7 decembrie, de la ora 20.00 la Central Plaza Hotel. Invitata specială a balului va fi Draga Olteanu Matei.

Sursa: Realitatea

Mii de lei pentru nemțenii norocoși

Nemțenii au ocazia sa-și încerce norocul la Loteria Crăciunului. Cei care vor participa vor afla pe 27 decembrie dacă se numără printre norocoșii câștigători, în joc fiind 442 de premii în valoare totală de 289.000 lei.

Sursa: Realitatea

Știri TV

  • Administrativ

Sărbătoare în comuna Ion Creangă

După ce mai bine de un secol și jumătate nu au avut biserică, locuitorii din satul Muncelu din comuna Ion Creangă vor avea un schit, un deal al troițelor și cea mai înaltă cruce din Moldova. Ieri, locuitorii comunei, oficialitățile locale și reprezentanții bisericii au pus piatra de temelie a viitorul schit. Schitul, a cărui piatră de temelie a fost pusă astăzi, va fi ridicat pe locul unui schit mai vechi, desființat în urmă cu 150 de ani, care avea tot hramul sfântului Nicolae. Un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Ioachim Băcăuanul au slujit la temelia viitorului schit de lemn.

Sursa: 1 TV

S-au mutat în Forum Center

Societatea Locativserv s-a mutat în casă nouă. Începând de astăzi, toate birourile societății se afla la etajul trei al mall-ului Forum Center. Pentru că serviciul casierie va fi deschis în noua locație abia săptămâna viitoare, eventualele sesizări și plăți se vor face deocamdată prin reprezentanții societății în asociațiile de locatari și proprietari.

Sursa: 1 TV

Târguri de sărbători

Și autoritățile locale se pregătesc să deschidă două târguri de iarnă. Primul dintre ele va avea loc în Piața Centrală din Piatra-Neamț va începe pe 18 decembrie și se adresează celor care doresc să aibă pe masa de sărbători produse tradiționale. Cel de-al doilea se va organiza pe platoul din zona Curții Domnești în ajun de Crăciun și va aduce la Piatra-Neamț comercianți de dulciuri specifice sărbătorilor de iarnă, de obiecte de artizanat, decorațiuni și jucării ecologice. Târgul va fi deschis în preajma sărbătorii Nașterii Domnului și se va închide de Bobotează.

Sursa: 1 TV

Testare HIV gratuită la DSP

Ziua de 1 decembrie reprezintă și Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA. Cu această ocazie, timp de două săptămâni, pietrenii au posibilitatea să facă gratuit teste în vederea determinării prezenței virusului HIV în sânge. Persoanele interesate se pot prezenta la sediul DSP din curtea spitalului județean pentru recoltarea de probe biologice până pe data de 14 decembrie. Pe lângă gratuitatea recoltării și testării, solicitanților li se asigură și confidențialitatea rezultatului.

Sursa: 1 TV

Peste 15600 de nemțeni majori nu vor putea participa la alegerile parlamentare din 9 decembrie deși au drept de vot

Statisticile Serviciului Public Comunitar de Evidență a Populației arată că 19.400 de persoane din județ nu dețin acte de identitate. Dintre acestea, 15.641 sunt persoane care au peste 18 ani și ale căror documente sunt expirate de ani de zile. Mulți dintre ei nici nu mai locuiesc la vechile domicilii, majoritatea fiind plecați cel mai probabil din țară. Pentru a-i ajuta pe cetățeni să intre în legalitate, reprezentanții Serviciului de Evidență a Persoanelor s-au deplasat în localitățile izolate cu urne mobile și cameră digitală pentru a întocmi acte de indentitate restanțierilor minori și majori. Cetățenii cu drept de vot din județul Neamț care nu dețin acte de identitate valabile sunt așteptați la sediul de Evidență a Populației. Asta dacă vor să-și voteze candidatul preferat la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Sursa: 1 TV

  • Social

Amintiri din Afganistan

După 6 luni petrecute departe de cei dragi, în teatrele de război din Afganistan, doi jandarmi nemțeni s-au întors acasă. Timp de 206 zile i-au instruit pe polițiștii afgani, iar misiunea lor nu a fost deloc ușoară. Alături de colegii de la alte unități de jandarmi din țară, căpitanul Jugănaru Robert și plutonierul Savin Ionel, au facut parte din cel de-al treilea contingent de jandarmi români trimiși în misiune în Afganistan. Pentru fiecare din cele 206 zile petrecute în Afganistan, jandarmii nemțeni au fost recompensați cu 100 de euro, au primit distincții și felicitări.

Sursa: 1 TV

Ultimul târg de îmbrăcăminte

Azi la Piatra-Neamț se va deschide ultimul târg național de îmbrăcăminte și încălțăminte organizat de Camera de Comerț și Industrie în acest an. Târgul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Nicolae este cel mai mare din an, reunind peste 60 de comercianți din toată țara cu produse la prețuri de producător. Târgul va avea loc la Galeriile comerciale Olimp din Piatra-Neamt, în perioada 5-9 decembrie.

Sursa: 1 TV

Contact Revista Presei: Telefon 0233.222011

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate