Revista Presei 17 decembrie

0

Ziare (publicații cu ISSN)

  • Politic

Decanul de vârstă al parlamentarilor din Neamţ. Deputatul Ioan Munteanu –un om împlinit!

Aflat la cel de-al VI-lea mandat, cel mai experimentat dintre parlamentarii nemţeni, pesedistul Ioan Munteanu, care este şi decanul de vârstă al aleşilor nemţeni, îşi propune să demonstreze că politica poate schimba faţa României, atunci când e făcută de oameni de carieră, responsabili.

Sursa: Ceahlăul

Avem parlamentari cu acte în regulă

Sâmbătă, 15 decembrie, în cadru festiv, în Sala „Ion Creangă” a Palatului Administrativ, reprezentanţii Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Neamţ, în prezenţa conducerii judeţului şi a prefectului Ilie Haralambie Mitea, a înmânat certificatele doveditoare celor 14 parlamentari nemţeni. Preşedintele BEJ Neamţ i-a felicitat şi le-a amintit să nu uite de promisiunile făcute electoratului din judeţ, după care le-a înmânat certificatele, în aplauzele asistenţei. Primii la ”rând” au fost cei patru senatori, iar apoi – cei 10 deputaţi.

Sursa: Ceahlăul

14 aleși din Neamț au făcut ultimele promisiuni

12 din cei 14 parlamentari de Neamț au ajuns ieri la sala de festivități a Palatului Administrativ, acolo unde, în prezența membrilor Biroului Electoral Județean, președintele acestui for, judecătorul Cristian Dumitreasa, a dat citire actului oficial primit de la BEC în care se nominalizau parlamentarii nemțeni. Au lipsit senatorul Ioan Chelaru și deputatul Constantin Moisii.

Sursa: Realitatea

  • Administrativ

Județul interzis

Mai multe artere rutiere erau blocate ieri după amiază. Este vorba despre 11 drumuri județene. Pe drumurile naționale se circula, însă în condiții dificile. Utilajele celor de la Drupo și Drumuri Naționale au acționat fără încetare. Situația este monitorizată permanent de către polițiștii rutieri. Căderile masive de zăpadă și mai ales viscolul le-au pus mari probleme angajaților de la Ambulanță. Edilii romașcani se luptă cu tonele de zăpadă îndepărtate de pe străzile orașului în urma ninsorilor abundente. Va ninge până marți noapte, după care precipitațiile dispar, dar se face mult mai frig.

Sursa: Monitorul

Termenul de declarare a obligațiilor fiscale a fost devansat

Printr-un act normativ, s-a stabilit drept dată limită 21 decembrie. Cine nu se conformează poate fi amendat.

Sursa: Monitorul

Se redeschide pârtia de schi de la Durău

Sunt șanse ca evenimentul să aibă loc în ajunul Crăciunului. Pârtia va avea tunuri de zăpadă, dar și un teleschi.

Sursa: Monitorul

Spitalul de la Bicaz, închis-deschis

Consiliul Local Bicaz a anulat hotărârea prin care anul trecut unitatea sanitară a fost închisă. În toamna lui 2011 s-a aprobat desființarea spitalului pentru a se putea face centru multifuncțional.

Sursa: Monitorul

Dreptate pentru asistenții de la ambulanță

Ministerul Sănătății le va plăti și acestora de anul viitor gărzile, la fel ca medicilor. Până acum asistenții, ambulanțierii și dispecerii nu erau plătiți, ci primeau zile libere.

Sursa: Monitorul

Secția de paliație de la SJU Neamț prinde contur

Șefii spitalului au depus deja documentația și urmează să ceară aprobarea Ministerului. Secția va avea 12 paturi și va funcționa în spațiul actualei secții de Cardiologie.

Sursa: Monitorul

Nici locuri de veci nu mai sunt

Cimitirul Eternitatea din Roman nu mai poate fi extins. Autoritățile locale au dispus construirea unuia nou, pe o suprafață de 2,1 hectare, în strada Cocorului, Cartierul Nicolae Bălcescu.

Sursa: Monitorul

Ghici ghicitoarea mea: când pot eu parca?

La Piața centrală parcarea e cu plată. Întrebare: Dacă de LUNI până DUMINICA programul e de la 08-18 și SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ e de la 08-14 plătim sau nu parcarea SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ între orele 14-18?

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Faxurile fac permanenţă la primării

Din ordinul prefectului, în primăriile comunale trebuie asigurat serviciu de permanenţă, astfel încât oricine are de semnalat probleme cauzate de ninsoare să poată lua legătura cu autorităţile locale. Teoretic, sună bine. Practic, însă… ne “răspunde” doar faxul. Imaginaţi-vă că sunteţi blocat cu maşina pe un drum înzăpezit şi vedeţi doar indicatorul pe care scrie localitatea în care vă aflaţi. Dacă nu sunteţi într-o situaţie de urgenţă şi respectaţi „priorităţile”, sunaţi civilizat la informaţii aflaţi numărul primăriei şi acolo vă ”răspunde” fax-ul. În engleză, vi se spune să “încercaţi mai târziu”, ori pur şi simplu vă ţiuie în urechi tonul. Unii primari sunt, însă, convinşi că permanenţa este asigurată de unul sau chiar doi angajaţi, dar că or fi „puţin” plecaţi pe afară, poate până la centrala termică. Alţi edili susţin că permanenţa se poate face şi… de pe teren, cu mobilul la brâu. Mobil pe care nu-l ştie, însă, tot omul de rând.

Sursa: Ceahlăul

Cinci şcoli închise din cauza vremii

Din cauza drumurilor înzăpezite, ieri seară, se ştia deja că în cinci unităţi de învăţământ nemţene accesul nu va fi posibil nici în această dimineaţă. La Şcoala cu clasele I-VIII Boghicea nu vor putea ajunge decât elevii din imediata apropiere, însă pentru că marea majoritate a cadrelor didactice vin de departe, astăzi nu se vor putea ţine orele şi cei 402 elevi vor sta acasă. Cam aceeaşi situaţie este şi la Şcolile I-VIII Stăniţa, Bozieni şi Oniceni, dar şi la Liceul Tehnologic Valea Ursului.

Sursa: Ceahlăul

Plata anticipată a impozitului pe profit se declară până pe 31 ianuarie

Una din modificările Codului Fiscal, care intră în vigoare din ianuarie 2013, este cea referitoare la impozitul pe profit anual, pentru care contribuabilii pot alege să-l declare şi să-l achite trimestrial. Plăţile anticipate ale impozitului pe profit se calculează raportat la impozitul datorat pe anul precedent şi actualizat cu indicele de inflaţie. Opţiunea pentru plata trimestrială a impozitului pe profit se notifică organului fiscal prin depunerea declaraţiei de menţiuni până la data de 31 ianuarie 2013.

Sursa: Ceahlăul

Avem, din nou, salvare pe şenile

Ieri, preţ de câteva ore, judeţul Neamţ nu a mai beneficiat de salvarea pe şine care putea răzbate fără probleme prin nămeţi pentru salvarea persoanelor rămase înzăpezite. Autoşenilata adusă de la Mureş, folosită cu succes în ultimele zile mai ales în zona Oniceni -Valea Ursului, a trebuit să plece la Botoşani, unde peste 50 de maşini erau blocate în nămeţi şi nu se putea ajunge la ele decât cu un astfel de utilaj.

Sursa: Ceahlăul

Amenzile fac ”pârtie” la Roman

Conducerea Comitetului Local pentru Situații de Urgență Roman atenționează cetățenii asupra obligațiilor pe care le au pe timp de iarnă. Dacă Primăria și Rossal – societatea care a concesionat serviciul de deszăpezire – au obligația de a asigura traficul pe arterele importante din oraș, cetățenii trebuie să se ocupe cu deszăpezirea pe trotuare sau în locurile de parcare concesionate. Aceeași lege se aplică și agenților economici, care pot fi sancţionaţi cu amenzi între 300 și 1.000 de lei.

Sursa: Ceahlăul

”Bucuriile” iernii

13 drumuri sub nămeţi. Microbuz blocat între troiene la Dochia. 33 de oameni ai străzii în adăposturi. Iarna continuă să-şi arate colţii în judeţ, în week-end-ul trecut prefectul de Neamţ a dispus ca toate primăriile şi instituţiile publice cu responsabilităţi în comandamentul de iarnă să fie pe ”baricade”. Duminică după-amiază erau blocate temporar porţiuni din drumurile judeţene Ion Creangă – Valea Ursului, între kilometrul 7 şi 21, Bahna – Bacău, se circula greu şi cu întreruperi şi pe Briţcani – Moreni – Văleni – David şi Făurei – Climeşti. DRUPO a avut mari bătăi de cap, acţionând cu 15 utilaje şi 23 de oameni pe şase drumuri judeţene.

Sursa: Ceahlăul

Campania de testare HIV- un eşec pe bani publici

Bilanţul celor zece zile de campanie de testare gratuită pentru depistare a infecţiei HIV s-a dovedit un eşec total. “În perioada 3-14 decembrie, doar 24 de persoane s-au prezentat la Sanepid pentru testare, toate rezultatele fiind negative”, ne-a declarat dr. Elena Mucileniţa, de la compartimentul de epidemiologie. “Având în vedere adresabilitatea foarte scăzută, la nivelul conducerii instituţiei a fost luată decizia prelungirii campaniei de testare voluntară şi gratuită, până la sfârşitul acestui an.

Sursa: Ceahlăul

Noi magistraţi pentru justiţia nemţeană

Justiţia nemţeană are nouă noi magistraţi. Este vorba de cinci procurori şi patru judecători care tocmai au promovat examenul de capacitate, încheind astfel stagiatura şi devenind magistraţi plini. Cei cinci proaspeţi procurori sunt Mihaela Alina Fuioagă şi Sorin Constantin Gordan de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, Sorina Finică şi Ana Maria Cucoş de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman şi Viorel Murariu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ.

Sursa: Ceahlăul

Din cauza străzilor necurăţate de zăpadă:Cu troleibuzul pe trotuar

Un troleibuz, plin cu pasageri, a derapat, ieri după-amiază, ajungând pe trotuarul din faţa şcolii de şoferi “Kym Star”, pe Bulevardul Decebal, în centrul municipiului Piatra-Neamţ, din cauza carosabilului care nu era curăţat de zăpadă. Incidentul, care doar printr-o minune nu s-a soldat cu victime omeneşti (pentru că nu era niciun pieton în acea zonă), a dus doar la distrugerea indicatorului rutier din apropierea zebrei şi i-a speriat pe cei aflaţi în troleibuz. Şoferul troleului circula foarte încet însă, din cauza zăpezii, “i-a fugit spatele” şi s-a izbit cu autovehiculul în stâlpul rutier, după care a urcat pe trotuar, până aproape de gardul unui imobil.

Sursa: Realitatea

Compania Apa Serv SA anunță

Apa Serv anunță beneficiarii săi că, în vederea executării unor lucrări de reparații la rețeaua de distribuție a apei potabile, va întrerupe furnizarea apei potabile marți, 18 decembrie, între orele 8-16 în Piatra Neamț, pe b-dul 9 Mai și bl. A2 de pe Republicii. Vor fi afectați și Hotel Central Plaza, Mall Forum Center, Gara.

Sursa: Realitatea

Spitalul Roman scapă de “coşmarul Termax”

Consilierii locali au luat în discuţie, în ultima şedinţă a legislativului romaşcan, rezilierea contractului dintre Spitalul Municipal Roman şi societatea Termax SRL condusă de Dan Marin, tatăl cunoscutei vedete de televiziune Andreea Marin-Bănică. Încetarea contractului de concesiune în baza căruia Termax a furnizat agent termic şi apă caldă unităţii sanitare va presupune plata către Termax SRL a unei despăgubiri de 85.000 de euro, căreia i se adaugă suma de 26.299 de lei, reprezentând costul instalaţiilor şi al utilajelor existente, ce vor fi ulterior preluate în proprietate de spital.

Sursa: Realitatea

Oameni ai stăzii adunați de autorități și duși în adăposturi

De câteva zile oamenii fără adăpost din mai multe localități dunt adunați de pe străzi și duși de polițiștii locali la adăposturi special amenajate pentru ei de primării. Numai week-end-ul trecut și-au petrecut nopțile în adăposturi 35 de persoane, iar numărul lor continuă să crească.

Sursa: Realitatea

Fărcăşanu îşi face mea culpa

Mihai Fărcăşanu, fostul lider al filialei Neamţ a Partidului Poporului – Dan Diaconescu îşi asumă răspunderea pentru rezultatele obţinute la alegeri, asta imediat după ce a aflat că va rămâne, totuşi, în scructurile de conducere ale formaţiunii nemţene.

Sursa: Realitatea

Şefii DRUPO fără reacţie la asaltul iernii

Patru drumuri judeţene erau înzăpezite, duminică după-amiaza, iar mai multe autoturisme au rămas blocate în trafic ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele 48 de ore. Nu se circulă deloc pe DJ 157C Ion Creangă – Valea Ursului (sectorul cuprins între kilometrul 7 şi kilometrul 21), DJ 159A Bahna – Bacău, DJ 157A Briţcani – Moreni – Văleni – David, DJ 157 Făurei – Climeşti.

Sursa: Realitatea

11 milioane de euro pentru instruirea medicilor

În această săptămână, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a programat întâlniri cu medicii de familie și alți furnizori de servicii medicale pentru mai multe sesiuni de instruire. Scopul întâlnirilor a fost prezentarea modului de implementare și funcționare a cardului național de sănătate. Fie că vremea nu le-a permis, fie ca unii unii au refuzat, din cei peste 250 de medici de familie din județ la instruire s-au prezentat doar aproximativ 60.

Sursa: Ziarul de Roman

Testele anti-drog, mai scumpe decât drogurile

Lunar, cel puțin două persoane ajung la Centrul de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, cu simptome specifice consumului de substanțe etnobotanice. Deși, în ultima perioadă, numărul celor care consumă astfel de substanțe a scăzut, medicii spun că fenomenul este unul cât se poate de real și îngrijorător. Din păcate, vidul legislativ face ca cei mai mulți dintre consumatori să fie lăsați să plece acasă, după ce primesc îngrijiri medicale, pentru că spitalul, în lipsa unor probe clare, nu poate sesiza Poliția, iar testele pentru depistarea drogurilor sunt extrem de scumpe.

Sursa: Ziarul de Roman

  • Social

Parastas pentru Ion Creangă și rudele sale

La Biserica Sf. Nicolae din Humulești a avut loc sâmbătă o slujbă de pomenire pentru Ion Creangă și familia sa. „Am avut și eu un bunic în copilăria mea, un bunic extraordinar, și acesta a fost Ion Creangă”, a spus arhimandritul Mihail Daniliuc, starețul schitului Vovidenia.

Sursa: Monitorul

”Premiul obținut la Iași are meritul de a atrage atenția asupra cărții mele despre Eminescu”

Interviu cu criticul literar dr. Cristian Livescu, președintele Societății Scriitorilor din județul Neamț.

Sursa: Monitorul

90 de turiști pe Ceahlău

Aceștia au urcat pe munte sâmbătă după-amiază și le-au dat emoții salvamontiștilor. Iubitorii de munte urmau să coboare ieri după amiază sub atenta supraveghere a salvatorilor. Pe Ceahlăul, în unele zone, stratul de zăpadă măsoară 1,5-2 m.

Sursa: Monitorul

Ambuteiaj și multe vorbe „dulci“ la geamul primarului

Vineri, 14 decembrie, s-a produs un ambuteiaj în Roman pe strada Cuza Vodă, în dreptul casei primarului Leoreanu, în urma căruia coloana de masini se întindea pe un kilometru fiind blocate din această cauză și străzile laterale care fac legătura dintre centru și zona Sucedava. „Dopul“ care a provocat ambuteiajul se datora unei șoferițe ce a forțat intrarea pe contrasens în timp ce o autotilitară se apropia din față. Deoarece circulația era intensă șoferița grăbită nu a mai avut cum să facă manevrele necesare eliberării sensului de mers ocupat iar pentru că și în spatele autoutilitarei s-a format o coloană de autoturisme „bară la bară“ situația părea fără ieșire.

Sursa: Monitorul

Nămeți de nesimțire

Gerul cumplit și drumurile înzăpezite nu i-au împiedicat pe mulți nemțeni să sune la Ambulanță, deși nu avea urgențe reale. Culmea intervenției a fost la Stănița, unde cadrele medicale au găsit „pacienta“ beată pulbere, la fel și familia acesteia. La Tazlău, medicii au plecat la un electrocutat și au găsit un bețiv care dormea liniștit lângă stâlpul de curent. Prefectul face apel la nemțeni să dea dovadă de înțelepciune măcar în aceste zile și să nu facă glume proaste. De astăzi scăpăm de ger, dar încep ninsorile.

Sursa: Monitorul

Concert de colinde, marți, 18 decembrie, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Vă invităm la un concert de colinde, marți, 18 decembrie, la ora 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor. În cadrul acestui concert se vor interpreta colinde în cele mai diverse stiluri, de la corale, până la folclorice și folk. Colindele vor fi cântate de copiii din grupul TAGMA. Concertul va fi încheiat de corul bărbătesc “Cântec Sfânt” de la biserica “Pogorârea Sf. Duh” Gară. Dirijor: Catalin Iosub. Intrarea este liberă.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Participanţii la festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Steaua sus răsare”

Sâmbătă, 22 decembrie, va avea loc a patruzeci şi patra ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Steaua Sus Răsare”. Pe principalele artere din centrul municipiului, un impresionant alai de colindători şi urători vor participa, începând cu ora 12,oo, la parada costumelor şi a obiceiurilor practicate în aceste zile pe întreg cuprinsul judeţului. Apoi, de la ora 14,oo, pe platoul de la Curtea Domnească, participanţii la festival vor avea ocazia să împărtăşească împreună cu publicul bucuria apropiatelor sărbători.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Săptămâna „Carmen Saeculare” în judeţ

Pe parcursul unei întregi săptămâni (17 – 23 decembrie) Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ intenţionează să introducă locuitorii judeţului Neamţ în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Serbare la Tarcău

Elevii Şcolii cu clasele I – VIII din Tarcău, precum şi prichindeii de la grădiniţa din localitate l-au întâmpinat, vineri, pe Moş Crăciun. Plini de veselie, dar şi de emoţii, copiii au susţinut un spectacol din care nu au lipsit poezia, colindele şi dansurile prilejuite de sărbătorirea Naşterii Mântuitorului. Alături de copii, pe scenă au fost prezenţi şi tinerii din cadrul corului Facultăţii de Teologie din Iaşi care a încântat asistenţa cu cele mai frumoase colinde. După finalizarea serbării de sfârşit de an, copiii au fost răsplătiţi cu dulciuri.

Sursa: Realitatea

Concert de colinde la Casa de Cultură

Marți, 18 decembrie, romașcanii sunt așteptați la un eveniment de excepție, menit să le încălzească sufletul în preajma sărbătorii Crăciunului. Sala de spectacole a Casei de Cultură va găzdui, începând cu ora 17, un concert de colinde susținut de elevii de la Liceul Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec Ștefănescu” și Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”.

Sursa: Ziarul de Roman

Elita națională a chimiștilor vine în Neamț

Cele mai bune rezultate obținute de elevii și profesorii nemțeni în domeniul chimiei, de la premii la olimpiade și concursuri școlare la comunicări publicate în reviste de specialitate, vor fi reunite într-o publicație ce va fi prezentată în luna aprilie, când județul Neamț va găzdui elita chimiștilor din țară, participanții la olimpiada națională de chimie.

Sursa: Ziarul de Roman

Urătorii golesc visteriile primăriilor

Organizarea festivalului datinilor și obiceiurilor de iarnă, împodobirea pomului de Crăciun, precum și alte evenimente de tradiție vor costa peste 10.000 de lei fiecare primărie rurală.

Sursa: Ziarul de Roman

Zăporul de pe Bistriţa atinge 10 km

Ieri, pe râul Bistriţa, în amonte de acumularea Izvoru Muntelui, zăporul se întindea pe o lungime totală de 9,49 km. Cea mai mare porţiune cu aglomerări de gheţuri era de la baraj Topoliceni până în aval 1 Km de puntea Dreptu, în comuna Poiana Teiului, unde, pe o lungime de 5 km, gheţurile aveau grosimi de la 0,2 m la 0,7 m.

Sursa: Ceahlăul

În masivul Ceahlău sunt troiene de 2 metri

Iubitorii de munte nu s-au speriat de ninsori şi au urcat la Cabana Dochia pe cele două trasee deschise în masivul Ceahlău: Durău – Fântânele – Dochia şi Izvoru Muntelui – Lutu Roşu – Dochia. Din Durău se poate urca şi până la Duruitoarea, însă doar atât. Jandarmii montani le recomandă turiştilor să plece în drumeţie doar cu echipament de iarnă şi cu o trusă de prim ajutor.

Sursa: Ceahlăul

Săptămâna „Carmen Saeculare” în judeţ

Pe parcursul unei întregi săptămâni (17 – 23 decembrie) Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ intenţionează să introducă locuitorii judeţului Neamţ în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Săptămâna va fi începută de către membrii Ansamblului „Floricică de la munte” în mijlocul pietrenilor. Astfel, astăzi, 17 decembrie, străzile centrale ale municipiului vor fi străbătute de artişti, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare.

Sursa: Ceahlăul

Se vând butelii care pot bubui oricând

Inspectorii de protecţie a consumatorilor din Neamţ au găsit la vânzare adevărate “bombe cu ceas”: butelii deformate, cu fisuri, ori cu termen al verificării periodice depăşit. Acţiunea tematică s-a derulat luna trecută în toată ţara, iar rezultatul este îngrijorător: “peste 60% dintre operatorii economici verificaţi nu respectau prevederile legale privind umplerea şi comercializarea buteliilor, astfel încât produsul să poată fi considerat sigur şi să nu pună în pericol viaţa sau sănătate utilizatorilor”, menţionează reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Sursa: Ceahlăul

Formaţii participante la festivalul „Steaua sus răsare”

Ansamblurile de datini și obiceiuri înscrise la festivalul „Steaua sus răsare”: “Izvoarele Borcutului” Borca, „Sumănarii de la Trifeşti”, Formaţia „Datini şi Obiceiuri” Taşca, Ansamblul ”Aşa-i datina la noi” Timişeşti.

Sursa: Ceahlăul

Știri tv

  • Administrativ

Un nou număr din „Generația 9”

Elevi, cadre didactice și părinți au participat astăzi la școala nr. 2 din Piatra-Neamț la lansarea numărului 22 al revistei școlii. Ca de fiecare dată, lansarea revistei s-a constituit într-o sărbătoare a unității de învățământ. Revista Școlii nr. 2 este la al zecelea an de apariție, fiind deja cunoscută și apreciată la nivel național.

Sursa: 1 TV

S-a deschis pârtia

A început sezonul sporturilor de iarnă la Piatra-Neamț. După ce la finele săptămânii trecute s-a deschis patinoarul artificial din Ștrandul Tineretului, vineri s-a dat liber la schi pe pârtia de pe muntele Cozla. Conducerea Perla Invest a pregătit pentru această iarnă și prețuri speciale atât la telescaun cât și la skipass.

Sursa: 1 TV

Autorități în alertă

Frecvența, direcția în care circulă și modul în care acționează utilajele de deszăpezire vor fi monitorizate de polițiștii din mediul rural. Ordinul dat de prefectul județului Neamț are drept scop eliminarea informațiilor false și verificarea lor din cel puțin două surse. Deși se declară mulțumit de modul cum s-a acționat pentru deszăpezirea drumurilor, prefectul atrage atenția primarilor să nu înfrunte iarna din birou, pentru că stă cu ochii pe ei.

Sursa: 1 TV

Ajutor pentru vârstnici

Polițiștii locali vor face cumpărături pentru pietrenii care nu se descurcă singuri în condițiile de afară. Aceștia și-au propus astfel să prevină eventualele accidente la care pot fi expuși bătrânii sau persoanele bolnave în drumul lor către centrele comerciale. Acțiunea de ajutorare se va desfășura pe tot parcursul perioadei cu temperaturi scăzute și ninsori. Polițiștii locali vor da curs doar solicitărilor venite din partea bătrânilor sau a persoanelor care din motive medicale nu-și pot procura singuri alimente sau medicamente.

Sursa: 1 TV

Ajutoare pentru elevii nevoiași

Începând de anul viitor, elevii care provin din familii nevoiașe vor primi haine, rechizite școlare și manuale în valoare de 200 de lei. Acest tip de ajutor va fi acordat de autoritățile locale tocmai pentru ca elevii să nu fie nevoiți să abandoneze școala. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali în ședința din această săptămână. Deocamdată, au fost identificați aproximativ 100 de copii care se încadrează în prevederile hotărârii de consiliu local.

Sursa: 1 TV

Învățământul pedagogic în sărbătoare

Colegiul Național Gheorghe Asachi din Piatra-Neamț sărbătorește zilele acestea 100 de ani de existență. Programul manifestărilor dedicate centenarului școlii a fost unul divers și a reunit generațiile trecute și prezente de elevi și profesori.

Sursa: 1 TV

  • Social

Expoziție de arhitectură

Creatorul unor lucrări arhitecturale de renume, precum Casa Matache și Biserica Sf. Parascheva din Piatra-Neamț își prezintă în aceste zile proiectele într-o expoziție retrospectivă. Ineditul eveniment organizat de arhitectul Nicolae Munteanu are loc la un moment aniversar, respectiv împlinirea vârstei de 70 de ani și totodată a 45 de ani de activitate.

Sursa: 1 TV

Picturi mai vechi și mai noi

După mai bine de doi ani de la ultimul vernisaj, pictorul Vasile Doru Ulian a venit în fața publicului iubitor de artă cu o expoziție intitulată „Picturi mai vechi și mai noi”. Aceasta este găzduită de Biblioteca Județeană, iar lucrările vor putea fi admirate pe simeze până miercurea viitoare.

Sursa: 1 TV

Dar artistic pentru copiii instituționalizați

Zeci de copii instituționalizati au primit în dar, în prag de sărbători, o invitație la teatru. Aceștia au putut urmări la Biblioteca Județeană două spectacole puse în scenă de actorii Școlii Populare de Arte din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.

Sursa: 1 TV

Salvați de la îngheț

Județul Neamț a înregistrat azi noapte primele cazuri de hipotermie. Două persoane au fost salvate de la îngheț de medici și transportate la spital. De la începutul sezonului rece, alte căteva zeci de persoane au fost ridicate de pe străzi și transportate în centrele de adăpost constituite de autoritățile locale. Doi bărbați au fost găsiți căzuți în plină stradă din cauza consumului exagerat de alcool. Pentru că se aflau la un pas de a muri înghețați, medicii au decis să-i transporte la Spitalul Județean de Urgențe unde au rămas internați.

Sursa: 1 TV

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate